Wie is het best debatterende raadslid van 2013

2

Het Leidse gemeenteraadslid dat de titel ‘Raadslid van het Jaar 2013′ in de wacht sleept, zal een begenadigd spreker moeten zijn. Dat heeft de jury van de ludieke verkiezing vanmiddag besloten tijden het eerste beraad dat moet leiden tot de felbegeerde uitverkiezing. Alles draait dit keer om de debatvaardigheid van de kandidaten. Niet zo’n gekke keuze van de jury. Je standpunten goed kunnen verwoorden en verdedigen is immers een van de belangrijkste kwaliteiten waarover een politicus moet beschikken wil hij of zij anderen kunnen overtuigen.

“Vernuftige kwinkslagen, pakkende oneliners, slinkse trucs en goed onderbouwde argumenten; het raadslid dat de titel wil afnemen van SP’er Julian van der Kraats kan maar beter over een compleet debatarsenaal beschikken,” zo laat de jury weten. En hij of zij dient er meer mee te bereiken dan alleen het uit balans brengen van de politieke tegenstander.

Overtuigend en effectief debatteren is, zo besloot de onafhankelijke jury, dit jaar het thema. Eerdere thema’s waren bijvoorbeeld het doeltreffend gebruik van sociale media en de vaardigheid om verbindingen te leggen over de klassieke scheidslijn van oppositie en coalitie. Het winnende raadslid krijgt de beker op 17 januari uitgereikt, traditiegetrouw tijdens de nieuwjaarsreceptie van D66 Leiden. Die is die avond in het Scheltemacomplex in de Marktsteeg.

De jury bestaat uit voorzitter en oud-PvdA-raadslid Conny Broeyer (winnaar 2009), het Leidse Tweede Kamerlid Paul van Meenen (D66), oud-GroenLinks-fractievoorzitter Gerard van Hees, oud-VVD-raadslid Jean Hermans, blogger Emile ‘Leidse glibber’ van Aelst en Leidsch Dagbladjournalist Binnert Glastra.

Delen
heropening sligro Leiden

2 reacties

  1. René Dentener op

    Als ik even hardop mag denken dan schat ik de kansen van het CU-raadslid Mart Keuning hoog in. Voor het waarom moet de geïnteresseerde maar zelf eens naar de raadsvergaderingen kijken.

  2. Ja Mart Keunig (maar die is nog wel jong die kan altijd nog winnen). Wlater vPeijpe is ook een heel goede en vd Kraats maar die is het al :):)

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline