Een impressie van de nieuwbouw, gezien vanaf de Apothekersdijk. (Afbeelding: PR).

Voorlopig ontwerp nieuwbouw ROC ID College klaar

ROC ID College heeft bouwpartner GiesbersGroep en Mecanoo Architecten geselecteerd voor het ontwerp van de nieuwe school die op de plaats komt van het Rijnlandblok aan de Breestraat. Het nieuwe schoolgebouw gaat in 2017 open en vervangt die huidige drie locaties van het ROC ID College in Leiden. Naar verwachting is het definitieve ontwerp in de loop van volgend jaar klaar. Eén van de uitgangspunten is dat wordt aangesloten bij het historische karakter van de locatie.

Audiofragment: Wethouder Van Woensel en GL-raadslid Van Peijpe over het voorlopig ontwerp voor het ID College aan de Breestraat.

ROC ID College en de gemeente Leiden hebben gezamenlijk de uitgangspunten voor de nieuwbouw vastgesteld. “Het voorgestelde ontwerp van Giesbers en Mecanoo respecteert en versterkt de huidige structuur en identiteit van het historische centrum van Leiden”, zo staat te lezen in een gezamenlijke verklaring van school, gemeente en ontwikkelaar.

Het voormalige postkantoor wordt in de nieuwbouw ingepast. Het blijft als zelfstandig pand herkenbaar en wordt met de overige bebouwing verbonden door stegen en hoven. Dwars door het complex loopt een centrale, semi-openbare steeg van de Breestraat naar de Boommarkt waardoor het publiek tijdens schooluren toegang heeft tot het centraal gelegen atrium. Praktijklokalen en publieke functies zijn verbonden met de omgeving doordat ze in etalages aan de straat of aan het atrium zijn geplaatst. De nieuwbouw gaat onder meer onderdak bieden aan de opleidingen Dienstverlening, Welzijn, Zorg, Economie en de Entreeopleidingen van ROC ID College.

Wethouder Pieter van Woensel (Ruimtelijk Ordening en Binnenstad) is zeer te spreken over het ontwerp: “Met dit historisch ogende ontwerp komt in de plaats van het lelijke leegstaande kantoorpand aan de Breestraat en de Boommarkt een eigentijds schoolgebouw dat past in de Leidse schaal. Een waardevolle aanvulling voor onze kennisstad”.

In de komende periode zullen Giesbers, Mecanoo met ROC ID College het plan verder uitwerken. Het is de bedoeling om begin volgend jaar een contract te sluiten voor de verdere ontwikkeling en de realisatie van het bouwplan. In de aansluitende periode tot de zomervakantie van 2014 zal het bouwplan verder worden gedetailleerd en worden de vergunningen aangevraagd. In het derde kwartaal van 2014 start de sloop van het bestaande pand.

Leiden rocidcollegebreestraat


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×