Duizenden vrije Leidenaren kwamen vanmorgen opdagen in het Van der Werfpark om mee te zingen met de Koraalzang. (Foto's: Chris de Waard). Alle foto's zijn na te bestellen via www.oypo.nl/sleutelstad.

Burgemeester "Volgend jaar iedereen vrij op 3 oktober"

Als hij het eerder had geweten, dan was er vandaag geen Leidenaar aan het werk geweest, maar burgemeester Lenferink leerde vandaag van stadshistoricus Joost Bleijie dat vandaag niet elke Leidenaar vrij heeft gekregen. Bleijie hield in zijn ‘Den Tonkelaarrede’ een bloemlezing uit e-mails die hij de afgelopen periode had ontvangen: “Zo kreeg in bijvoorbeeld een mail van Marlies. Haar regiomanager vond dat de Leidse vestiging gewoon open moet zijn op 3 oktober”. Als het aan Lenferink ligt, is Marlies volgend jaar gewoon van de partij. “Desnoods via een noodverordening,” grapte de burgemeester in zijn ludieke toespraak.

De afgelopen zaterdagavond met een erepenning onderscheiden dirigent Wim de Ru kreeg in het Van der Werfpark ook een luid applaus. Volgend jaar geeft hij voor de 25-ste keer leiding aan de Koraalzang en burgemeester Lenferink riep de menigte alvast op om dat groots te vieren. Bijvoorbeeld met een extra hoog katheder, zodat De Ru nog hoger boven de mensenmassa uitsteekt.

De viering van Leidens Ontzet begon vanmorgen zoals elk jaar om 7.00 uur met de Reveill-je, gevolgd door de Koraalzang en het keuren van de haring in De Waag. “Erg vet en dus erg lekker,” zo oordeelde burgemeester Lenferink: “Daar kunt u zich wle aan wagen.” Ook Edwin van Huis, de nieuwe directeur van Naturalis, mocht zich nog even over de haring buigen. Hij heeft er tenslotte verstand van als hoogste baas van ons Nederlands Centrum voor Biodiversiteit: “Het zijn heerlijke haringen. Maar net ontsnapt aan Spaanse haringen,” zo wist hij te melden: “Ik heb dan ook maar een advies, eet ze snel op.”

Na De Waag gingen de notabelen richting Pieterskerk voor de Herdenkingsdienst, terwijl op het Stadhuisplein de poppenkast begon voor de kinderen. Rond de Nieuwe Rijn stroomden ondertussen de terrassen vol, terwijl honderden andere Leidenaren nog in de rij stonden voor Haring en Wittebrood. Een rij die langer was dan ooit. De mensen stonden rond 9.30 uur nog tot aan het Kort Rapenburg.

Advertentie

Cultuur Leiden 3 Oktober 2011


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×