Noodkreet rederijen: "Water staat ons aan de lippen"

De commerciële Leidse rondvaartbedrijven Schuitjevaart, Oude Rijn, Rembrandt, Broodjes & Bootjes en botenverhuur ’t Galgewater willen dat de gemeente paal en perk stelt aan wat ze de ‘wildgroei van rederijen in Leiden’ noemen. De rondvaartbedrijven ageren vooral tegen twee rederijen die als stichting rondvaarten organiseren met de inzet van vrijwilligers. Dat zijn de Drie Geuzen en de Leidse Rederij. Vooral die laatste moet het ontgelden.

De stichting waar raadslid Peter Labrujère de scepter zwaait, breidt het aantal boten in rap tempo uit en dat leidt volgens de overige reders tot oneerlijke concurrentie op het water. Ze zien de toekomst dan ook somber in als de gemeente niet ingrijpt: “Het water staat ons aan de lippen, zo kan het niet langer”, zo schrijven de reders aan raad en college.

Het steekt de reguliere rondvaartbedrijven dat de gemeente de stichtingen geen stroobreed in de weg legt. “Het is onbegrijpelijk en onaanvaardbaar dat u als gemeente die stichtingen zelfs op meerdere manieren bevoordeelt”, zo stellen de reders in hun brandbrief. Zo heeft de Drie Geuzen via de gemeente goedkope of gratis huisvesting aan de Aalmarkt en maakt de Leidse Rederij volop gebuik van de vrijwilligers van iDoe, terwijl de commerciële bedrijven daar geen beroep op kunnen doen.

“Oneerlijk”, aldus de reders, omdat de stichtingen net zo commercieel opereren als de reguliere rondvaartbedrijven. “Door hun lage kosten steken ze grote bedragen in steeds weer nieuwe schepen, waardoor de concurrentie op het toch al overvolle Leidse water nóg verder toeneemt”.

De reders willen dat de gemeente stopt met het bevoordelen van de stichtingen en met een plan komt voor een integraal watertoerismebeleid met onder meer toelatingseisen voor rondvaartbedrijven. “Het ontbreken van enig beleid van de kant van de gemeente leidt tot wildwest taferelen op het water en zet verhoudingen op scherp. Dat leidt tot incidenten, maar achter die incidenten zit een structurele probleem. Er is overcapaciteit in de rederij in Leiden en de wildgroei van de stichtingen is daarvan de oorzaak. Alleen al De Leidse Rederij heeft in korte tijd zijn vloot tot 10 schepen uitgebreid en kondigt nieuwe kielleggingen aan. Duidelijk is dat niets doen van de kant van de gemeente onvermijdelijk leidt tot nieuwe incidenten.”

Leiden Rederijen


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×