Vijfhonderd extra banen voor jongeren en mensen met een Wajong-uitkering

3

Gisteren hebben ondernemers, vertegenwoordigers van onderwijsinstellingen en de overheid tijdens de regionale Werktop afgesproken dat er vòòr 2020 in de regio vijfhonderd extra banen bij komen. Het gaat daarbij in het bijzonder om banen voor werkzoekende jongeren, en garantiebanen voor mensen met een Wajong- uitkering. Onder andere ambassadeur Jeugdwerkloosheid Mirjam Sterk was daarbij aanwezig.

Audiofragment: Voorafgaand aan de werktop bezocht Mirjam Sterk met wethouder De Haan (Werk en Inkomen) DZB en een bedrijf voor jongeren stage lopen.

Wethouder Jan-Jaap de Haan: “Dankzij Project JA (dat staat voor Jongeren op de Arbeidsmarkt), School Ex, Stage Nieuwe Stijl en verschillende andere projecten heeft de Leidse regio de laagste jeugdwerkloosheid van Nederland. Toch ontvangen in Leiden nog zo’n tweehonderd jongeren een bijstandsuitkering. Sinds de start van het actieplan is het percentage jongeren met een uitkering met tien procent gedaald. Hieruit blijkt dat de aanpak werkt”.

De Haan noemt het geweldig dat werkgevers, onderwijs en overheid vandaag met elkaar hebben afgesproken om die vijfhonderd extra banen in de Leidse regio te realiseren voor deze jongeren en mensen met een Wajong-uitkering. Hiermee geeft Leiden ook invulling aan landelijke afspraken.”

Mirjam Sterk, ambassadeur Jeugdwerkloosheid, was een van de sprekers op de Werktop. Zij benadrukte het belang om intensief samen te werken. Samen met wethouder Jan-Jaap de Haan bezocht zij vandaag het project JA bij de DZB. Daarna ging zij naar Fast; een bedrijf dat een jongere uit het project Stage Nieuwe Stijl na een stageperiode in dienst heeft genomen.

De Werktop is georganiseerd in samenwerking met BV Leiden. Het doel van de Werktop is om concrete afspraken te maken over de realisatie van vijfhonderd extra (garantie)banen en werkervaringsplaatsen voor werkzoekende jongeren en mensen met een Wajong- uitkering in de regio. Zo is er bijvoorbeeld in nauwe samenwerking met werkgevers een opleiding niveau3 in de zorg gestart. Met bouwbedrijven in de regio zijn afspraken gemaakt om meer mensen aan het werk te houden en krijgen. De gemeente Leiden biedt dit jaar 120 jongeren de kans om werkervaring op te doen via een stageplaats.

Delen

3 reacties

 1. Hoe kunnen we er zeker van zijn dat dit *EXTRA* banen zijn en geen banen die andere, reguliere, banen zullen vervangen? En wat zijn in dat geval die "extra banen"? Door de overheid betaalde banen voor werk dat anders niet gedaan wordt omdat bedrijven er geen brood in zien?

 2. Geachte mensen.

  Voor jongeren zal er straks wel werk zijn, maar er wordt niet gesproken over de mensen die zitten in de oude Wajong regeling.

  Ik zelf ben bijna 51 jaar en zit al sinds 1982 in deze regeling, Wajong.

  Ik loop nu al veel naar de dokter, zou een werkgever er baat bij hebben dat ik niet aan zijn verplichtingen kan voldoen tijdens werk tijd? om dat ik veel ziek zal zijn?.

  Hoe ouder je wordt des te meer klachten je krijgt qua je gezond heit, en dan willen ze iedereen herkeuren om aan het werk te gaan, onbegrijpelijk.

  dat er vijfhonderd bannen komen voor de Wajong is goed ,maar dan wel voor de jongeren, een werkgever kan niet verwachten van de{ ouder 50 plus} dat groep mensen de zelfde prestaties leveren als een jongere.

 3. een Leids burger op

  Die herkeuring is natuurlijk gewoon een bezuinigingsoperatie om meer mensen uit de Wajong te krijgen. Net als bij de WAO destijds. Ik verwacht eigenlijk ook niet dat veel werkgevers bereid zouden zijn om (oudere) Wajongers in dienst te zullen nemen als zij ook de keus hebben om een jongere in dienst te nemen.

Je bent nu offline