In oktober 2011 was alles nog koek en ei tijdens de oprichting in Jazzcafé de Twee Spieghels. (Archieffoto: Emile van Aelst).

Stichting Jazzstad Leiden opgeheven

De met veel tamtam in 2011 opgerichte Stichting Jazzstad Leiden is ter ziele. Volgens voorzitter Eric van ’t Groeenewout is het doel van Jazzstad Leiden bereikt en is de stichting daarom niet meer nodig voor het organiseren van de Leidse Jazzweek en het promoten van alle Leidse jazzevenementen. De werkelijkheid is wat minder rooskleurig. De club is nooit echt lekker van de grond gekomen en kampt al bijna sinds de oprichting met interne strubbelingen. Het bestuur bestaat uit eigenaren en programmeurs van verschillende podia in Leiden en al snel kwam de kritiek dat iedereen vooral de meest interessante acts voor zichzelf wilde houden.

Audiofragment: Gisteren hield Van ’t Groenewout zich in de uitzending nog op de vlakte. Vlak na het interview barstte de bom en kreeg Sleutelstad een uitvoerige e-mailconversatie over de problemen doorgestuurd.

De problemen zijn door de stichting altijd naar het rijk der fabelen verwezen, maar feit is dat de verhoudingen inmiddels grondig verziekt zijn. Het bestuur heeft er geen zin meer in en opvolgers zijn er volgens voorzitter Van ’t Groenewout niet. Eerder dit jaar stapte bestuurslid Van Gestel al met ruzie uit het bestuur. Volgens de overige bestuursleden was hij vooral bezig met zijn eigen belangen (van de Twee Spieghels, red) in plaats van met de doelen van de stichting. Sinds hem gevraagd is de administratie te overleggen van de organisatie van de kroegentocht, geldt voor Jazzstadvoorzitter Van ’t Groenewout zelfs een verbod om nog in Van Gestel’s café te komen.

Van Gestel organiseerde de kroegentocht de afgelopen jaren, maar deed dat volgens Van ’t Groenewout namens de stichting. De opbrengst zou hij, in strijd met de statuten van de stichting, in eigen zak hebben gestoken. Van ’t Groenewout: “Hij heeft er ook wel echt werk voor gedaan, maar dat geldt voor alle bestuursleden en niemand kreeg daarvoor betaald.”

Ook het feit dat Van Gestel zich alle webadressen van de jazzweek en Jazzstad Leiden heeft toegeeigend, zit de voorzitter niet lekker. Hij wil richting gemeente Leiden tekst en uitleg geven over de hele situatie, zo schrijft hij in een mail aan de overige jazzorganisatoren in Leiden. “Het kan en mag niet zo zijn dat hij straks wegloopt met financiële bijdragen van de gemeente – zeker niet na de kroegentochtmalversaties – terwijl er elders eendrachtig met veel enthousiasme en weinig budget wordt samengewerkt.”

Van Gestel snapt niks van de beschuldigingen. “De Kroegentocht is een begrip in Leiden. Deze organiseer ik nu voor de vierde keer. De Kroegentocht maakt geen winst en doneert bovendien ieder jaar een aanzienlijke som geld. Eerst is dat aan de Leiden Jazzaward geweest, later aan Jazzstad Leiden. De Kroegentocht staat keurig ingeschreven bij de KVK onder mijn bedrijfsnaam en de administratie is gewoon beschikbaar als daar behoefte aan is.”

Ook met betrekking tot de domeinnamen is er volgens Van Gestel niks vreemds aan de hand. “Toen Jazzstad Leiden in oprichting was heb ik diverse domeinen vastgelegd voor de Stichting Jazzstad Leiden, omdat er nog geen duidelijkheid heerste over de uiteindelijke naam. Net als jazzstadleiden.nl staan die op mijn naam. Een logische stap omdat ik ook de hele website heb laten maken. De  stichting is hier altijd van op de hoogte geweest. Op dit moment is de Jazzweek Leiden hard bezig om een mooi evenement neer te zetten in januari. Los van enkele discussies zie ik ook dat er mooie samenwerkingen zijn tussen diverse podia, zodat Leiden weer op tal van mooie concerten en evenementen kan rekenen.”

Leiden jazzstad


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×