Burgemeester Lenferink verscheen vanmorgen in een 'Zwarte lakensche gesloten rok met witte knoopen, waarop het Stadswapen; de kraag, de opslagen en de Tasschen der zakken in het zilver geborduurd met eikentakken, zwarte broek met zilveren streep; staande degen met zilveren gevest, waarop Stadswapen; een driekante steek met zwarte liggende pluimen en een Oranje cocarde. (Foto: Chris de Waard).

Burgemeester Lenferink in traditioneel ambtsgewaad

Burgemeester Lenferink had vandaag zijn best gedaan om aan te sluiten bij het 125-jarig bestaan van de 3 October Vereeniging. Hij verscheen vanmorgen in het ambtsgewaad voor burgemeesters zoals dat van 1853 tot midden jaren 90 heeft bestaan. Op 1 december 1994 is het bij Koninklijk Besluit afgeschaft. Het ambtsgewaad is niet op het stadhuis uit de mottenballen gehaald, dus het Leidse stadswapen ontbrak, maar verder is het helemaal origineel.

Lenferink kreeg het te leen van VVD-raadslid Frederik Zevenbergen, wiens vader Pieter Zevenbergen tussen 1973 en 1994 burgemeester was in achtereenvolgens Ameland, Voorst en vestingstad Bergen op Zoom, waar hij het kostuum ook echt gedragen heeft. Sinds 2009 is Pieter Zevenbergen waarnemend burgemeester in Middelharnis.

PieterZevenbergen.jpg

Waarnemend burgemeester Pieter Zevenbergen draagt tegenwoordig net als zijn Leidse collega Lenferink een meer eigentijds kostuum bij de uitoefening van zijn ambt. (Foto: Gemeente Middelharnis).

Op de website Het Leids Pluche van de Vereniging Jan van Hout is onder andere burgemeester Nicolaas Charles de Gijselaar afgebeeld in het ambtsgewaad. De gijselaar was burgemeester van Leiden in de periode 1910-1027.

Het burgemeesterskostuum werd in 1849 voor het eerst in Amsterdam gedragen door burgemeester Pieter Huidekoper. In 1853 werd het ook voor de rest van Nederland ingevoerd met als enige verschil de borduursels. Waren die in de hoofdstad zes centimeter lang, de andere burgemeesters moesten met met drie centimeter doen. Bovendien mochten de zakkleppen niet geborduurd zijn.

Cultuur Leiden 3 Oktober 2011


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×