Tussen de Stille Rijn en de Aalmarkt komt de nieuwe Waaghoofdbrug. Links ervan krijgt De Waag een groot terras. (Afbeelding: ARS Vastgoedontwikkeling).

Raad juichend akkoord met Aalmarktplan

“Een belangrijke stap voor het centrum” (CDA), “blij met de plannen” (D66), “complimenten” (PvdA) en een heuse (uitgeprinte) Facebook “Like” van de VVD. De politieke partijen buitelden gisteravond over elkaar heen met lofbetuigingen aan… het Aalmarktplan. Na 25 jaar praten is de gemeenteraad nu unaniem van mening dat er een goed en haalbaar plan ligt. Half februari wordt het dan ook zonder verdere discussie in de gemeenteraad vastgesteld als ‘hamerstuk’.

De komende jaren wordt het gebied rond de Aalmarkt flink op de schop genomen. Er komt circa 8.000 vierkante meter nieuwe winkelruimte, waaronder een grote vestiging van modeketen The Sting (3.000 m2). Ook wordt V&D ingrijpend verbouwd, waarbij de hoofdingang aan de Breestraat (In den Vergulde Turk) in oude luister wordt hersteld, krijgt De Waag een permanente horecabestemming en komt er een grote (990 plaatsen) ondergrondse fietsenstalling.

Met name over die fietsenstalling raakte de raadsleden gisteren maar niet uitgsproken. PvdA-raadslid Marion van Dongen was echt blij dat die stalling er nu echt komt: “Want dat is echt een PvdA-punt”. Dat vond ook D66-duoraadslid Gijs de Jong: “Die fietsenkelder is echt een D66-punt”. Ook de SP deed een duit in het zakje. Fractievoorzitter Theeuwen: “Laat ik er dan ook maar een plasje overheen doen. We zijn blij met de fietsenkelder. Daar zijn we als SP al heel lang mee bezig”. Dat blijkt ook te gelden voor GroenLinks. Raadslid Walter van Peijpe van die partij: “Al sinds de oprichting van Groenlinks zijn we bezig met fietsparkeren”. De enige die nog wat twijfels heeft bij (het gebruik van) de fietsenkelder was Bram Pater van Leefbaar Leiden: “Mensen houden niet van kelders.” Hij is bang dat het gebruik daarom tegen zal vallen.

Wethouder Van Woensel constateerde tevreden dat het in elk geval druk gaat worden bij het knippen van het lintje bij de opening van de fietsenstalling. Het Aalmarktgebied wordt de komende jaren gefaseerd aangepakt. Deel 1 (het Waagblok) van het in drieën geknipte plan ligt nu voor. Nog voor de zomer verwacht wethouder Van Woensel deel 2 (het Haarlemmerstraatblok) naar de raad te kunnen brengen en erna deel 3 (het Stadsgehoorzaalblok).

Leiden Aalmarktproject


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×