Volgend jaar wordt ook de tweede onderwijslocatie van het ROC Leiden bij Leiden Centraal opgeleverd. (Foto: Chris de Waard).

ROC Leiden onder curatele

Het ROC Leiden is door de Onderwijsinspectie onder financieel toezicht geplaatst. Extra uitgaven en achterblijvende inkomsten zorgen ervoor dat de mbo-school financieel in de problemen zit. Uit jaarrekening van 2011 blijkt dat de financiering van de nieuwbouw daarbij een grote rol speelt. In 2013 wordt het nieuwe gebouw opgeleverd bij het Centraal Station (CS Zeezijde). Ook had de school extra uitgaven doordat het in 2011 zijn intrek nam in het pand aan de Lammenschans dat bij oplevering niet volledig aan de eisen voldeed om  goed onderwijs te kunnen geven. De bouwkosten vielen 15 miljoen hoger uit.

Het pand aan de Lammenschans werd in 2011 verkocht aan investeringsmaatschappij Green Real Estate waardoor het ROC nu ruim 3 miljoen huur per jaar betaalt. Een deel van het geld van de verkoop werd belegd. Het ROC Leiden verplichtte zich vervolgens de vestiging aan de Lammenschansweg in 2031 terug te kopen.

De tegenvallende beleggingsconstructie en extra uitgaven leiden volgens het ROC-bestuur tot een ‘liquiditeit-planningsprobleem’. Hierdoor heeft het ROC geen geld om de nieuwbouw aan het Centraal Station op termijn te kopen.  Ook dit gebouw zal gehuurd worden vanaf 2013.

Op 2 juli heeft de Onderwijsinspectie het ROC-bestuur laten weten dat het onder ‘aangepast toezicht wegens hoog financieel risico’ staat. Minister Marja van Bijsterveldt heeft het bestuur laten weten op zeer korte termijn verbetering te willen zien. “Het is altijd goed dat de inspectie haar toezicht-rol serieus vervult en bij financiële zorgen dus verscherpt toezicht instelt”, zo laat het ROC Leiden via een woordvoerder weten. “Anderzijds werkt ROC Leiden er hard aan om de financiële situatie weer gezond te maken”.

Leiden ROC locaties


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×