Commissariaat kiest Unity en Nens

5

Het Commissariaat voor de Media halveert het uitzendgebied van Omroep Holland Centraal (Unity). De bollenstreek-gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen worden toegewezen aan omroep Nens die nu al uitzendt voor Noordwijk en Noordwijkerhout. Unity blijft volgens het besluit de lokale omroep voor Leiden, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude. De Stichting Lokale Omroep Regio Leiden (Lorelei) – die een samenwerking wilde aangaan met Sleutelstad – vist achter het net.

Tegen het besluit is nog beroep mogelijk. Of Lorelei daar gebruik van maakt, is nog niet bekend.

Delen

5 reacties

 1. Guido Terpstra op

  Dit is echt triest. Laten we blij zijn dat politici weigeren hun eigen mediawaakhonden te kiezen.

  Maar nu politici in Voorschoten dat wel doen, ziet het commissariaat voor de media daarin een reden om Unity dan ook maar aan Leiden en de rest van de regio toe te wijzen?

  Leidse gemeenteraad, ga in beroep. Benoem een politiek onafhankelijke mediacommissie die namens jullie een advies uitbrengt, lettend op kwaliteit en regiobinding.
  Want zoals het nu gaat kan niet de bedoeling zijn.

 2. Skywatcher op

  Begrijp ik het goed dat het Commissariaat reeds toegewezen uitzendgebied aan Holland Centraal opeens weer afpakt?. Dat de gemachtigde voor Leiden een niet van origine Leidse achtergrond heeft. Begrijp er geen snars meer van. Lorelei zou in mijn optiek gewoon de gemachtigde moeten zijn voor Leiden e.o. of zie ik dat verkeerd?

 3. Chris de Waard op

  Holland Centraal was (inclusief rechtsvoorganger Omroep Rijnland) sinds 1984 de lokale omroep voor de drie bollenstreek-gemeenten die nu aan Nens worden toegewezen ja. De gemachtigde voor Leiden is de Stichting Agglomeratieomroep Holland Centraal uit Leiden.

  Het productiebedrijf Rudeboy Media verzorgt in opdracht van HC sinds oktober 2009 de programma’s onder de naam Unity, net zoals ze dat al langer in Leiderdorp doen in opdracht van de aparte omroep die daar actief is (zeg maar de Leiderdorpse HC). Dus in die zin kan je stellen dat deorigine niet Leids is.

  Lorelei is een jaar geleden opgericht om een lokalere omroep te starten voor Leiden en direct aangrenzende gemeenten omdat we vinden dat HC/Unity niet lokaal genoeg opereert (Leidse regio & bollenstreek zijn ook wel twee echt aparte gebieden).

  Door het besluit van het CvdM komt er nu dus een omroep voor alleen de Leidse regio, alleen is dat dus het verkleinde HC/Unity en niet Lorelei/Sleutelstad.

  Tenzij het beroep van Lorelei – dat vrijwel zeker wordt ingesteld – tot een nieuw ander besluit leidt.

 4. Skywatcher op

  Inderdaad Unity, wat is dat voor grootheidswaanzin. Op de Leiderdorpse kabel is het hele lokale verdwenen. Het lijkt wel een Radio West in afgeslankte vorm. Loopt er notabene een Hagenaar door het beeld zonder enige "reporterskwaliteiten" wat dan gauw uitmondt in een praatje-pot programmaatje. Opdoeken die onzin. Zou zeker in beroep gaan. Dat hele verhaal Voorschoten blijft ook een raar element in het hele verhaal omtrent de aanvraag procedure.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline