Of de woedende demonstranten voor de woning van Benno L. nu weer terugkeren is nog onduidelijk. Voortrekkers Marcel Groenendijk en Jan Mink van eerdere demonstraties lijken er nu weinig trek in te hebben. "Laat een ander nu maar opstaan. Wij hebben ons als groep al druk genoeg gemaakt," laat Mink via Facebook weten. (Archieffoto: Chris de Waard).

Eisen Benno L: duivels dilemma voor Lenferink

Volgende week donderdag dient er een kort geding van Benno L. tegen de Staat der Nederlanden. De pedoseksuele zwemleraar die eerder tot een jarenlange gevangenisstraf werd veroordeeld wegens het misbruiken van vele tientallen minderjarige meisjes, is sinds februari dit jaar vrij en woont onder strenge voorwaarden in Leiden. En van die voorwaarden wil L. nu af.

Audiofragment: Voor de Sleutelstad FM microfoon geeft burgemeester Lenferink een eerste reactie op de eisen van Benno L.

Vooralsnog lijkt burgemeester Lenferink er vanuit te gaan dat de rechter de eisen van L. af zal wijzen. “Toen Volkert van der G. in het gelijk werd gesteld, kon je er op wachten dat L. dit zou proberen,” zegt de burgemeester in een eerste reactie: “Maar L. is een zedendeliquent. Dat is toch van een hele andere orde. De zaken zijn onvergelijkbaar.” Of Lenferink wil dat L. de stad weer verlaat als hij onverhoopt toch in het gelijk wordt gesteld wil Lenferink nu nog niet zeggen. “Laten we de rechtzaak afwachten en nu niet op de zaken vooruit lopen.”

Mocht L. inderdaad zijn zin krijgen en voortaan weer zonder beperkingen door het leven kunnen gaan, dan staat Lenferink voor een duivels dilemma. Moet L. Leiden dan verlaten, omdat de voorwaarden van zijn verblijf zijn veranderd of volgt Lenferink in dat geval de rechter en mag de veroordeelde zwemleraar toch blijven wonen in zijn seniorenflat aan de Apollolaan. Dat laatste lijkt vrijwel onmogelijk gezien de eisen die L. stelt. De kans lijkt klein dat Lenferink in dat geval voor langere tijd kan instaan voor L’s veiligheid.

L. wil dat de rechter hem toestaat om zowel in de stad als thuis weer contact kunnen hebben met minderjarigen. Ook wil hij van zijn enkelband af voor de resterende duur van zijn verblijf in Nederland. Dat is als het aan hem ligt zo kort mogelijk. Hij wil toestemming om naar Duitsland te vertrekken en zich daar te vestigen. Dat lijkt juridisch niet mogelijk zolang hij voorwaardelijk vrij is. In het buitenland heeft de Nederlandse justitie immers geen zicht meer op zijn doen en laten en kan dan niet controleren of L. zich aan de voorwaarden van zijn voorwaardelijke invrijheidstelling houdt. Tenslotte wil L. ook geld zien. Donderdag eist hij alvast een voorschot van 10.000 euro schadevergoeding voor ‘ontnomen leefgenot’ en extra kosten die hij heeft moeten maken door de beperkingen die hij in Leiden heeft. Overigens is L. eerder zelf met die extra strenge voorwaarden akkoord gegaan.

Leiden Benno L.


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×