Veroordeelde pedofiele zwemleraar woont nu in Leiden

27

De veroordeelde pedofiel Benno L. is reccent naar Leiden verhuisd. Hij woont hier nu in een seniorenflat. Dat schrijft het NRC vanmorgen. De gemeente bevestigt het verhaal en komt later vandaag met meer informatie. De Bossche zwemleraar werd veroordeeld tot zeven jaar cel wegens misbruik van tientallen gehandicapte meisjes. Toen hij voorwaardelijk vrijkwam, werd hem een gebiedsverbod opgelegd voor gemeenten in Brabant waar zijn slachtoffers wonen. Diverse andere gemeenten wezen L. als inwoner af. Hij wilde zich in Duitsland vestigen, maar dat mag nog niet van justitie.

Delen

27 reacties

 1. LeidscheGlibber89 op

  Best dat zo’n man in ons mooie stadje wil wonen, als hij zich maar gedraagt…

 2. Benno hoort helemaal niet in een beschaafde samenleving thuis, laten we dat eens voorop stellen.

  Dat hij in Eindhoven en omstreken niet meer welkom is omdat daar het gebied is waar hij slachtoffertjes heeft gemaakt, kan ik me volledig voorstellen.

  Dat er meerdere gemeente`s zijn die hem hebben afgewezen als inwoner van hun stad/dorp kan ik mij net zo goed voorstellen.

  Wat ik dan niet begrijp is dat uitgerekend Leiden hem op kosten van de gemeente laat inwonen (uitkering + aankleding van zijn woning) even niet vergeten dat we Martijn Uittenbogaard ook al hebben gehad (PNVD oftewel de Pedo Partij en vereniging Martijn.org)

  Ik wil hierbij de heer Lenferink bedanken (onze burgervader) die dit stuk uitschot toegang verleent aan deze vrolijke stad, waar kindertjes redelijk buiten konden spelen.

  Mensen lees even wat meer nieuwsartikelen dan lezen jullie onder andere het volgende:

  bron: fok.nl
  Burgemeester van Leiden Henri Lenferink (PvdA) is nu op een verzoek van justitie ingegaan om L. te huisvesten. De gemeente gaf hem ook huisraad en geeft hem een uitkering. Elke gemeente moet volgens Lenferink verantwoordelijkheid nemen voor opvang van zedendelinquenten na hun straf

  –en–

  Volgens justitie had L. diverse sollicitaties en zijn verblijfplaats niet goed doorgegeven. Hij mocht proefdraaien bij een Duits vervoersbedrijf. Toen de reclassering contact met het bedrijf opnam, bleek dat L. ook schoolbussen zou moeten besturen en verstandelijk beperkte minderjarigen zou moeten vervoeren. De reclassering heeft de sollicitatieprocedure toen stilgelegd.

  –en–

  Na het uitzitten van twee derde van zijn straf werd hij in juni voorwaardelijk in vrijheid gesteld. Hij werd begin oktober weer aangehouden voor het overtreden van de bijzondere voorwaarden.

  –einde–

  Sorry voor het verwijzen naar een andere nieuwssite, maar ik wilde dit niemand onthouden.

  Het is van de ratten bezopen dat Benno een nieuwe kans krijgt, terwijl bij z`n voorwaardelijke in vrijheidstelling hij al de voorwaarden heeft geschonden. Even niet vergeten dat hij hij leventjes van kleine en ook gehandicapte kinderen voor het leven heeft verziekt of veranderd.

  Nogmaals erg bedankt burgervader dat je zo voor het Leidsche volk opkomt. Nog even een citaat van deze burgemeester:

  bron: fok.nl
  Wel erkent hij in de krant met het verzoek van justitie te hebben geworsteld. Uiteindelijk liet hij L. toe zonder hier ruchtbaarheid aan te geven. "Het ligt in mijn natuur om open te zijn over dit soort zaken. Maar in Nederland bevindt dit onderwerp zich behoorlijk in de taboesfeer."

 3. helder stukje koala, belangrijker is dat deze "Leidse burger" het locale sociale domein niet (nog meer) gaat belasten met geldverslindende zorg om over de tegenprestatie helemaal maar te zwijgen (participatiewet) … maar wellicht heeft Benno&CO zelf een vrijwillige ambitie die het daglicht kan verdragen?

 4. Ach ja erg sociaal van onze burgemeester, zo lang het maar niet in zijn eigen omgeving is, had hem in huis genomen dat was sociaal geweest kost het de gemeenschap geen geld gewoon kost en inwoning erbij. Ja Leiden is zo gemaakt tolerant maar hebben wij dan wat te vertellen? Nee word word over onze hoofden heen gedaan, of het nu een pedofiel of een moskee is , u word bedankt

 5. Ach ja erg sociaal van onze burgemeester, zo lang het maar niet in zijn eigen omgeving is, had hem in huis genomen dat was sociaal geweest kost het de gemeenschap geen geld gewoon kost en inwoning erbij. Ja Leiden is zo gemaakt tolerant maar hebben wij dan wat te vertellen? Nee word word over onze hoofden heen gedaan, of het nu een pedofiel of een moskee is , u word bedankt

 6. Kat-in-het-Bakkie op

  Allemaal goed en wel maar die man zal toch ergens moeten wonen en dan lijkt me een seniorenflat een prima oplossing.

 7. @Kat-in-het-Bakkie

  Maar als u een gezinnetje heeft met kinderen die woont naast deze seniorenflat dat praat u wel anders hoor.

  Dit zijn weer typisch opmerkingen van mensen met de gedachte "zolang het maar niet bij mij om de hoek zit vindt ik het allemaal wel prima"

 8. op z’n Leids: "seniorruhflat prrrima van zevuh hoog in een hap stront " (figuurlijk uiteraard:)

 9. Naar verwachting maakt dit bericht weer allerlei emoties los. Het eerste wat bij mij opkomt is echter dat het misschien goed is om er eens over na te denken dat wij er ooit als Leiden en Leidenaren trots op waren – en misschien ook nog steeds zouden moeten zijn – dat Leiden bekendstaat als ‘Stad van vluchtelingen’.
  Zeker als je een autochtone Leidenaar bent met een Frans klinkende achternaam (of een Latijnse, ‘anonymus’…), of je kent zo iemand, misschien toch even tot tien tellen alvorens weer helemaal loos te gaan.

 10. een Leids burger op

  Mensen met jonge kinderen doen straks geen oog meer dicht natuurlijk…’t zal je kind maar zijn dat misbruikt wordt. Burgemeester Lenferink is mede verantwoordelijk voor de handhaving van de veiligheid (en ook bescherming van jonge kinderen) in de stad.

  Dat Benno L.pedofiel is is nog tot daaraantoe.

  Het gaat erom dat hij zich leert beheersen.

  Daarom kan ik het wel eens zijn met de eerste reactie van LeidscheGlibber89.

  Mocht echter blijken dat hij weer de fout ingaat dan dient hij uit de stad te worden verbannen voorgoed.
  Je kunt niet aan het "pamperen" blijven natuurlijk….

 11. Geen enkele ouder wil een gokje wagen met zijn/haar kinderen maar de burgemeester wel met alle kinderen in zijn stad. Het gaat immers niet alleen om een veroordeelde die onterecht vervroegd is vrijgekomen, het gaat om 1 van de grootste zedenzaken in de Nederlandse geschiedenis (http://nl.wikipedia.org/wiki/Zaak-Benno_Larue)

  De kans op herhaling is nagenoeg 100% want het is dus niet een eenmalige fout maar echt een systeemfout in het hoofd van Benno L.
  Wachten is dus op de eerste gevallen die naar buiten komen. En wat gaat de burgemeester dan doen? Sorry zeggen…?

 12. Het zijn misschien geruchten, maar via diverse wegen vernomen dat hij in Serviceflat Schouwenhove zou wonen. Of dit waar is weet ik niet, maar mensen in deze flat zouden een brief hebben gehad betreft dit verhaal.

 13. Onno van Delden op

  Een veroordeelde die zijn straf heeft uitgezeten heeft recht op terugkeer in de maatschappij. Dat zal in dit geval onder strenge voorwaarden zijn gebeurd. Een aantal reacties hierboven bevestigt hoe moeilijk dit is en dat het zonder hulp niet lukt.
  Burgemeester Lenferink heeft moed getoond en laat gelukkig zien dat hij een solide bestuurder is die zich niets aantrekt van hysterische mafkezen, opgefokte gekkies en het lynchjournaille van de Telegraaf, PowNed enz. met hun ongezonde volksgevoel. Ik wens Lenferink heel veel sterkte, want hij zal nog veel over zich heen krijgen. Daar zijn ze namelijk al weer, de anonieme rechtschapen reaguurders die het allemaal zo goed weten, deze zelfbenoemde helden van onze tijd. Waar zouden ze toch zijn zonder internet? Je houdt je hart vast, want zulk opgewonden volk neigt wel eens naar massahysterie, lynchjustitie en wraakzucht. Als Benno L. wordt vermoord of in elkaar wordt geslagen weten we waarschijnlijk waar de politie de dader(s) moet zoeken.

