Het Lipsiusgebouw (voorheen LAK). (Archieffoto: Sleutelstad.nl).

Universiteit investeert half miljard in herhuisvesting

Tot 2025 steekt de Universiteit Leiden zo’n 500 miljoen euro in de herhuisvesting van haar faculteiten. De universiteit wil met die enorme upgrade marktaandeel winnen en zorgen dat zowel medewerkers als studenten van de verschillende studierichtingen meer met elkaar in contact komen. Bij veel verouderde universiteitsgebouwen komen ze elkaar nauwelijks tegen, omdat het allemaal losse gebouwen zijn.

Audiofragment: Directeur Frans Dekker van de Universiteit Leiden vertelt over de herontwikkeling van de faculteit Geestenwetenschappen.

In 2004 werd het Kamerlingh Onnesgebouw (KOG) omgevormd tot nieuwe rechtenfaculteit, begin maart ging de herontwikkeling van de Bèta-campus in het Bio Science Park van start (totale kosten circa 280.000.000 euro) en de komende acht jaar wordt ook de Faculteit Geesteswetenschappen aan beide zijden van de Witte Singel getransformeerd. Met die laatste ingreep is een investering gemoeid van ongeveer 75.000.000 euro.

Rond de zomer wil de universiteit samen met de gemeente en omwonenden een keuze maken uit een negental modellen die voor de nieuwe faculteit Geestenwetenschappen zijn ontwikkeld. Daarvoor wordt volgende week een intentieovereenkomst met de gemeente gesloten. De nieuwe faculteit gaat uit drie gebouwen bestaan. Een voor onderwijs, een voor onderzoek en een voor de collecties. De ruimte die overblijft komt als het aan de universiteit ligt beschikbaar voor woningbouw.

In alle plannen wordt een deel van de bestaande gebouwen gesloopt. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om het gebouw links van de Universiteitsbibliotheek, het Lipsius (waar voorheen ook het LAKTheater was gevestigd) en het Huizinga. Ook wordt bekeken of een aantal gebouwen kan worden omgevormd tot woonruimte.

Advertentie

Leiden Betafaculteit Humanities Campus


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×