Deloitte: "Gemeente handelde integer bij verkoopprocedure Nieuweroord"

Ambtenaren van de gemeente Leiden hebben fouten gemaakt in de afgebroken verkoopprocedure van Nieuweroord, maar handelden wel integer. Dat blijkt uit onderzoek van Deloitte die het proces in opdracht van bouwwethouder Van Woensel heeft onderzocht. Voor de externe adviseurs geldt dat niet integer handelen niet kan worden aangetoond. Wel is er mogelijk sprake van een informatievoorsprong bij marktpartijen. Die informatie is volgens Deloitte dan verkregen in de oriƫntatiefase en lag aan de gebrekkige interne procedures bij de gemeente. Er is dus niet bewust gelekt. De gemeente heeft volgens Deloitte onvoldoende ervaring met dit soort aanbestedingen. In het rapport doet Deloitte dan ook een hele serie aanbevelingen voor toekomstige aanbestedingsprocedures.

Audiofragment: Wethouder Van Woensel over het onderzoeksrapport van Deloitte naar de mislukte verkoopprocedure van Nieuweroord.

Voor Nieuweroord wil het college nu een nieuwe verkoopprocedure voorbereiden. Die moet dan na de zomer van start gaan. Wethouder Van Woensel verwacht niet dat Bakels & Ouwerkerk, de onterechte winnaar van de afgebroken aanbesteding, daaraan mee zal doen: “Ik verwacht ook niet dat ze zullen winnen als ze wel meedoen”.

De gemeente heeft de aanbestedingsprocedures inmmidels aangepast en het college gaat er dan ook vanuit dat toekomstige projecten zonder problemen zullen verlopen. Die nieuwe werkwijze – het zogenaamde ‘Leidse Planproces’ – is recent toegepast bij de ontwikkelingen in de wijk Dieperhout.

Wethouder van Woensel zegt de gemaakte fouten te betreuren. Hij legt binnenkort verantwoording af aan de gemeenteraad. Dan zal ook moeten blijken of de politiek genoegen neemt met het rapport en de excuses van de wethouder.

Leiden nieuweroord


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×