Raad juichend akkoord met Aalmarktplan

15

“Een belangrijke stap voor het centrum” (CDA), “blij met de plannen” (D66), “complimenten” (PvdA) en een heuse (uitgeprinte) Facebook “Like” van de VVD. De politieke partijen buitelden gisteravond over elkaar heen met lofbetuigingen aan… het Aalmarktplan. Na 25 jaar praten is de gemeenteraad nu unaniem van mening dat er een goed en haalbaar plan ligt. Half februari wordt het dan ook zonder verdere discussie in de gemeenteraad vastgesteld als ‘hamerstuk’.

De komende jaren wordt het gebied rond de Aalmarkt flink op de schop genomen. Er komt circa 8.000 vierkante meter nieuwe winkelruimte, waaronder een grote vestiging van modeketen The Sting (3.000 m2). Ook wordt V&D ingrijpend verbouwd, waarbij de hoofdingang aan de Breestraat (In den Vergulde Turk) in oude luister wordt hersteld, krijgt De Waag een permanente horecabestemming en komt er een grote (990 plaatsen) ondergrondse fietsenstalling.

Met name over die fietsenstalling raakte de raadsleden gisteren maar niet uitgsproken. PvdA-raadslid Marion van Dongen was echt blij dat die stalling er nu echt komt: “Want dat is echt een PvdA-punt”. Dat vond ook D66-duoraadslid Gijs de Jong: “Die fietsenkelder is echt een D66-punt”. Ook de SP deed een duit in het zakje. Fractievoorzitter Theeuwen: “Laat ik er dan ook maar een plasje overheen doen. We zijn blij met de fietsenkelder. Daar zijn we als SP al heel lang mee bezig”. Dat blijkt ook te gelden voor GroenLinks. Raadslid Walter van Peijpe van die partij: “Al sinds de oprichting van Groenlinks zijn we bezig met fietsparkeren”. De enige die nog wat twijfels heeft bij (het gebruik van) de fietsenkelder was Bram Pater van Leefbaar Leiden: “Mensen houden niet van kelders.” Hij is bang dat het gebruik daarom tegen zal vallen.

Wethouder Van Woensel constateerde tevreden dat het in elk geval druk gaat worden bij het knippen van het lintje bij de opening van de fietsenstalling. Het Aalmarktgebied wordt de komende jaren gefaseerd aangepakt. Deel 1 (het Waagblok) van het in drieën geknipte plan ligt nu voor. Nog voor de zomer verwacht wethouder Van Woensel deel 2 (het Haarlemmerstraatblok) naar de raad te kunnen brengen en erna deel 3 (het Stadsgehoorzaalblok).

Delen

15 reacties

 1. Die fietsenslalling toch!!!!!! Die staat dan toch wel zolang op de agenda dat het bijna een idee van burgemeester van der Werf moet zijn geweest. Wanneer de fietsers net zo links georiënteerd zijn als de "juichers" voorzie ik nog de grootste ongelukken.

 2. Ton de Bruijn op

  Het is wel te hopen dat de door velen geclaimde fietsenkelder uiteindelijk ook bakfiets-proof zal worden.

 3. Piet Pekelharing op

  Zie ik dat goed op de afbeelding? Op het Waaghoofd is de kraan die daar eeuwenlang heeft gestaan weer ingetekend. Werkelijk een mieters idee om deze te herbouwen. Zo’n werktuig uit vervlogen tijden voegt sfeer toe aan de binnenstad.

 4. Johan Volkers op

  Nu maar hopen dat de overlast voor zieltogende middenstand niet catastrofaal zal blijken te zijn. Vrees alleen (sorry!) dat veel winkels tot soort ‘kantoorprobleem’ zal leiden: te veel te leeg.
  De consument wordt gemakzuchtiger en bestelt steeds vaker bij webwinkels.
  Er worden andere eisen aan de binnenstad gesteld, maar daar lijkt de politiek nog niet van doordrongen. Hoe lok je de burger naar de stad? Alleen door een integrale aanpak: winkel-, horeca- en musea-aanbod, goede communicatie (die verder gaat dan de oppervlakkige Leidse lopers), bruisende activiteiten door het hele jaar heen op vaste locaties en een goede oplossing van het autoparkeerprobleem.
  Sommige van deze aspecten mis ik in bovenstaand artikel.
  Cosmetische verbeteringen en overmatig winkelaanbod zijn niet de oplossingen die onze mooie stad vraagt.

  Hopelijk vergis ik me, want ik ben trots op mijn stad!

 5. En hoe moet dat dan met de Inschrijving en de Verdeling van Haring en Wittebrood in de Waag 3 oktober?
  Trouwens Sinterklaas wordt nu ook wel zenuwachtig heb ik gehoord.

 6. Herwin van den Engel op

  Is het niet handiger om het bestaande aanbod te saneren?
  Hoeveel belwinkels, kapsalons, kebabzaken en avondwinkels hebben we nodig? Meer boetiekjes/boekwinkels/kunst/speciaalzaken maken de stad veel aantrekkelijker.

  Vul de al leegstaande winkels met iets hoogstaands. Sommige panden staan al jaren leeg, vooral in de Pieterskerchoorsteeg (de voormalige Chinese winkel) langs de Botermarkt (zat aan het eind ooit een theehuis, wordt nu al jaren in "geklust" en in de Breestraat (10+ lege zaken?).

  Geef starters een aantal gratis reclamecampagnes om klanten te trekken en laat ze een paar jaar minder gemeentebelasting betalen.

 7. Leiden is (jammer genoeg) allang uit de markt geconcureerd door Den Haag.
  Kijk eens naar het megaproject "de Haagse Poort" wat daar op dit moment uit de grond word gestampt.
  Daarnaast is de Aalmarkt, Boommarkt en omgeving nooit een winkelgebied geweest en zal het nooit worden. (stadsgehoorzaal, studenten societeit, Webster Universiteit, etc etc.)
  De leegstand van winkels in de Haarlemmerstraat zegt al meer dan genoeg over de middenstand in Leiden. Ook zullen de echt grote winkelbedrijven zoals Mediamarkt, Zara, de Bijenkorf geen interesse tonen in Leiden omdat zij haar regiofunctie niet goed invult.
  Dus de blijde reactie van de Raad is misschien wat over de top!
  En moet die Waag nou echt een horecabestemming hebben?, straks zitten we in Leiden weer met een uitgewoond monument die voor vele miljoenen moet worden gerestaureerd!

 8. Erik Hulsker op

  Bij deze situering zal de Waaghoofdbrug wel een nieuwe naam moeten krijgen want de aansluiting op het waaghoofd is kennelijk verdwenen. Iets voor een (gemeentelijke) prijsvraag?

  Erik

 9. Jubelbrug?
  Of misschien:
  Leegstandbrug?
  Brug te ver?
  Megalomaniebrug?
  BlokkerHendoKruidvatZeeman-brug?
  Zeepbelbrug?

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline