SP-raadslid Julian van der Kraats werd afgelopen januari verkozen tot Raadslid van het Jaar 2012. Het thema was toen 'Publieksparticipatie'. (Archieffoto: Chris de Waard).

Wie is het best debatterende raadslid van 2013

Het Leidse gemeenteraadslid dat de titel ‘Raadslid van het Jaar 2013′ in de wacht sleept, zal een begenadigd spreker moeten zijn. Dat heeft de jury van de ludieke verkiezing vanmiddag besloten tijden het eerste beraad dat moet leiden tot de felbegeerde uitverkiezing. Alles draait dit keer om de debatvaardigheid van de kandidaten. Niet zo’n gekke keuze van de jury. Je standpunten goed kunnen verwoorden en verdedigen is immers een van de belangrijkste kwaliteiten waarover een politicus moet beschikken wil hij of zij anderen kunnen overtuigen.

“Vernuftige kwinkslagen, pakkende oneliners, slinkse trucs en goed onderbouwde argumenten; het raadslid dat de titel wil afnemen van SP’er Julian van der Kraats kan maar beter over een compleet debatarsenaal beschikken,” zo laat de jury weten. En hij of zij dient er meer mee te bereiken dan alleen het uit balans brengen van de politieke tegenstander.

Overtuigend en effectief debatteren is, zo besloot de onafhankelijke jury, dit jaar het thema. Eerdere thema’s waren bijvoorbeeld het doeltreffend gebruik van sociale media en de vaardigheid om verbindingen te leggen over de klassieke scheidslijn van oppositie en coalitie. Het winnende raadslid krijgt de beker op 17 januari uitgereikt, traditiegetrouw tijdens de nieuwjaarsreceptie van D66 Leiden. Die is die avond in het Scheltemacomplex in de Marktsteeg.

De jury bestaat uit voorzitter en oud-PvdA-raadslid Conny Broeyer (winnaar 2009), het Leidse Tweede Kamerlid Paul van Meenen (D66), oud-GroenLinks-fractievoorzitter Gerard van Hees, oud-VVD-raadslid Jean Hermans, blogger Emile ‘Leidse glibber’ van Aelst en Leidsch Dagbladjournalist Binnert Glastra.

Leiden Raadslid van het Jaar


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×