 14. Een Leidenaar op

  Burgemeester Lenferink hartstikke bedankt ook namens de ouders met kleine kinderen, z’n crimineel binnen halen normale mensen staan jaren op de wachtlijst deze crimineel wordt binnengehaald, huis in gericht een uitkering kan lekker op zijn lauweren rustenecht super dat de burgemeester ook rekening houdt met de veiligeheid van de Leidse kinderen , waarom is die idioot niet naast de burgemeester en/of wethouders gaan wonen andere gemeentes weigeren denken wel aan de veiligheid van de bewoners maar het zal lenferink een worst zijn dat hij hiermee de Leidse kinderen in gevaar brengt

 15. Als we geen internet hadden gehad zouden we er pas achter gekomen zijn als hij de fout was ingegaan, dus wat internet betreft: het heeft de voor en nadelen.

  En tuurlijk zal de heer Lenferink veel over zich geen krijgen, zo goed als niemand was hiervan op de hoogte. Dat wekt nou niet echt vertrouwen op.

 16. Jantje van Leiden op

  Dat bij het bekend worden van dit bericht commotie zou ontstaan, kon je natuurlijk voorspellen. Dat bewijzen wel de verschillende reacties. Maar waar ik me bepaald aan stoor zijn de uitlatingen van dat Koksmaatje van Sloos, die o.a. het volgende durft te zeggen: “Ik ben verbijsterd dat dit al die tijd verzwegen is. Op deze manier kan ik mijn werk niet doen.” Wat denkt deze overjarige puber wel. Zijn werk is gewoon op tijd zijn studie af te ronden. Als vluchteling uit Utrecht en omgeving moet hij hier in Leiden gewoon zijn mond houden.

 17. Ik begrijp dat men met deze walgelijke vieze man in de maag zit en ergens moet plaatsen. Wat ik van Lenferink absoluut niet begrijp is dat hij het belang van deze smeerlap boven dat van vele gezinnen met kinderen verheft. En het wonen in een seniorenflat stelt ook niet gerust. Of mag hij niet naar buiten ofzo?
  Snel pleite met die goorlap. In de dierentuin staat vast nog wel ergens een kooi leeg. Daar istie ook onder de mensen.

 18. een Leids burger op

  Behalve buurtbewoners horen ook raadsleden hiervan tijdig op de hoogte te zijn. In Leiden zijn wat mij betreft
  "vluchtelingen" (inclusief ex-gedetineerden) welkom MITS zij zich maar aanpassen. Aanpassen betekent hier in dit geval dus: geen pedofiele ontucht meer plegen.

  Dat een veroordeelde die zijn straf heeft uitgezeten in principe recht heeft op terugkeer in de maatschappij is op zich juist. Maar mensen komen vaak niet beter uit de gevangenis dan ze erin gaan. Dus hoelang moet je
  doorgaan met dat "pamperbeleid"? (Denk bijvoorbeeld ook eens aan de mogeljkheid van TBS die verlengd kan worden tot er verbetering is opgetreden).

  Ook kan ik me goed voorstellen dat ouders wiens kind is misbruikt zullen zeggen : terugkeer best, maar niet in mijn
  stad. En ook in een nieuwe omgeving zullen mensen (met jonge kinderen) vrezen voor herhaling: zowel anonieme als
  niet-anonieme Leidse burgers….
  Ook een electronische enkelband biedt geen voldoende garantie om recidive te voorkomen.

  Zoals ik al zei:Het gaat erom dat Benno.L zich leert beheersen. (Waar hij ook woont)
  En daarbij is er blijkbaar onvoldoende hulp geweest.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Zaak-Benno_Larue#Hulpvraag

 19. Dapper besluit van de burgemeester.

  De SP zingt mee in het valse koortje van Sloos en het Koksmaatje.

  http://www.leidschdagblad.nl/regionaal/leidenenregio/article26774293.ece

  SP = Simpele Populisten?

  Burgemeester Leiden licht buurtgenoten van Benno L. zaterdag in:

  http://www.leidschdagblad.nl/regionaal/leidenenregio/article26773783.ece

  Lenferink over Benno L.: ‘Iemand moet het doen:

  http://www.leidschdagblad.nl/regionaal/leidenenregio/article26773423.ece

  NRC:

  http://www.nrc.nl/nieuws/2014/02/15/ontuchtpleger-benno-l-vindt-onderdak-in-leidse-seniorenflat/

  IK lees nergens dat de man gerontofiel of necrofiel is, een seniorenflat is dus een geschikte woonplek voor hem. Maar door alle hysterische ophef zal hij wel verjaagd, mishandeld of zelfs vermoord worden. Lynchjustitie in Leiden?

