Foto's: Emile van Aelst & Chris de waard.

Julian van der Kraats is Raadslid van het Jaar

Julian van der Kraats is Leids Raadslid van het Jaar 2012 geworden. De verkeerswoordvoerder van de SP liet Elze ’t Hart en Lise-lotte Kerkof (allebei D66) en Moniek van Sandick (CDA) nipt achter zich. Van der Kraats heeft zijn uitverkiezing te danken aan de manier waarop hij de burgers in 2012 bij de politiek heeft betrokken.

Publieksparticipatie was dit keer dan ook het thema van de verkiezing. Het afblazen van de omstreden Ringweg Oost was een belangrijke reden om hem te kiezen. De totstandkoming van de nota Publieksparticipatie waar Van der Kraats zich samen met enkele andere raadsleden het afgelopen jaar sterk voor heeft gemaakt, was een tweede reden om hem te kiezen.

Chris de Waard was aanwezig bij de nieuwjaarsreceptie van D66 in het Scheltema Complex. Daar werd ook de uitslag bekend gemaakt van de verkiezing. Hij sprak achtereenvolgens met juryvoorzitter Conny Broeyer, winnaar Julian van der Kraats en de drie andere genomineerden.

De trekker van die nota, Elze ’t Hart, kreeg een politieke effie voor haar raadswerk in de afgelopen jaren. Ze won niet, onder meer, omdat uit geluiden die de jury in de stad opving, onder andere bij wijkverenigingen, bleek dat men in het algemeen vindt dat een raadslid minimaal de periode moet volmaken waarvoor hij of zij is gekozen. ’t Hart verliet de raad eind vorig jaar tussentijds in verband met het aanvaarden van een drukke baan als jurist.

De twee andere genomineerden waren Liselotte Kerkhof die de raad ook gaat verlaten en Moniek van Sandick van het CDA. Die laatste was misschien wel de meest opvallende kandidaat in deze verkiezing. Het CDA stemde tegen de nota Publieksparticipatie. Niet omdat de inbreng van burgers voor die partij niet van belang is, maar omdat de partij vreesrt dat het alleen meer papier betekent. Volgens Van Sandick is het ook niet nodig. Ook nu al kunnen burgers prima aan de politici laten weten wat ze ergens van vinden. De redding van zwembad De Vliet noemt ze als voorbeeld.

Advertentie

Leiden Raadslid van het Jaar


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×