Wie wordt Leids raadslid van 2012

5

Op 15 januari wordt het Leids Raadslid van het Jaar 2012 gekozen. Dat gebeurt op de nieuwjaarsreceptie van D66 in het Scheltema Complex. De onafhankelijke jury heeft vanavond de genomineerden voor de titel bekend gemaakt. Dat zijn Elze ’t Hart en Lise-Lotte Kerkhof van D66, Julian van der Kraats van de SP en Moniek van Sandick van het CDA.

De jury heeft dit keer bijzonder gelet op het thema burgerparticipatie. Behalve naar hun inzet voor het reguliere raadswerk, is daarom met extra aandacht gekeken naar de manier waarop de Leidse raadsleden vorig jaar omgingen met signalen uit de stad. Ook buurt- en verenigingen en actiecomités is gevraagd te helpen bij de kandidatenselectie.

De jury voor deze verkiezing bestaat uit voormalig PvdA-raadslid en -fractievoorzitter Conny Broeyer (voorzitter), oud-raadslid Hans van Egdom (GroenLinks), oud-raadslid Jean Hermans (VVD), blogger Emile “Leidse Glibber” van Aelst en politiek verslaggever Binnert Glastra (Leidsch Dagblad).

Delen

5 reacties

 1. Guido Terpstra op

  Julian van der Kraats verdient wat mij betreft de titel. Het is eigenlijk raar dat hij hem afgelopen 6 jaar niet al eens heeft gehad.
  Hij is goed op de hoogte van zijn dossiers, heeft een goed beoordelingsvermogen (of je het nu met hem eens bent of niet). Bovendien weet hij het in de raadzaal in normaal Leids te verwoorden, ontwijkende antwoorden krijg je van dit raadslid bijna nooit. Daarmee krijgen zijn (SP-)kiezers waar voor hun stem. Dat is pas echte ‘burgerparticipatie’.

 2. Hoewel ik in het geheel niets heb uitstaan met het marxistische gedachtegoed van de SP in dit geval roerend eens met Guido Terpstra. Ter aanvulling op zijn bijdrage zou ik nog willen opmerken dat Juul tevens een niet onverdienstelijk acteur is gebleken in stomme films: http://www.youtube.com/watch?v=AK6z_Zlv6vI Dus kom maar op met die welverdiende prijs, het zij hem gegund.

 3. een Leids burger op

  Wat zei de PvdA-juryvoorzitster vorige jaar volgens de berichtgeving op Sleutelstad:"Volgend jaar[nu dus], zo liet jury-voorzitter Conny Broeyer vast weten, zijn duo-raadsleden uitgesloten van een kans op de titel. Dat geldt ook voor gewone raadsleden. De strijd gaat dan tussen de 10 fractievoorzitters binnen de Leidse raad."
  zie:http://www.sleutelstad.nl/nieuws/archief/2012/01/robert
  -jan-van-ette-pvda-is-raadslid-van-het-jaar

  Geen van de nu genomineerden is fractievoorzitter.
  Nu gebeurt het wel eens vaker dat PvdA-ers A roepen maar B doen. (voortschrijdend inzicht heet dat dan). Blijkbaar heeft de jury zich bedacht…..

  Welke criteria worden gebruikt bij de bepaling van raadslid van het jaar èn de daaraan voorafgaande selectie van de genomineerden? Hoe bepaal je welk raadslid of raads"kid" het meest heeft bijgedragen tot, in dit geval, burgerparticipatie en het beste is omgegaan "met signalen uit de stad"? Is de stem van de buurtverenigingen daarbij dan doorslaggevend? Maar als je maar de keus hebt tussen de 4 genomineerden is de keuze niet zo moeilijk: dan steekt die SP-er inderdaad met kop en schouders boven "de rest" uit.

 4. albert simonis op

  Julian lijkt me ook een goede keus, maar de andere drie zijn mij niet bekend, dus dat zegt niet zoveel. En eh.., Conny Broeyer is al een tijdje geen fractievoorzitter meer, voor zover ik weet.
  En elb, kom je deze keer wel?

 5. een Leids burger op

  @Simonis
  – Mevr. Broeyer is zeker geen fractievoorzitter.
  Dat staat inderdaad onjuist in de berichtgeving.
  – Nee, ook naar het nieuwjaarsfeestje van D(1+2+3+4+56)=D66 ga ik niet.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline