Rederijen niet naar rechter wegens afsluiting Nieuwe Rijn

De Nieuwe Rijn mag maandag en dinsdag worden afgesloten met pontons om tijdens de viering van Koninginnedag zoveel mogelijk feestgangers vielig te kunnen herbergen in het gebied rond het Stadhuidsplein. Burgemeester Lenferink neemt dat advies van de gemeentelijke commissie Beroep en Bezwaar over. Die boog zich over de klacht van vier rederijen die gezamenlijk optrekken in de strijd tegen het afsluiten van de Nieuwe Rijn tijdens evenementen. Het gaat om Rederij Rembrandt, Bootjes en Broodjes, Rederij de Oude Rijn en Schuitjevaart. De reders leggen zich dit keer neer bij het besluit van burgemeester Lenferink en stappen niet naar de rechter om het besluit aan te vechten. Daarmee is het zeker dat de laatste viering van Koninginnedag volgens plan kan doorgaan.

Audiofragment: Burgemeester Lenferink neemt het advies over om toe te staan dat de Nieuwe Rijn begin volgende week afgesloten mag worden voor de viering van Koninginnedag.

Een statement willen de reders dinsdag wel maken. Volgens de gemeente is er een alternatieve vaarroute via de Oude Rijn. Die is volgens de reders niet alleen veel minder aantrekkelijk, hij is ook gevaarlijk. De gemeente ontkent dat. Volgens Paul Groenen van Rederij Rembrandt is het op de Oude Rijn veel te druk als de Nieuwe Rijn is afgesloten, omdat alle pleziervaart die route dan kiest. “Als ik moet uitwijken met zo’n grote rondvaartboot, neem ik zo drie privébootjes mee”, vreest de reder. “Maar we gaan die route dinsdag wel varen”, zo vult Sonja Bierenbroodspot aan: “Al is het maar om in praktijk te laten zien dat die route het helemaal geen alternatief is”.

Audiofragment: Reder Tinus Jacobs van Bootjes en Broodjes kan leven met de afsluiting tijdens Koninginnedag, maar hoopt wel vurig dat de ijsbaan en de kerstmarkt niet op het water zullen plaatsvinden.

Leiden Rederijen


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×