Verkoop Nieuweroord teruggedraaid

De gemeente Leiden ziet af van de verkoop van Nieuweroord aan projectontwikkelaar Bakels + Ouwerkerk uit Den Haag. De procedure rond de verkoop van de voormalige ‘zusterflat’ van het LUMC is niet correct verlopen. Deze had europees moeten worden aangesteed en dat heeft de gemeente verzuimd. Ook heeft de gemeente tijdens de selectie van een ontwikkelaar wijzigingen aangebracht in de procedure. Daardoor konden niet alle gegadigden zich bij hun plannen op dezelfde informatie baseren. De stadsadvocaat heeft op basis daarvan geconcludeerd dat de bieding van Bakels + Ouwerkerk daardoor ongeldig is. Ook voldoen de plannen van de ontwikkelaar niet aan de voorwaarden. Met name de maximale bouwhoogte wordt daarin overschreden. De gemeente heeft daar eerder niet goed naar gekeken.

Was het onkunde of misschien wel opzet? Wethouder Van Woensel wil zelf ook graag weten waarom makelaar DTZ en medewerkers van de gemeente zelf twee jaar lang volhielden dat er niets mis was met de verkoopprocedure. Van Woensel heeft inmiddels wel een idee wat het antwoord op die vraag is, maar wil niet op het onderzoek vooruit lopen.

Wethouder Van Woensel laat dus uitzoeken wat er precies mis ging. Vast staat nu in elk geval al dat de procedure vanaf de start in 2009 onzorgvuldig is verlopen en dat de gemeente forse steken heeft laten vallen door dat niet eerder op te merken. De correspondentie rond de aanbesteding tussen stadsadvocaat Geelkerken en Linskens en de gmeente is geheim. In een besloten vergadering wil wethouder Van Woensel de gemeenteraad nader informeren.

In april wil de gemeente vervolgens een nieuwe verkoopprocedure starten. Het proces loopt door de ongeldige procedure in elk geval twee jaar vertraging op.

Leiden nieuweroord


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×