Groot Auditorium van het Academiegebouw vlak voor het begin van de 18e historische 3 oktoberlezing door Dr. Els M. Jacobs. (Foto: Ivo van Spronsen)

Historische 3 oktoberlezing: waarom paling?

Waarom Paling? De spreker gaf geen antwoord op deze centrale vraag van de historische 3 oktoberlezing die gisteren werd gehouden in het Academie-gebouw van de Leidse Universiteit. In een stampvol Groot Auditorium sprak Dr. Els M. Jacobs over het belang van tradities voor de 3 oktoberviering.

Veel aandacht ging vooral uit naar eten tijdens Leidens Ontzet. Over het belang voor de viering van de uitreiking van haring en wittebrood dat voor de Tweede Wereldoorlog alleen voor de armen was. Het wordt vaak als de belangrijkste traditie genoemd, ondanks dat slechts een kleine 5000 inwoners naar de Waag komen op een bevolking van ruim 100.000 inwoners. Ook over de mythe en de historische waarheid van hutspot weidde de historica uit.

De lezing kwam tot stand op basis van een onderzoek van een Canadese antropoloog David S. Moyer die Leidens Ontzet onderzocht tussen 1984-2000. Helaas stierf de onderzoeker voordat zijn onderzoek af was. Dr. Jacobs was een tijd lang zijn assistent.

Op de vraag waarom de Leidse bevolking nou paling eet tijdens 3 oktober kwam helaas geen antwoord. Het hoort namelijk niet historisch bij het feest zoals haring, wittebrood en hutspot dat wel doen. Het onderzoek van Moyer gaf daar nog geen antwoord op.

Wie de lezing wil nalezen, kan zich wenden tot de 3 october vereeniging. Zij hebben een boekje uitgegeven met de lezing en veel foto’s van Leidens Ontzet die Moyer door de jaren heen maakte.

Leiden leidensontzet2014


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×