Wethouder Frank de Wit (D66, milieu) in gesprek met boer Wilbert van der Post. De Wit is ook bestuurslid van het 'Land van Wijk en Wouden' dat de Polderdag organiseert. Doelstelling is het promoten van de groene buitengebieden rond de stad. Als lid van het Leidse college stemde hij eerder deze week ook in met de aanleg van de Rijnlandroute door datzelfde gebied. Wel pleit hij voor extra geld voor een zo groen mogelijke inpassing. (Foto's: Chris de Waard).

Laatste Leidse melkveehouder in de knel

Boer Wilbert van der Post heeft vandaag een dubbel gevoel. Bij de Elzahoeve, het boerenbedrijf van de laatste Leidse melkveehouder, vond vanmorgen om 10.00 uur de officiële opening plaats van de Polderdag. Van der Post koppelde er meteen een open dag aan. Ook is hij blij met zijn nieuwe ‘zelfdenkende’ stal waar de koeien zelf de melkrobot opzoeken als het tijd is om gemolken te worden.

Maar het plezier wordt deze dagen wel vergald. Op enkele meters afstand van de nieuwe komt een vierbaans snelweg over zijn land. Ten koste van zoveel weiland dat de koeien in elk geval nooit meer naar buiten kunnen.

Ondanks de zorgen over de nabije toekomst pakt Van der Post vandaag flink uit tijdens de Polderdag. Na de opening door Jan Waaijer, burgemeester van Zoetermeer en voorzitter van het Land van Wijk en Wouden, is het tijd voor cultuur. Wil van Leeuwen hangt als een ware Vondeling over een paard en draagt een gedicht voor. Aansluitend ook nog wat vermaak: een wedstrijd ringsteken voor bestuurders. In de ponykar nemen naast Waaijer en De Wit ook de Zoeterwoudse burgemeester Bloemen plaats. Na een paar keer oefenen, blijken alle bestuurders over voldoende vaardigheden te beschikken.

Cultuur Leiden Regio polderdag


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×