Ontslaggolf bij ROC Leiden door dalende leerlingenaantallen

11

Het ROC Leiden heeft veel te veel personeel. Door de stroom negatieve publiciteit die de onderwijsinstelling over zich heen kreeg, zijn er niet alleen minder inschrijvingen, maar daalt het leerlingenaantal ook, doordat een flink aantal scholieren de opleiding voortijdig verlaat. Het ROC Leiden laat in een verklaring weten dat het probleem niet betekent dat er meer financiële steun nodig is om de MBO-school overeind te houden. Na het vastgoeddebacle van vorig jaar schoot minister Bussemaker het ROC Leiden al te hulp met een financiële injectie van 40.000.000 euro.

Door de dalende leerlingenaantallen schrapt het ROC Leiden gedwongen 127 fulltime banen. Dat besluit treft zowel medewerkers met een tijdelijk dienstverband als met een vaste aanstelling. “Door deze maatregel wordt het aantal medewerkers in lijn gebracht met de studentenaantallen blijven we financieel gezond,” aldus de verklaring.

Het besluit voor het ontslaan van naar verwachting zo’n 180 tot 200 medewerkers moet nog worden goedgekeurd door de Ondernemingsraad (OR) van ROC Leiden. Volgens de school is dit plan het meest sociaal en het minst financieel belastend. Ook denkt ROC Leiden dat veel medewerkers aan de slag kunnen op een van de andere MBO-scholen die door de problemen bij het ROC Leiden juist meer leerlingen trekken. Half mei wil ROC Leiden de laatste gesprekken over de reorganisatie voeren.

Delen

11 reacties

 1. Dit is droevig nieuws voor degenen die het (be)treft. Het was echter te verwachten. De slachtoffers raad ik aan om de megalomane en gewetenloze schuldigen en al die te lang wegkijkende verantwoordelijken (bestuurders, toezichthouders, politici) lastig te vallen met rechtszaken en alles wat zinvol en legaal is totdat die boeven aan de bedelstaf zijn geraakt of in de bajes of het gekkenhuis zijn beland. Wees binnen de kaders van de wet meedogenloos jegens de schurken en geef niet op!

 2. Inderdaad, we moeten dat dat neoliberale bestuurderstuig en hun vrinden in de politiek flink te grazen nemen. Gelukkig komen onze “Ridder” en zijn graaiende handlangers voor de rechter. De straf is duidelijk: direct deporteren naar Siberië en dwangarbeid uitvoeren in de helse vrieskou. En hiervoor s.v.p. nog even een check in de Panama Papers voor eventueel wegsluizen van de bonussen. Maar ook een aantal gevestigde orde politici in deze stad dient direct op non actief gesteld te worden vanwege goedkeur aan de bouw van deze zoveelste neoliberale Toren van Babylon. Onze Tukker Burgervader met zijn “ROC siert de skyline van Leiden” dient publiekelijk zijn excuus te maken aan de 200 ontslagen medewerkers, gedupeerde leerlingen en hun ouders. Of anders af te treden en opgevangen te worden in zijn eigen regio.
  Rest mij de getroffen medewerkers sterkte te wensen en succes met het vinden van nieuw werk. Jullie zijn en blijven toppers van het onderwijs!

 3. Naast het financiële wanbeleid mag iedere ROC-medewerker zich afvragen waarom de school onderaan de ranglijst bungelt. Dat heeft met beleid, maar ook met kwaliteit te maken.
  Geen wonder dat studenten afhaken.

  • Een Leids burger op

   Dat heeft zeker met slechte kwaliteit te maken en de slechte naam die het ROC gekregen heeft. En die kwaliteit is zo slecht geworden juist door dat wanbeleid. Immers doordat een veel te groot deel van het beschikbare geld aan gebouwen is besteed was er niet genoeg geld voor het aantrekken van goed onderwijspersoneel, lesmateriaal e.d. En als de kwaliteit niet goed is het niet vreemd dat de leerlingen vertrekken en er daar dus minder docenten nodig zijn.[ negatieve spiraal].
   **
   Dàt is inderdaad wat je nu ziet gebeuren. Dat het allemaal ook héél anders kan toont het LIS aan.

 4. Gaat Nederland ten onder aan de bezuinigingen ook doordat ouders met meer poen beter gezorgd word voor hun schoolgaande kinderen dan de ‘armen’ dus de afstand tussen arm en rijk word groter en groter. We gaan 100 jaar of meer terug in de tijd dankzij dit kabinet.

 5. Heb geduld. Dit Coruptte kabinet en bijbehorende neoliberale systeem worden op termijn weggevaagd. PVV, FN, Podemos, AfD, FPO, Trump, wereldwijd willen mensen van deze gevestigde orde af. En macht terug bij de burgers.
  ROC medewerkers en leerlingen zijn de dupe van de verwaarlozing en bezuiniging bij het ROC. Vastgoed en hobbyen was belangrijker dan goed onderwijs. Geen goede lokalen, slechte lesmaterialen en een deprimerende sfeer. Gelukkig is er weer sprake van een beweging in de goede richting. Maar de pijn voor degene die zijn baan verliest is er niet minder onder. Daarom dienen deze ego bestuurders en de verantwoordelijke leidse politici (spoor ze op!) voor de rechter gedaagd worden.

  • De PVV was/is voorstander van een faillissement van het ROC. En als je kijkt naar het persoonlijk handelen van diverse PVV-coryfeeën, ontkom je niet aan de indruk dat graaien voor eigen misbruik/drugsgebruik, geen onbekend verschijnsel is. ‘Macht terug bij de burgers’? Hoe dan? Je kunt als burger niet eens lid worden van de PVV.
   Trump als voorbeeld van iemand die van de gevestigde orde af wil? Is Trump niet bij uitstek een exponent van het ‘neoliberale systeem’?
   Leidse politici verantwoordelijk voor wat er bij het ROC mis ging? Kan”R” aanwijzen welke Leidse politici dat zijn en op grond van welke feiten ze voor de rechter moeten worden gedaagd?
   “R” heeft zeer waarschijnlijk niet het rapport naar de gang van zaken bij ROC gelezen of maakt bewust stemming. Waarschijnlijk dit laatste. Wie het rapport wil lezen: http://docplayer.nl/10665324-Commissie-onderzoek-huisvesting-roc-leiden-ontspoorde-ambitie.html
   En voor de goede orde: De 2de kamer fracties van PvdA, D66, SP en CDA zijn voorstander van strafrechtelijke vervolging van de verantwoordelijke bestuurders.
   Gelukkig heeft – anders dan Christa van Meurs hieronder reaguurt – de onderzoekscommissie ook vastgesteld dat het voor het overgrote deel wel goed gaat met het onderwijs in Nederland.

  • Piet Pekelharing op

   Macht terug bij de burgers? Niet als het ligt aan de PVV, FN, AfD, FPO of Trump. Dat zijn nu juist autocratische partijen en “politici” bij uitstek.

 6. Christa Meurs op

  Ook de MBO Raad en alle wegkijkende bestuurders van andere ROC’s zijn medeverantwoordelijk. Maar die doen niets, omdat zij nagenoeg overal hetzelfde verkwistende beleid voeren. Sterkte aan alle toekomstige werklozen. De kans op een nieuwe baan is helaas marginaal. Schande!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline