ROC Leiden moet stevig reorganiseren

14

Het ROC Leiden zit in zwaar weer en moet de komende jaren flink reorganiseren om weer een gezonde onderwijs-instelling te worden. Dat schrijft voorzitter Jeroen Knigge van het College van Bestuur vandaag op zijn weblog. “Duidelijk is dat wij de komende jaren scherp aan de wind moeten zeilen om weer een gezond ROC te kunnen worden. De realisatie van de nieuwbouw, tegenvallende inkomsten, onrendabele opleidingen, tegenvallende rendementen en het feit dat wij als ROC te veel personeel hebben ten opzichte van het aantal ingeschreven studenten, maakt dat we maatregelen moeten nemen,” aldus Knigge.

Als het niet lukt om orde op zaken te stellen, ziet de bestuursvoorzitter de toekomst somber in. Gedwongen ontslagen zijn dan onvermijdelijk: “Dit alles maakt dat we voor de komende jaren een flinke taakstelling moeten realiseren. Als dat, naast een aantal andere maatregelen, niet gerealiseerd gaat worden stevenen we als ROC Leiden af op een majeur probleem waar personele consequenties dan niet uit te sluiten zijn.”

Knigge wil de komende jaren hard ingrijpen om van het ROC Leiden weer een gezonde organisatie te maken. Niet alleen op het onderwijspersoneel wordt bezuinigd, ook de staf zal een bijdrage moeten leveren aan de taakstelling. Het personeel is daarover inmiddels geïnformeerd.

Delen

14 reacties

 1. Guttegut,
  wellicht had het ROC een minder megalomaan gebouw neer kunnen zetten langs de Lammenschans?
  Het cynisme ten top werkelijk (Gedwongen ontslagen zijn dan onvermijdelijk)……

 2. wat een beleid van ROC te Leiden eerst met veel bla bla 2 grote units bouwen en nu terugkrabbelen..Regeren is vooruitzien…een goed bestuur had deze onderwijspersoneelsbezuiniging kunnen voorkomen! Wat heb je aan 2 — leerlingenloze– ROC gebouwen ?? Wat zal dat worden met de campus die gebouwd gaat worden langs de Kanaalweg voor de Hogere IQ student op Universiteitsniveau??

 3. Citaat: "De realisatie van de nieuwbouw, tegenvallende inkomsten, onrendabele opleidingen, tegenvallende rendementen".
  Je zou bijna denken dat het over een of ander commercieel bedrijf gaat, in plaats van een publieke onderwijsvoorziening.
  Het ROC Leiden is niet de enige onderwijsinstelling met dergelijke problemen:

  "Roc’s hebben de afgelopen jaren veel geld gestoken in nieuwbouw, net als sommige hogescholen trouwens. Aan die investeringen hangt een prijskaartje. De gezamenlijke schuldenlast van alle roc’s is tussen 2006 en 2010 met 37 procent gegroeid. Sommige scholen betalen alleen al aan rente jaarlijks meer dan 4 miljoen euro. Hoe risicovol zijn grote financiële verplichtingen wanneer de inkomsten onder druk staan?(…)
  Moeten al die nieuwbouwprojecten wel zo groot en duur zijn? “Ik vind ook dat personeel en leerlingen in goeie gebouwen moeten zitten. Maar er worden architectonische speeltjes gebouwd, prestigeprojecten voor bestuurders. Ze gaan grote verplichtingen aan en zetten gebouwen neer op de pof.”(…)"
  Bron:
  http://www.aob.nl/default.aspx?id=12&article=48865

 4. Slapende hond op

  Als slapende hond laat ik me niet snel wekken. De nieuwbouw echter van het nu plotseling noodlijdende ROC is mij al jaren een doorn in het oog. Je zou maar graag in het onderwijs willen werken, maar er is geen geld voor goed personeel. Dan fiets je dagelijks langs de megalomane nieuwbouw aan de Lammenschansweg (het lijkt wel een stad op zich) en vraagt je af waar het geld dan naartoe gaat.
  Van ellende een baan gevonden in Den Haag, nabij Hollands Spoor. Daar wordt deze hond geconfronteerd met een compleet kantorenblok van het ROC. En in de tussentijd wordt er nog een knoeperd van een gebouw bijgebouwd, vlak naast het station. Niet de voordeligste locatie, lijkt mij. En als klap op de vuurpijl sta je ’s morgens, bij weer en wind, op station Leiden tegen een nieuwbouwcomplex aan te kijken, letterlijk op steenworp afstand van het perron. Blijken die twaalf verdiepingen op AAA locatie ook voor het ROC. Hoe kan deze hond ooit weer slapen?
  Ik ben van de weeromstuit maar in de zorg gaan werken. Daar geven ze het schaarse geld tenminste uit aan wat er voor de zorg belangrijk is. Zorg dus.

  Het zou de moderne mens sieren wanneer het met verstand met de beschikbare middelen zou om proberen te gaan.

 5. @maffende hond: overal zijn van dat soort verschijnselen. veel leegstaande kantoren. je hoeft nooit ver te zoeken om er weer een te vinden. maar iemand geeft toch goedkeuring voor het bouwen van dat soort gedrochten?
  hier in rijswijk staan gebouwen langs de A4/A13 omgeving waar nog nooit iemand in gewerkt, gewoond heeft. één gebouw vermeldt "nokia" bovenop. nog NOOIT iemand gezien! ook nokia niet. schandelijk. kapitaalvernietiging.

  zo geldt dat ook voor ogenschijnlijk OK-gebouwen die tegen de grond gaan, zoals het geliefde oude gemeentehuis van leiderdorp. het gebouw zonder oogjes, aan de statendaalder. het kantorengebouw verderop langs het engelendaal staat ook leeg.

  wie bepaalt het beleid daarin? die moeten ze ’s op het matje roepen…
  ik las van het weekend in het leiderdorps weekblad een ingezonden stuk van een leiderdorps burger, die over de leiderdorpse gemeenteraad riep dat het een "elite"-stel was met oogkleppen. volgens mij zitten die in alle gemeenteraden. er staat vast een leuke deal tegenover het toestaan van grootscheepse leegstand. bij de winkelhof zit wereldhave erachter. hebben die meer belangen, die wij niet kennen?

 6. Als er dan toch ontslagen moeten "vallen" dan TOP-DOWN vanwege het gevoerde WANBELEID !

 7. @Tokke: waar reageer je nu op? Op een brief in een leiderdorps weekblad? En wat heeft de leegstand van een kantoor in Leiderdorp te maken met de bouw van nieuwe ROC-panden? En kun jij uitleggen wat voor machtsmiddelen een gemeenteraad heeft om effectief leegstand onder kantoren tegen te gaan? En wat voor leuke deal staat er volgens jou tegenover ‘het toestaan van leegstand’? Suggereer je dat raadsleden geld vangen van vastgoedfirma’s? Vertel eens, ik ben benieuwd naar je bewijzen!
  @Diederick: wat heeft de bouw van de campus te maken met de bezuinigingen bij ROC? Universiteit en ROC zijn niet hetzelfde en gelet op de kamernood onder studenten staat nu al vast dat alle kamers vanaf dag een verhuurd zullen zijn. Van dit soort campussen hebben we er veel te weinig. Helaas, want daardoor zijn veel te veel studenten overgeleverd aan armzalige kamertjes voor woekerprijzen bij huisjesmelkers.
  Mooie gebouwen overigens van het ROC. Lijkt me als leerling en docent prettig studeren/werken.

 8. martin kuivenhoven op

  het woord "vastgoed" moet geschrapt worden uit de woordenboeken het is tendentieus en misleidend … 🙂

 9. M. Vlasveld op

  Dit gebeurt als het onderwijs een product is in een vrije markt in plaats van een basisvoorziening, nodig voor de ontwikkeling en van mens en maatschappij.
  Waar gaat het heen?
  Studeren op het ROC: Nieuwe studenten worden binnengelokt op open dagen, krijgen rondleidingen langs uitdagende studielandschappen in het het moderne kasteel. Docenten promoten hun vak met behulp van augmented reality. Overal hapjes en drankjes gesponsord door de voedings- en verpakkingsindustrie.
  Helaas, er zijn nauwelijks contacturen, want docenten kosten geld en studenten betalen zelf hun studie en die is duur, het gebouw en de studiemiddelen kosten ook wat, dat begrijpt iedereen. Dit nemen de aankomende studenten voor lief, de meesten hebben toch weinig tijd vanwege de bijbaantjes die nodig zijn voor dure kamers, levensonderhoud en studiekosten.
  De belangrijkste troef van de onderwijsinstelling is de studentenpas. Deze geeft immers toegang tot de moderne studielandschappen, het is in feite een tijdelijke verblijfsvergunning. Want de onderwijsinstelling is vooral een fijne, veilige plek waar je lesstof kan consumeren, eventueel met oordopjes in een tele-brilletje op waar de lesstof op geprojecteerd is. De informatie wordt als het ware soepeltjes in de hersenpan gegoten.
  In de coffeecorner ontmoet je je studiegenoten en je vrienden op facebook. Hier en daar hangt een verdwaalde studiecoach, die kijkt of iemand hem of haar nodig heeft. De contactminuten kan hij declareren bij de student, die er wat studiepunten voor krijgt. Heel efficiënt.
  Het is handig dat iedereen dezelfde informatie krijgt in het studielandschap. Dan begrijpen we elkaar ten minste binnen de muren van de onderwijsinstelling. Daarbuiten wordt het lastiger, maar daar heb je voorlopig niet te zoeken en als het moet dan doe je gewoon je oordopjes en luister je naar muziek of je gaat naar je vrienden met je mobiel.
  Het ROC als place to be. Leren is een kwestie van de juiste omgeving creëren voor de juiste lesstof, gegoten in de juiste modules. Wie wil leren moet ervoor betalen, het is een vrije keus. Voor de meesten betekent dat hard werken in slechtbetaalde bijbaantjes, en dan toch nog schulden maken. Want het studentenleven is duur. Wie erbij wil horen maakt schulden, maar dat heet investeren in je toekomst. Dat niemand de toekomst kan voorspellen doet daar niets aan af. Zonder papiertje kom je ook niet aan de bak. Schulden zijn vervelend maar kijk eens wat je ervoor krijgt: een prachtig glanzend gebouw en een futuristisch studielandschap, exclusief voor de studenten van de opleiding van jou keuze.
  Je wil je kans op een goede baan vergroten. De kans dat je na je opleiding geen stap verder bent en met schulden zit neem je daarbij op de koop toe, garantie tot de deur.
  Dit is een product van het motto: Wie dan leeft, wie dan zorgt.
  Nu die gebouwen er staan moeten ze wel gebruikt worden. Er kan veel meer gebeuren als ze toegankelijk worden voor iedereen. Dat kan in de nieuwe tijd die al begonnen is.

 10. WyboMentink op

  Zit rustig te studeren in ‘The Culture Industry’ van Adorno en zie mij genoodzaakt Jeroen Knigge op een reactie te trakteren.

  Een citaat van de voorzitter uit het Leidsch Dagblad: "Een aantal zaken binnen ons ROC zal echt anders moeten. Vooral cultuuraspecten waar onze organisatie last van heeft zullen veel explicieter dan nu het geval is benoemd moeten worden."

  Als een bestuurder zulke taal uitslaat en verwijst naar de cultuur binnen de organisatie dan weet je dat hij op zoek is naar de uitgang en dat een ontslagronde op komst is

  Ik zou liever verwijzen naar het structuurprobleem in het onderwijs en dan met name naar de kwaliteit van het onderwijs. De huidige lichting schaalvergrotende onderwijsbestuurders kan beter in het bedrijfsleven gaan werken als projectontwikkelaar en vastgoedmagnaat. De ervaring hebben met nieuwbouw op toplokaties(!) is er al.

  De strategie van de onderwijsmanager van de toekomst? Een naamsverandering: Revolutionair OpleidingsCentrum, onderwijs zonder leraren.

 11. een Leids burger op

  Goede huisvesting is ook voor een school zeker belangrijk en nodig, maar men moet daarbij niet overdrijven. Wybo slaat dit keer de spijker op de kop als hij het heeft over "de kwaliteit van het onderwijs" in combinatie met "schaalvergrotende onderwijsbestuurders". De drang naar schaalvergroting kwam voort uit de wens om alles maar efficiënter te willen gaan doen. Zonder zich voldoende rekenschap te geven wat dat o.a. voor de kwaliteit van het onderwijs zou gaan betekenen.

  Ja, pas nu de "rendementen" tegenvallen en men een veel te groot en duur gebouw heeft neergezet gaat men eens een keer nadenken…

 12. @erik vtg: hi erik. ik probeer verbanden te leggen, door bespreekbaar te maken hoe men in het algemeen in de regio omgaat met het bouwen en neerhalen van allerhande kantoren. als het ROC nou ’s ging checken in de nabije omgeving waar gebouwen zijn die (al een tijd) leeg staan en daar een goede deal bekonkelen met zo’n eigenaar, zoals (in dit geval) wereldhave, dan zou de wereld wat minder leegstand kennen. zoiets.
  bewijzen van wat raadsleden krijgen heb ik niet; ik ben ook alleen uit op een discussie. ik zie alleen hoe ze leven, die raadsleden. en wat ze doen (weinig).

 13. @Tokke: Hoe leven die raadsleden dan? En wat ‘ze doen weinig’? Voor een fooi is het vaak meer dan dertig uur werk per week. En dan heb je grapjassen die met rare suggesties komen en vervolgens vluchtgedrag vertonen als naar bewijzen wordt gevraagd.
  Raadsleden verdienen heel erg weinig en jouw suggestie "er staat vast een leuke deal tegenover het toestaan van grootscheepse leegstand" is lachwekkend.
  Wellicht begrijp je niet dat raadsleden geen middel hebben om per direct in actie te komen als een kantoor leeg komt te staan. We leven in een rechtsstaat, hoe vervelend je dat misschien ook vindt, en politici kunnen niet zomaar gaan bepalen wat er met een bedrijfspand of kantoor moet gebeuren.
  Een onderwijsinstelling vraagt een andere oplossing qua huisvesting dan een kantoor. Het idee dat je een ROC zomaar in een leeg kantoorpand kunt stoppen is volslagen onzin. Er zijn soms dermate gespecialiseerde onderwijslokalen nodig dat je die niet zomaar in een lege kantoortuin kunt plempen zoals jij kennelijk voor je ziet.
  En waarom denk je dat het ROC op locaties wil zitten waar het goed bereikbaar is? Denk jij nu echt dat een leeg kantoor in Leiderdorp soelaas kan bieden om een onderwijsinstelling onderdakte verlenen? Hoe had je die duizenden leerlingen daar naartoe willen krijgen?
  Ik weet het antwoord al: met de RGL!

 14. Astrid Engelaar op

  Pas gelezen: de roman GEEN LES MEER van Marcel de Jong. Een prachtig verhaal over de disciplinering op een ROC. Over de dwaze invoering van nieuw onderwijs. Echt een leesadvies! het lijkt ROC Leiden wel!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline