Medewerkers ROC Leiden geïnformeerd over ontslaggolf

4

Het personeel van het ROC Leiden heeft vandaag persoonlijk te horen gekregen of zij door de reorganisatie worden getroffen of niet. Vorige maand kondigde het ROC Leiden al aan dat er een reorganisatie op handen was. Door teruglopende leerlingenaantallen, heeft het ROC Leiden teveel personeelsleden. De reorganisatie raakt vooral medewerkers met een tijdelijke aanstelling.

Eerder deze maand heeft de ondernemingsraad een positief advies uitgebracht over de reorganisatieplannen en vorige werd ook met de vakbonden een akkoord bereikt over het sociaal plan. Dat wordt volgende week met een positief advies aan de vakbondsleden voorgelegd.

Sociaal Plan

In het sociaal plan is geregeld dat medewerkers die hun baan verliezen zoveel mogelijk van werk naar werk worden begeleid. “Sommige medewerkers van ROC Leiden hebben vandaag al een passende functie aangeboden gekregen. Om alle collega’s op weg te helpen naar een nieuwe baan of functie hebben we een Loopbaan- en Mobiliteitscentrum opgericht,” vertelt collegevoorzitter Ricardo Winter van het ROC Leiden. De personeelsleden die er niet in slagen om tijdig een nieuwe baan vinden, staan per 1 augustus volgend jaar op straat. Tijdelijke contracten van de medewerkers van wie het ROC Leiden afscheid neemt, worden niet verlengd en lopen van rechtswege af.

Loopbaanadvies

Medewerkers krijgen vanuit het Loopbaan- en Mobiliteitscentrum van het ROC Leiden loopbaanadvies en kunnen daarnaast deelnemen aan sollicitatietrainingen en netwerkbijeenkomsten. Het centrum voorziet medewerkers van ondersteuning en advies als het gaat om nieuwe kansen binnen het ROC Leiden of elders op de arbeidsmarkt.

Vrijwillig en verplicht

Het sociaal plan bestaat uit een vrijwillige en een verplichte fase. De vrijwillige fase loopt drie maanden vanaf 1 juni aanstaande. In deze fase kunnen medewerkers vrijwillig gebruikmaken van de diensten van het Loopbaan- en Mobiliteitscentrum. In de vervolgfase is deelname aan alle mobiliteitsactiviteiten verplicht. Boventallige medewerkers worden dan per 1 april 2017 in principe niet meer ingezet binnen hun eigen team en worden voor 50% van hun tijd vrijgesteld van werk om zich te richten op het vinden van een nieuwe baan.

Leerlingen

Het ROC Leiden heeft vandaag ook alle studenten geïnformeerd over de voortgang van de reorganisatie en de gesprekken die met medewerkers hebben plaatsgevonden.

 

Delen

4 reacties

 1. Wim, deze ellende kwam toch door megalomane nieuwbouwprojecten en de daardoor veroorzaakte financiële problemen? Er was toen onvoldoende geld voor onderwijs en leerkrachten, waardoor het ROC minder aantrekkelijk werd voor leerlingen, en de instelling raakte in een neerwaartse spiraal. Ik zou willen dat de verantwoordelijken gestraft worden, wat mij betreft met een stevige pluk-ze-actie en anders maar een lange gevangenisstraf. Het zal wel niet gebeuren.

 2. Door financieel wanbeleid, wordt de onderwijzer en andere die op vloer werken , bestraft waarom nooit de eind verantwoordelijke? Schandalig hoop voor de gedupeerden dat ze snel een baan vinden. Achg zolang de verantwoordelijken maar lekker slapen m, misselijke mensen, want hun zullen nooit een gulden inleveren voor behoud van “redelijk” onderwijs.

 3. Een Leids burger op

  De analyse van Frank71 is juist. Wel kan er nog aan worden toegevoegd de slechte kwaliteit bij het ROC.(hoort bij de slechtste MBO-scholen van het land.) En die kwaliteit is zo slecht geworden juist door dat wanbeleid. Immers doordat een veel te groot deel van het beschikbare geld aan gebouwen is besteed was er niet genoeg geld voor het aantrekken van goed onderwijspersoneel, lesmateriaal e.d. En als de kwaliteit niet
  goed is het niet vreemd dat de leerlingen vertrekken en er daar dus minder docenten nodig zijn.[ negatieve spiraal]. Dàt is inderdaad wat je nu ziet gebeuren. Dat het allemaal ook héél anders kan toont het LIS aan.
  [Misschien komt er nog een fusie van het ROC met het ID college. De financiële last van de gebouwen blijft ook een probleem. Misschien dat op termijn 1 van de 2 gebouwen toch verlaten zal moeten worden.]
  **
  Het is extra wrang dat bij het ROC niet alleen leerlingen maar nu ook docenten en ander personeel de dupe worden van het wanbeleid door het vroegere bestuur.
  Of dat vroegere bestuur gestraft moet worden? Je zou uiteraard zeggen van wel maar in Leiden geeft men er blijkbaar de voorkeur aan om een foute onderwijsbestuurder zelfs een koninklijke onderscheiding uit te reiken terwijl er nu mensen hun baan verliezen. De omgekeerde wereld dus.
  http://sleutelstad.nl/2011/06/10/koninklijke-onderscheiding-voor-oud-roc-voorzitter-van-gaal/

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline