Met de aankoop van De Brillenverkoper is een eeuwenoude Leidse wens in vervulling gegaan. V.l.n.r. cultuurwethouder Jan-Jaap de Haan, museumdirecteur Meta Knol en conservator Christiaan Vogelaar (Foto: Chris de Waard).

Eeuwenoude Leidse wens in vervulling: Lakenhal koopt schilderij Rembrandt

Drieënhalf jaar geleden begonnen de onderhandelingen, rond middernacht ging de gemeenteraad na een besloten vergadering akkoord en vanmorgen werden de handtekeningen gezet en is De Lakenhal voor het eerst in de geschiedenis eigenaar van een echte Rembrandt. “Met de aankoop van ‘De brillenverkoper’ van Leidens beroemdste zoon gaat een eeuwenoude Leidse wens in vervulling”, aldus wethouder Jan-Jaap de Haan (cultuur) vanmorgen tijdens de presentatie van het vroegste doek van Rembrandt in het stedelijk museum.

Wie de verkoper van het doek is en wat ervoor is betaald, blijft geheim. Wel duidelijk is dat de gemeente Leiden er 1,5 miljoen euro aan meebetaalt. Geld dat de gemeente haalt uit de opbrengst van de NUON-aandelen. Verder betaalden de Vereniging Rembrandt, het Mondriaan Fonds en de Vereniging van Belangstellenden in De Lakenhal (VBL) mee aan het miljoenen kostende doek uit de begintijd van Rembrandt.

briilenverkoper.jpg

De Leidse schilder maakte ‘De Brillenverkoper’ waarschijnlijk in 1623 of 1624 in een atelier in de Pieterskerk. Eronder is nog een tweede schilderij verborgen, zo bleek uit röntgenonderzoek. Het gaat om een afbeelding van een naakte vrouw. (Afbeelding: De Lakenhal).

Cultuur Leiden Lakenhal


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×