"Zelf doe ik ieder jaar een poging om een horloge uit de grijpmachine te halen, koop ik een zak nougat voor mijn moeder om die vervolgens tijdens bezoekjes aan mijn ouders zelf weer leeg te snaaien en sta ik op de Witte Singel naar de Optocht te kijken," aldus Bleijie die ook zijn eigen anekdote vast een plekje geeft in zijn rede. (Archieffoto: Chris de waard).

Tonkelaar redenaar op zoek naar anekdotes Leidens Ontzet

Joost Bleijie, sinds 2006 de redenaar op 3 oktober, is op zoek naar leuke verhalen van Leidenaren om in zijn speech te gebruiken. In die ‘Den Tonkelaarrede’ tijdens de Koraalmuziek in het Van der Werfpark wordt een link gelegd met het thema van Leidens Onzet: ‘Op Reis’.

Audiofragment: Redenaar Joost Bleijie is op zoek naar anekdotes voor zijn Den Tonkelaarrede op 3 oktober.

“En een reis is zeker niet alleen een reis door de geschiedenis. Voor veel Leidenaren is 3 oktober ook een tweedaagse reis langs allerlei tradities. Daarom ben ik voor de Den Tonkelaarrede op zoek naar zulke Leidse tradities,” aldus Bleijie die speciaal daarvoor een vragenlijst op zijn website heeft gezet. ”Naast de tradities wil ik ook afrekenen met het vooroordeel dat Leidenaren zo dom zijn dat ze niet eens weten wat ze vieren. Ook daar is de enquete voor.”

Bleijie heeft inmiddels de nodige Leidse tradities langs zien komen: “Leidens Ontzet is een feest van historische tradities, maar ik weet dat veel Leidenaren er hun eigen tradities en gewoontes op nahouden tijdens het Feest der Feesten. Horlogegrijpen, een varen kopen, Hutspot met dezelfde hand eten of ieder jaar dezelfde, ongewassen trui dragen.” 

Om de tradities en gewoontes van de huidige Leidenaren in kaart te brengen, heeft Bleijie een kleine online enquête gemaakt waarin Leidenaren kunnen aangegeven aan welke 3 oktobertradities ze meedoen welke tradities ze zelf hebben. De enquête staat op www.joostbl.weebly.com.

Advertentie

Leiden leidensontzet2014


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×