Dirigent Wim de Ru is bij het grote publiek vooral bekend omdat hij al 24 jaar leiding geeft aan de Koraalzang op 3 oktober. Daarnaast is de muzikale Leidenaar docent op de Muziekschool, dirigent van de Schola Cantorum van de Leidse Studenten Ekklesia, de Christelijke Oratorium Vereniging Ex Animo en het koor van de Stichting Leidse Koorprojecten. (Foto's: Chris de Waard). Alle foto's zijn na te bestellen via www.oypo.nl/sleutelstad.

Zilveren erepenning voor dirigent Wim de Ru

Het was deze eerste oktober een bijzondere avond voor Willem Ronald de Ru. De dirigent van de Koraalzang werd in de Burgerzaal van het stadhuis door burgemeester Lenferink uitgebreid geprezen voor de vele goede dingen die hij, met name op muzikaal gebied, voor Leiden doet. Al decennia lang. Het is om die reden dat hij afgelopen avond de zilveren erepenning van de stad in ontvangst mocht nemen. Maar het was een avond met een lach en een traan. Kort nadat hij zelf hersteld was van een langdurig ziekbed, verloor hij zeer recent zijn echtgenote Clare Wesselius door een noodlottig ongeval.

Toch was hij verguld met de eer die hem vanavond te beurt viel: “Ik ben echt bevoorrecht dat ik als geboren en getogen Leidenaar mijn rol kan spelen bij Leidens Ontzet. En dit is echt een cadeautje. Bij het oefenen van de Koraalzang kwamen er ook heel veel mensen naar me toe. Blij dat ik er toch weer was. Dan word je echt opgetild.”

Een aardige anekdote had De Ru ook nog paraat: “Heel vroeger waren er twee oefenavonden voor de Koraal. Eentje met alleen pianobegeleiding en eentje met orkest. Iedereen die op 3 oktober mee wilde zingen met het Koraal moest aantonen bij allebei de oefeningen te zijn geweest. Dat was toen verplicht. Anders kwam je het met hekken afgezette Van der Werfpark gewoon niet in.” Tegenwoordig gaar dat allemaal wat gemoedelijker. De oefening is vrijwillig, maar trekt elk jaar wel meer mensen. Ruim 800 dit jaar. Op 3 oktober zullen er naar verwachting meer dan 2.000 Leidenaren komen opdagen om de Koraalliederen mee te zingen. Uiteraard onder leiding van ‘onze’ dirigent Wim de Ru die dat volgens zijn dochters nog heel lang blijft doen.

Leiden 3 Oktober 2011


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×