Marleen Hartjes won gisteren de Frans de Witprijs tijdens de opening van de openluchttentoonstelling Beelden in Leiden dat dit jaar bestaat uit beelden die beton als basismateriaal hebben. Hartjes maakte een betonnen matras. (Foto's: Chris de Waard).

Frans de Witprijs bij Beelden in Leiden: Van Zwartjes naar Hartjes

Marleen Hartjes heeft gisteren de Frans de Witprijs gewonnen met haar betonnen bed. De jury was unaniem van oordeel dat Hartjes met beton iets heel bijzonders had gemaakt. “Het doet zacht aan, maar is toch keihard beton,” aldus juryvoorzitter Jop Ubbens. De directeur van veilinghuis Christie’s zal op 3 juni de beelden veilen. De opbrengst gaat deels naar de kunstenaars en deels naar Beelden in Leiden die daarmee een spaarpotje wil opbouwen voor toekomstige edities. Vorige jaar werd de prijs gewonnen door de Leidse kunstenaar Izaak Zwartjes. Dat winnende beeld staat nu in Polderpark Cronesteijn bij de Tuin van de Smit.

Audiofragment: Chris de Waard ging naar de opening van Beelden In Leiden en maakte een reportage.

Achtereenvolgens BIL-voorzitter Joque Mulder, juryvoorzitter Job Ubbens, cultuurwethouder Robert Strijk, directeur Martijn Bulthuis van Leiden Marketing, winnares Marleen Hartjes en betonkunstenaar Ruud Kuijer.

Leiden sterkwerk


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×