 20. Onno en Frits zijn eigenlijk de enige die hysterisch doen door te verwijzen naar moord en/of lynchjustitie. In principe heeft een ieder recht op een tweede kans als de straf is uitgezeten. En de reacties hierboven gaan nog niet eens over de vraag of iemand nog wel een tweede kans of 91ste kans mag hebben. Waar het om gaat is dat mensen bezorgd zijn over hun kinderen. Zo gek lijkt me dat niet. En dat mensen met Benno L. in de buurt bezorgder zijn over hun kinderen dan zonder Benno L, is ook niet gek.

  Je kunt natuurlijk de moraalridder uit hangen en roepen dat een straf is uitgezeten maar dat geeft je nog niet het recht om andere mensen terecht te wijzen die hun zorgen uiten.

  Tuurlijk levert het een probleem op voor Benno L op als ie nergens terecht kan. Maar dat is bovenal zijn probleem en niet die van iemand anders. Had ie ook kunnen bedenken tussen het 30ste en 60ste misbruikgeval.

 21. Piet Pekelharing op

  Ik ben het met Onno van Delden eens. Ik weet dat ik mij hier niet bepaald populair mee maak, maar ik ben blij dat er iemand is die dit durft te zeggen.

 22. … wat is er mis met anonieme rechtschapen reaguurders het gaat om de beleving van het persoonlijke democratische rechtsgevoel, van de Lei(d)enaar, en wat die voor de vrijheidslievende Leidse burgervaarder waard is.

 23. Ik denk dat er heel wat mensen zijn die vinden dat hij ergens moet wonen. In dit geval in Leiden met genoeg controle, maar bang zijn om voor hun mening uit te komen omdat ze/je dan zelf voor pedo uitgemaakt wordt. Mij is het overkomen. Niemand die ook maar goed heeft gelezen dat ik zijn daden niet goed praat of dat ik het voor hem opneem. De media hyped een vrijlating van een pedoseksueel enorm. Ik heb nieuws voor jullie, er wonen vast nog veel meer gekken in Leiden en die zijn niet veroordeeld en vormen naar mijns inziens een groter gevaar dan een man die veroordeeld is geweest en nu goed in de gaten gehouden wordt. Wegsturen naar Duitsland betekent waarschijnlijk slachtoffers, aangezien de controle dan weg valt.
  Veroordeelde verkrachters en moordenaars wonen ook gewoon in Leiden en daar hoor je ook niemand over als ze vrijkomen.

 24. Misbruik van kinderen praat ik niet goed, maar we zijn van het ene uitsterste naar het andere gegaan. Van acceptatie van pedoseksuelen (is wat anders dan pedofiel) naar heksenjacht, bedreigingen naar mensen die er een andere mening op nahouden (denk aan de burgermeester) In wat voor samenleving leven wij? Je hoeft het woord ‘pedoseksueel’ of ‘pedofiel’ al te noemen en mensen krijgen een waas voor hun ogen.

  http://www.nrcnext.nl/blog/2011/03/23/in-de-jaren-70-hadden-we-niet-gesproken-over-het-monster-van-riga/

 25. Even een veel belangrijkere discussie dan "hij moet toch ergens wonen" (wat waar is) en "niet in mijn buurt" (waar ik me heel goed bij voor kan stellen dat veel ouders zich momenteel het hart vasthouden).

  Hoe "goed/streng/uur per dag" wordt deze man in de gaten gehouden?

  Als er 24/7 controle is zie ik veel minder zorgen (en nee ik doel niet op een enkelband maar echte controle).
  Bij alles wat minder is dan 24/7 zie ik een groter kostenplaatje en veel meer leed zodra deze man weer de fout in gaat.

  Mijn vraag is dus, hoe terecht is de bezorgdheid van de leidenaren met kids?
  Heeft deze man een kans om in herhaling te vallen en is hij onderzocht of herhaling zal plaatsvinden als hij niet in de gaten wordt gehouden. (En nee ik heb inderdaad alle andere artikelen niet gelezen, dit is puur wat me nu te binnen schiet)
  Loopt Leiden hiermee het risico om negatief in het nieuws te komen.

  Met andere woorden, waarom haalt men deze man naar Leiden?
  Krijgt Leiden een vergoeding van de overheid om de kosten die het met zich mee brengt te dekken? Of is er iemand een steekpenning toegewezen? (of afgeperst, ik hou alle opties open)

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline