Lokale omroepstrijd barst los in Leidse regio

Wie mag zich vanaf oktober dit jaar voor een periode van vijf jaar de lokale omroep noemen in Leiden en een aantal omliggende gemeenten. Die vraag ligt voor nu niet alleen Holland Centraal/Unity daarvoor een aanvraag heeft ingediend, maar ook de nieuwe stichting Lokale Omroep Regio Leiden (Lorelei) die in combinatie met Sleutelstad op de lokale omroepstatus aast. Naar verwachting buigen de verschillende gemeenten in de regio zich na de zomer over de aanvragen. Hun advies gaat vervolgens naar het Commissariaat voor de Media in Hilversum die uiteindelijk beslist wie de machtiging krijgt toegewezen.

In Leiden speelt nog iets anders. Het college heeft eind 2010 al besloten om na afloop van de huidige zendmachtiging van Holland Centraal, in oktober van dit jaar, helemaal geen lokale omroep meer te kiezen. Wettelijk is namelijk geregeld dat als er een publieke lokale omroep is, de gemeente daarvoor een bepaalde ‘zorgplicht’ heeft. Dat betekent in praktijk een subsidie van circa 1,30 euro per huishouden per jaar. Die 75.000 euro per jaar houdt het college in deze tijden van bezuinigingen liever in de zak.

Cultuur Leiden Regio Sport RTV Lorelei


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×