ROC Leiden onder curatele

5

Het ROC Leiden is door de Onderwijsinspectie onder financieel toezicht geplaatst. Extra uitgaven en achterblijvende inkomsten zorgen ervoor dat de mbo-school financieel in de problemen zit. Uit jaarrekening van 2011 blijkt dat de financiering van de nieuwbouw daarbij een grote rol speelt. In 2013 wordt het nieuwe gebouw opgeleverd bij het Centraal Station (CS Zeezijde). Ook had de school extra uitgaven doordat het in 2011 zijn intrek nam in het pand aan de Lammenschans dat bij oplevering niet volledig aan de eisen voldeed om  goed onderwijs te kunnen geven. De bouwkosten vielen 15 miljoen hoger uit.

Het pand aan de Lammenschans werd in 2011 verkocht aan investeringsmaatschappij Green Real Estate waardoor het ROC nu ruim 3 miljoen huur per jaar betaalt. Een deel van het geld van de verkoop werd belegd. Het ROC Leiden verplichtte zich vervolgens de vestiging aan de Lammenschansweg in 2031 terug te kopen.

De tegenvallende beleggingsconstructie en extra uitgaven leiden volgens het ROC-bestuur tot een ‘liquiditeit-planningsprobleem’. Hierdoor heeft het ROC geen geld om de nieuwbouw aan het Centraal Station op termijn te kopen.  Ook dit gebouw zal gehuurd worden vanaf 2013.

Op 2 juli heeft de Onderwijsinspectie het ROC-bestuur laten weten dat het onder ‘aangepast toezicht wegens hoog financieel risico’ staat. Minister Marja van Bijsterveldt heeft het bestuur laten weten op zeer korte termijn verbetering te willen zien. “Het is altijd goed dat de inspectie haar toezicht-rol serieus vervult en bij financiële zorgen dus verscherpt toezicht instelt”, zo laat het ROC Leiden via een woordvoerder weten. “Anderzijds werkt ROC Leiden er hard aan om de financiële situatie weer gezond te maken”.

Delen

5 reacties

 1. worden de salarissen van bestuur en management ook kritisch bekeken en zo mogelijk bijgesteld ?

 2. Wat een dombo’s. Zo’n huurconstructie via een investeringsmaatschappij is zowat de duurste financieringsconstructie die je kunt bedenken. Daar hoef je echt geen financieel expert voor te ziijn. Waarom is er niet gewoon bij een bank een lening afgesloten waarbij de eigendom bij het ROC gevestigd werd? Daar moeten een paar managers bij die investeringsmaatschappij zich hartstikke rot hebben gelachen om zoveel naïviteit. In 2031 is dat pand aan de Lammenschansweg natuurlijk alweer voor een groot deel afgeschreven (immers intensief benutte utiliteitsbouw) of moet er aanzienlijk aan worden gerenoveerd. Alleen komen die kosten dan volledig voor rekening van het ROC vanwege de terugkoopregeling.

  Overigens heeft de gemeente in dit verhaal ook een dikke paplepel gehad. Tel er nog de grotendeels lege parkeergarage onder het ROC aan de Lammenschansweg bij op die niet de parkeerinkomsten genereert die men had geprojecteerd en het plaatje is weer helemaal compleet in deze gemeente waar altijd alles anders en verkeerd uitpakt. Je blijft lachen met deze koddebeiers.

 3. Piet Pekelharing op

  Voor wie wil weten welke heikneuters hiervoor verantwoordelijk zijn: http://nl.wikipedia.org/wiki/ROC_Leiden

  De leden van de Raad van Toezicht van de afgelopen 6 jaar worden in deze verwijzing genoemd. Van het College van Bestuur staan op een enkele uitzondering na helaas uitsluitend de huidige leden vermeld. Wij hoeven echter niet te vrezen dat de boosdoeners hiermee wegkomen. Gelukkig kunnen de schuldigen nog wel op andere wijze achterhaald worden, zodat zij hun gerechtvaardigde straf niet zullen ontlopen.

 4. Wie? Van Rij, Van Rij…Oh ja, dat is toch die RO-wethouder van de PvdA die in 2000 verantwoordelijk was voor een miljoenenoverschrijding (20 miljoen in de guldentijd) bij de kosten van de verbouwing aan het Leidse stadhuis en het Stadsbouwhuis?( http://bit.ly/vyXeJE ) Uitgerekend dat soort flapdrollen zit dan in de Raad van Toezicht van zo’n ROC. Help.

  Er zijn op onderwijsgebied trouwens meer troubles in Leiden zo meldt RTV West. Zeventien schoolbesturen lopen een verhoogd of hoog financieel risico zo blijkt uit een onderzoek van de onderwijsvakbond A-Ob. Daarmee zijn 7500 banen gemoeid. Het lijkt mij reden voor enige fracties in de gemeenteraad om bij de komende gemeenteraadsvergadering maar eens te informeren bij de onderwijswethouder of er binnenkort geen banen in het Leidse onderwijs op de tocht staan.

 5. aanvulling:
  Voor de duidelijkheid voordat er misverstanden over ontstaan; het onderzoek van de A-Ob is landelijk, de cijfers hebben dus niet alleen betrekking op Leiden. Maar het ROC en Stichting Vrije Scholen Rijnstreek maken er wel deel van uit:

  http://bit.ly/T9VcWN (RTL)

Over de auteur

Je bent nu offline