Julian van der Kraats is Raadslid van het Jaar

5

Julian van der Kraats is Leids Raadslid van het Jaar 2012 geworden. De verkeerswoordvoerder van de SP liet Elze ’t Hart en Lise-lotte Kerkof (allebei D66) en Moniek van Sandick (CDA) nipt achter zich. Van der Kraats heeft zijn uitverkiezing te danken aan de manier waarop hij de burgers in 2012 bij de politiek heeft betrokken.

Publieksparticipatie was dit keer dan ook het thema van de verkiezing. Het afblazen van de omstreden Ringweg Oost was een belangrijke reden om hem te kiezen. De totstandkoming van de nota Publieksparticipatie waar Van der Kraats zich samen met enkele andere raadsleden het afgelopen jaar sterk voor heeft gemaakt, was een tweede reden om hem te kiezen.

Chris de Waard was aanwezig bij de nieuwjaarsreceptie van D66 in het Scheltema Complex. Daar werd ook de uitslag bekend gemaakt van de verkiezing. Hij sprak achtereenvolgens met juryvoorzitter Conny Broeyer, winnaar Julian van der Kraats en de drie andere genomineerden.

De trekker van die nota, Elze ’t Hart, kreeg een politieke effie voor haar raadswerk in de afgelopen jaren. Ze won niet, onder meer, omdat uit geluiden die de jury in de stad opving, onder andere bij wijkverenigingen, bleek dat men in het algemeen vindt dat een raadslid minimaal de periode moet volmaken waarvoor hij of zij is gekozen. ’t Hart verliet de raad eind vorig jaar tussentijds in verband met het aanvaarden van een drukke baan als jurist.

De twee andere genomineerden waren Liselotte Kerkhof die de raad ook gaat verlaten en Moniek van Sandick van het CDA. Die laatste was misschien wel de meest opvallende kandidaat in deze verkiezing. Het CDA stemde tegen de nota Publieksparticipatie. Niet omdat de inbreng van burgers voor die partij niet van belang is, maar omdat de partij vreesrt dat het alleen meer papier betekent. Volgens Van Sandick is het ook niet nodig. Ook nu al kunnen burgers prima aan de politici laten weten wat ze ergens van vinden. De redding van zwembad De Vliet noemt ze als voorbeeld.

Delen

5 reacties

 1. een Leids burger op

  Enkele citaten:
  "…dat een raadslid minimaal de periode moet volmaken waarvoor hij of zij is gekozen."
  "…Liselotte Kerkhof die de raad ook gaat verlaten".
  Inderdaad: wat heb je nu als Leids burger aan die "ééndagsvliegen" van D66? Ze zien er wel leuk uit hoor. Ook een andere "jury" vond eerder al dat de heer Julian van der Kraats raadslid van het jaar moest worden. Gefeliciteerd dus.
  http://www.sleutelstad.nl/nieuws/archief/2013/01/wie-wordt-
  leids-raadslid-van-2012

  En om dan toch nog maar even te "zeuren" (lees:kritiek te leveren):Publieksparticipatie is er nu inderdaad ook al. Burgers kunnen laten weten aan politici wat zij ergens van vinden. Maar hoe serieus worden zij eigenlijk genomen? En wat vinden zij van hun adviezen terug in de uiteindelijke besluitvorming? 0,…..?
  Gefeliciteerd en prettige dag verder.

 2. Geachte Leidse burger,

  wat een bijzondere reactie op dit artikel… Ik span mij persoonlijk al sinds 2005 in voor de stad vanuit D66. Dat is inmiddels 7 jaar. Gelukkig heb ik daar met veel anderen om mij heen heel veel kunnen betekenen voor tal van mensen en minderheden die overigens regelmatig tegen het feit aanliepen dat er te weinig naar ze werd geluisterd.

  Publieksparticipatie waarin je bepaalde rechten hebt is dus hard nodig. Ik ben dan ook zeer blij met de inspanning van mijn collega’s.

  Enfin, geniet ze van de stad!

  Ik ga Leiden in ieder geval vreselijk missen, maar na jaren gescheiden te wonen van mijn man wil ik nu ook heel graag samenwonen net als vele andere verliefde stellen.

  Hartelijke groet.

 3. gerard van hees op

  Julian,

  van harte gefeliciteerd met deze prachtige prijs. Jouw inzet blijft gelukkig niet onopgemerkt. Ook de andere genomineerden feliciteer ik.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline