Theater na de Dam (Afbeelding: PR)

4 mei Theater na de Dam – verhalen over de Tweede Wereldoorlog

Aansluitend op de Nationale Dodenherdenking op 4 mei begint om 21.00 uur een unieke voorstelling in de Leidse Schouwburg. Soldaat van Oranje, Veenfabriek, PS|theater en de Bigband Date 7-2-7 (bestaande uit mensen die de oorlog hebben meegemaakt) staan gezamenlijk op het toneel om te verhalen over de Tweede Wereldoorlog.

Een afwisselend programma met onder andere muziek en gedichten van vader en zoon Campert en Leo Vroman, belicht de verschillende facetten van de oorlog. Liedjes uit Soldaat van Oranje, Vera Lynn en Glenn Miller brengen het publiek terug naar de bezettingstijd van 1940-1945.

Na de pauze gebruiken de Veenfabriek en PS Theater teksten van de preek van dominee Touw. Een preek die Touw uitsprak op 3 oktober 1941 waarbij hij de verboden viering van Leidens Ontzet aangreep om een directe vergelijking te maken met de verdrijving van de Spanjaarden met de Duitse bezetting. Voormalig voorzitter van de 3 Octobervereeniging en hoogleraar Els van Eijck van Heslinga zal de tekst van de preek in kort historisch perspectief zetten.

Theatertraditie

Sinds 2010 brengt Theater na de Dam teksten en verhalen over de Tweede Wereldoorlog op het toneel. Het is een herdenking die voortborduurt op een traditie, die sinds de jaren zestig bestaat, om teksten over de oorlog te voor te dragen en op deze wijze de herinnering levendig te houden. Wat begon als kleinschalig project in Amsterdam is ondertussen een landelijke herdenking met voorstelling o.a. Leiden, Den Haag, Utrecht, Groningen en Nijmegen.

Leiden Dodenherdenking


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×