Eisen Benno L: duivels dilemma voor Lenferink

4

Volgende week donderdag dient er een kort geding van Benno L. tegen de Staat der Nederlanden. De pedoseksuele zwemleraar die eerder tot een jarenlange gevangenisstraf werd veroordeeld wegens het misbruiken van vele tientallen minderjarige meisjes, is sinds februari dit jaar vrij en woont onder strenge voorwaarden in Leiden. En van die voorwaarden wil L. nu af.

Audiofragment: Voor de Sleutelstad FM microfoon geeft burgemeester Lenferink een eerste reactie op de eisen van Benno L.

Vooralsnog lijkt burgemeester Lenferink er vanuit te gaan dat de rechter de eisen van L. af zal wijzen. “Toen Volkert van der G. in het gelijk werd gesteld, kon je er op wachten dat L. dit zou proberen,” zegt de burgemeester in een eerste reactie: “Maar L. is een zedendeliquent. Dat is toch van een hele andere orde. De zaken zijn onvergelijkbaar.” Of Lenferink wil dat L. de stad weer verlaat als hij onverhoopt toch in het gelijk wordt gesteld wil Lenferink nu nog niet zeggen. “Laten we de rechtzaak afwachten en nu niet op de zaken vooruit lopen.”

Mocht L. inderdaad zijn zin krijgen en voortaan weer zonder beperkingen door het leven kunnen gaan, dan staat Lenferink voor een duivels dilemma. Moet L. Leiden dan verlaten, omdat de voorwaarden van zijn verblijf zijn veranderd of volgt Lenferink in dat geval de rechter en mag de veroordeelde zwemleraar toch blijven wonen in zijn seniorenflat aan de Apollolaan. Dat laatste lijkt vrijwel onmogelijk gezien de eisen die L. stelt. De kans lijkt klein dat Lenferink in dat geval voor langere tijd kan instaan voor L’s veiligheid.

L. wil dat de rechter hem toestaat om zowel in de stad als thuis weer contact kunnen hebben met minderjarigen. Ook wil hij van zijn enkelband af voor de resterende duur van zijn verblijf in Nederland. Dat is als het aan hem ligt zo kort mogelijk. Hij wil toestemming om naar Duitsland te vertrekken en zich daar te vestigen. Dat lijkt juridisch niet mogelijk zolang hij voorwaardelijk vrij is. In het buitenland heeft de Nederlandse justitie immers geen zicht meer op zijn doen en laten en kan dan niet controleren of L. zich aan de voorwaarden van zijn voorwaardelijke invrijheidstelling houdt. Tenslotte wil L. ook geld zien. Donderdag eist hij alvast een voorschot van 10.000 euro schadevergoeding voor ‘ontnomen leefgenot’ en extra kosten die hij heeft moeten maken door de beperkingen die hij in Leiden heeft. Overigens is L. eerder zelf met die extra strenge voorwaarden akkoord gegaan.

Delen

4 reacties

 1. een Leids burger op

  Als de rechter de eisen van Benno.L afwijst is er niets aan de hand.

  Benno.L zou blij mogen zijn dat hij überhaupt hier mag wonen, ondanks de strenge beperkingen die hem zijn opgelegd. Want andere gemeenten wilden hem blijkbaar sowieso al niet hebben….. Bovendien denk ik dat er maar
  weining ex-gedetineerden zijn die zo snel huisvesting krijgen…….

  Benno L en diens advocaat mogen dan vinden dat de beperkingen waaraan Benno.L wordt onderworpen disproportioneel zijn, maar de daden van Benno.L waren dat ook.

  Ook niet erg "geruststellend" is de eis dat hij weer contact wil met minderjarigen. Dat zou, mijns inziens, alleen toegestaan moeten worden onder begeleiding.

  En schadevergoeding eisen?
  Dat lijkt me meer iets voor de slachtoffertjes van Benno.L wegens hun "ontnomen leefgenot."

 2. lekker makkelijk scoren voor de advocaat van Benno … wat een mispunt … wel is gehoord van misbruik van processuele bevoegdheden gehoord vriend ? … een tuchtrechtelijke sanctie voor deze overheidsgeldsluppendeprodeopedoadvocaat is op z’n plaats …

 3. wander waterdrinker op

  Prima reactie van onze burgemeester ! En prima dat hij er blijk van geeft, dat hij inderdaad van de zwakke kanten van zijn vorige optreden in deze zaak geleerd heeft en meteen al openheid geeft over zijn voorlopige visie. Bij het elders op deze nieuws-site (zie: nieuwsarchief) bediscussieerde herbenoemings-referendum voor Lenferinks derde ambtstermijn zal de burgemeester dus niets meer te vrezen hebben. Ik ben het verder overigens ook eens een keer helemaal met bovenstaande "Leids Burger" eens…

 4. wander waterdrinker op

  Prima reactie van onze burgemeester ! En prima dat hij er blijk van geeft, dat hij inderdaad van de zwakke kanten van zijn vorige optreden in deze zaak geleerd heeft en meteen al openheid geeft over zijn voorlopige visie. Bij het elders op deze nieuws-site (zie: nieuwsarchief) bediscussieerde herbenoemings-referendum voor Lenferinks derde ambtstermijn zal de burgemeester dus niets meer te vrezen hebben. Ik ben het verder overigens ook eens een keer helemaal met bovenstaande "Leids Burger" eens…

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline