Rederij Rembrandt verliest rechtszaak bij Raad van State: kerstmarkt gaat door

20

Het beroep tegen de vergunningverlening voor de ijsbaan en kerstmarkt op de Nieuwe Rijn, dat Rederij Rembrandt had ingesteld bij de Raad van State, is in het voordeel van de gemeente Leiden beslecht. De stadsreder wilde opnieuw voorkomen dat er van begin december tot begin januari een drijvende ijsbaan en kerstmarkt op de Nieuwe Rijn zouden komen. Volgens de rederij is daardoor het mooiste stukje Leiden onbereikbaar voor hun rondvaartboten als die een ‘wintervaart’ door Leiden maken.

De gemeente Leiden en Rederij Rembrandt liggen al jaren met elkaar overhoop over het periodiek afsluiten van het water van de Nieuwe Rijn ten behoeve van evenementen. Daarom besloot de gemeenteraad om het bestemmingsplan voor het water te veranderen, zodat de evenementen niet steeds apart vergund hoeven te worden. Dat besluit werd nu opnieuw aangevochten door het rondvaartbedrijf. 

De voorzieningenrechter oordeelt dat de kans groot is dat in een bodemprocedure het bestemmingsplan definitief goedgekeurd zal worden. Daarom is er volgens de Raad van State geen reden om nu de ijsbaan en de kerstmarkt te verbieden. Daarbij heeft de rechter ook meegewogen dat Rembrandt de vorige rechtszaak ook heeft verloren. “Nu niet is gebleken dat de feiten en omstandigheden ten tijde van het thans bestreden besluit in relevante mate zijn gewijzigd, ziet de voorzieningenrechter voorshands geen aanleiding voor het oordeel dat de Afdeling in de hoofdzaak hier anders over zal oordelen,” aldus de Raad van State in de uitspraak van vandaag.

Delen

20 reacties

 1. een Leids burger op

  Het is niet mijn bedoeling om rederij Rembrandt zwart te maken. (oei, gaan sommige zwarte mensen straks ook eisen dat de uitdrukkung "zwart maken" uit de Nederlandse taal zou moeten verdwijnen…….). Maar de Zwarte Piet ligt hier toch wel bij rederij Rembrandt. Een rederij moet, i.t.t. veel andere leidse burgers, haar brood op het water verdienen. Maar dat betekent nog niet dat een rederij altijd( 365 dagen per jaar en 24 uur per dag) en overal (in Leiden) dan maar onbeperkt toegang zou moeten hebben tot de Leidse wateren. En dus mag er ook wel even plaats worden gemaakt voor een kerstmarkt en ijsbaan.
  De winterperiode is voor de rederij vast niet het hoofdseizoen…….

 2. Joost van Wassenaer op

  Precies, burger! Strandtenthouders moeten hun nering zelfs voor de winter totaal opdoeken tot maart het jaar daarop!

 3. Sjaan de Wekker op

  Rembrandt kom nu wel zo’n beetje bij tout Leiden de neus uit.
  Wat een slijmjurken !!!

 4. Sonja Bierenbroodspot op

  Beste Sjaan, Voordat u nu meteen gaat schelden is het misschien verstandig om het hele verhaal te horen.

  De ijsbaan en de kerstmarkt kunnen met het grootste gemak op de Aalmarkt en Apothekersdijk. De gemeente heeft daar ook een uitvoerig onderzoek naar laten doen en uit dat rapport kwam deze uitkomst. Het voordeel hiervan is dat alle rondvaart bedrijven ook gebruik kunnen maken van het centrum en de prachtig verlichte grachten. Dit betekend dan ook dat wij geen 5 weken de deuren hoeven te sluiten. Wij kunnen in de wintermaanden gewoon doorvaren. Alle boten hebben hete lucht verwarming en een dak. Ik ben 1 van degene die een baan heeft bij de Rederij als we dicht moeten heb ik en al het overige personeel 5 weken geen werk. Leuk vooruitzicht zo voor de feestdagen!! Dit alles terwijl het ook anders kan!! Ik vind het dan ook ontzettend oneerlijk dat er altijd maar 1 kant van het verhaal belicht word.
  Het hele verhaal gaat over een leuke schaatsbaan en kerstmarkt in de stad, die volgens de gemeente zelf ook prima op de Aalmarkt en Apothekersdijk kan.
  DE rederijen kunnen varen en alle touristen die in deze tijd onze stad bezoeken een prachtige stad kunnen laten zien. Iedereen zijn boterhammetje kan laten verdienen.
  En er een einde komt aan alle scheldpartijen en bedreigingen die ik en mijn collega’s die ook maar in loondienst zijn naar ons hoofd geslingert krijgen.

 5. een Leids burger op

  Waarom niet de kerstmarkt en ijsbaan op de Aalmarkt,Apothekersdijk i.p.v. op de Nieuwe Rijn vraagt mevr.Bierenbroodspot zich af.Wat het "hele verhaal" en de reden van deze keuze is weet ik ook niet. Maar kan rederij Rembrandt dan geen andere route varen gedurende die periode? Zo druk zal het toch niet zijn tijdens de winterperiode?

  Het gaat natuurlijk niet alleen om die ijsbaan natuurlijk….
  Wat denk ik bij veel leidse burgers ergernis opwekt is dat rederij Rembrandt àltijd overal doorheen wil varen.
  zie bijvoorbeeld ook:
  http://www.sleutelstad.nl/nieuws/archief/2014/06/
  rembrandt-dwingt-weer-doorvaart-af-bij-drakenbootraces

 6. Sjaan de Wekker op

  Sonja Bierenbroodspot ondernemen is binnen de mogelijkheden proberen een boterham te verdienen. Ik ben het ELB grotendeels eens. Suggestie: maak van de ijsbaan en de kerstmarkt een transit, aan het begin bij Annie’s gaan de passagiers van boord om een uur later bij Vlieland na de benen gestrekt te hebben weer aan boord te gaan. U past deze extra attractie geheel kosteloos in het rondvaart programma; profiteert dubbel, uw personeel kan blijven werken en u krijgt het wellicht nog drukker als dit plan slim wordt uitrolt in de media. Bijvangst Leiden is niet meer tot last maar … vult u maar aan mevrouw Bierenbroodspot …

 7. Huilie Huilie van mevrouw Bierenbroodspot, 5 weken niet varen en geen inkomen!! en die andere rederijen dan hebben die dan dit probleem niet? Die kunnen ook niet varen!, die hebben ook het probleem van het dichten van de Nieuwe Rijn. Dus wat een gehuil!!
  Als je die bootjes van Rembrandt het hele jaar ziet varen met dagelijks minimaal 8 vaarten met volle boten a 10 euro p.p. kan wel heel snel het rekensommetje worden gemaakt wat daar binnenkomt. Als je dan als ondernemer geen reserve voor calamiteiten of iets dergelijks ( strenge winter waarbij de rijn 4 weken is dicht gevroren) kan realiseren is er iets goed mis met de bedrijfsvoering.
  Leiden is klaar met dit geouwehoer en gaat over tot de orde van de dag. IJsbaan en Kerstmarkt komen er!! hiep piep Hoera

 8. wander waterdrinker op

  Vangodlos maakt zich er met zijn nare gesnier ("huilie huilie" enz.) wel erg makkelijk van af als iemand zich serieus in haar werk bedreigd voelt. En ook Sjaan was in haar eerste stukje weer lekker aan het schelden. Ik dacht dat we met het aanvinken van de voorwaarden van dit discussieforum hadden afgesproken dat we elkaar zouden respecteren en ook niemand anders zouden uitschelden. Laten we het leuk en vooral zinvol constructief houden. En hopen dat we met z’n allen, rood, blauw, wit en zwart, kunnen bijdragen aan een gezonde meningsvorming. En signalering van misstanden. En misschien daarmee de Leidse gemeente en burgerij wel helpen tot betere oplossingen te komen.

  Dit is namelijk een zeer complexe kwestie die al jaren sleept en waarbij beide partijen hun hakken in het… eh…ijs hebben gezet. Het conflict los je niet écht op met gerechtelijke uitspraken en ongenuanceerde meningen over en weer. Dure juridische procedures, kennelijk grote bedrijfseconomische, toeristische, bewoners- én centrum-managements-belangen. Voor alles is wel wat te zeggen. Er is voor volgend jaar een mediator nodig.

 9. Piet Pekelharing op

  Inderdaad heer Waterdrinker, er is een bemiddelaar (zoals een mediator in het Nederlands wordt genoemd) nodig. Alhoewel een partij torpedo’s ook wel volstaat en wellicht een snellere oplossing biedt.

 10. Andere rederijen hebben vorig jaar (en gaan dat ook dit jaar doen) leuk verdiend met glühwein vaartjes vanaf de kerstmarkt. Dit jaar is er zelfs een heuse haven in de vergrote kerstmarkt. Kijk dat is ondernemerschap om iets leuks te doen met de kerstmarkt. Dat dient een les te zijn voor rederij Rembrandt.

 11. Sjaan de Wekker op

  @Wander …
  Wie overdreven "lief" doet om iets gedaan te krijgen is een slijmjurk.

  Wie voortdurend kritiek heeft op iemand over onbelangrijke zaken, onbeduidende gronden aanvoert en daarbij ook nog een uitvlucht zoekt, is een "een waterdrinker".

 12. een Leids burger op

  Sommige mensen die vééls TEveel water hebben gedronken denken alles met een mediator (of referendum) te kunnen oplossen. Juist om steeds opnieuw bezwaarprocedures te voorkomen heeft de gemeente besloten om het bestemmingsplan voor het water te veranderen, zodat de evenementen (ijsbaan e.d.) niet steeds apart vergund hoeven te worden. (en daar dus niet steeds maar weer apart bezwaar tegen kan worden gemaakt.)
  ———————————————————–

  @AanGodvast
  Zelfs in het bijbelboek Prediker wordt al gesproken over risicospreiding en een reservering voor slechtere tijden.
  Pred. 11:1-2 "1. Werp uw brood uit op het water, want gij zult het vinden na vele dagen.
  2.Geef een deel aan zeven, ja, ook aan acht; want gij weet niet, wat kwaad op de aarde wezen zal."
  Amen.
  ———————————————————–

  Rederij Rembrant hoeft niet 5 weken dicht. Men zal dan alleen het gebruikelijke vaarprogramma tijdelijk moeten aanpassen door een andere route te kiezen of er op een constructieve manier mee moeten leren omgaan. (zie bijvoorbeeld 2e reactie van Sjaan. )
  Kortom: mevr. Bierenbroodspot wordt door de gemeente helemaal niet 5 weken lang zonder brood en bier werkloos aan de wal gezet . Maar rederij Rembrandt wil (ook nu weer) persé door de Nieuwe Rijn varen. (en dat kan straks even niet)

  Ook ik heb in de zomermaanden de vele toeristen gezien in de rondvaartboot van rederij Rembrandt. En de rederij zal daarmee vast "een aardige cent" verdiend hebben. Gun ik ze ook graag hoor, maar laat ze dan de Leidse burgers ook eens wat gunnen als die eens even een ijsbaan willen.

  Citaat:"Wie het onderste uit de kan wil hebben, krijgt het lid/deksel op zijn neus. Als je tot het uiterste wil gaan om alles voor jezelf te krijgen, kun je onaangename ervaringen opdoen."
  http://nl.wikipedia.org/wiki/
  Lijst_van_Nederlandse_spreekwoorden_K-O

 13. maarten kersten op

  @ Piet Pekelharing
  je wilt die torpedo’s toch niet inzetten tegen de boten waarop de ijsbaan en de Kerstmarkt liggen? Zou een toch wel héél erg drastische oplossing zijn…!
  @ Leienaar
  Op zich heel goed ondernemerschap inderdaad, die Kerstvaartjes. Maar Rembrandt doet voor buitenlandse toeristen nu eenmaal een heel ander soort rondvaarten, die logischerwijs en noodzakelijkerwijs heel Leiden rondgaan. Alternatieven worden dus wel veel langer en missen een van de leukste stukken water. Ik kan niet goed beoordelen of dit in de Kerstvakantietijd (dus internationale toeristische piek) uit oogpunt van bedrijfs-efficiency ook niet met twee halve rondjes tot en vanaf de Kerstijsbaanmarkt zou kunnen, waarbij de toeristen dan ook even moeten schaatsen en over de Kerstmarkt lopen. Maar dat zo nou typisch iets voor hierboven door Wander IJsvreter genoemde mediator zijn, ok Piet, bemiddelaar.

  Ben het met Wander eens dat het een zeer complexe kwestie betreft die al jaren sleept en waarbij beide partijen hun hakken in het water zetten, iets wat logischerwijs weinig houvast biedt en dus heilloos is. Het is zolangzamerhand ook een kwestie geworden van stieren en rode lappen en zo. Rembrandt is en doet vaak moeilijk en de gemeente is halsstarrig. "Onwerkbare verhoudingen", zou de gemeente dat zelf noemen als het over twee ontslagen klokkenluidende vuilnismannen ging. Het wordt weer net zo’n voortdurende koude oorlog als tussen de gemeente en Jan Verbaan. De ene zogenaamd de "rechtschapenheid" zelve en de ander een aparte eigengereide dwarsligger. Wat heeft dat de gemeente al niet aan tijd en werk (=geld = gemeenschapsgeld= ons geld) gekost…! De gemeente dient boven de partijen te staan en belangen van burgers en ondernemers te behartigen. De Kerstmarkt en de ijsbaan zijn leuke initiatieven voor de bevolking en die voelt zich (zie de reacties hier) door een ondernemer hierin net zo geschaad als andersom. Er zijn wel oplossingen mogelijk, mits beide partijen maar bereid zijn tot compromissen. Waarom de ondernemer en/of zijn personeel niet schadeloos gesteld door de gemeente? Ik herinner me dat de eerste Leidse winter-ijsbaan, die Peter Labrujère vele jaren geleden belangeloos, gratis en voor niks op de Beestenmarkt had aangelegd, ook al weer zo flauw door de gemeente werd gepakt, toen hij opeens door niet burgergerichte regeltjes-ambtenaren met allerlei aanslagen (o.a. energie of precariorechten of zo) werd geconfronteerd. Ik meen me te herinneren dat hij er toen de Bruj aan gegeven heeft. Wég gratis initiatief… En zo is er altijd wel wat. De kille technocratie tegenover de burger-emotie. Kijk bijvoorbeeld ook naar de in het archief van deze nieuwssite te lezen discussies over Breestraat, Hooigracht, Korevaarstraat, sloop Om-en-Bij, nieuwe dure parkeergarages, bedreigde Boekenzolder en Volmolen-kringloophal, enz enz. Allemaal dingen die de herhaaldelijk door Partij Sleutelstad voorgestelde onafhankelijke Conflictmakelaar zou kunnen oplossen. Veel efficiënter en voordeliger dan het voortdurende gehannes van nu. Gaat de gemeente vele tonnen, zoniet miljoenen schelen. Voordeel van zo’n door de gemeente betaalde permanente "wijze man/vrouw" is dat hij in tegenstelling tot een gewone bemiddelaar of mediator een vaste functionaris is voor dit soort dingen, samen optrekt met de Centrummanager, de Leidse Ideëenmakelaar en Cultuurmakelaar, mee kan helpen plannen in een later stadium bij te stellen en compromissen maken.

  Overigens, een kleine en misschien al oude en domme gedachte: afgezien van dat Aalmarkt/Apothekersdijk-plan begrijp ik niet waarom er niets op Beestenmarkt en/of Stadhuisplein plus Vismarkt kan gebeuren; in betreffende midwinterweken blijft het terras van City Hall toch al beperkt tot onder de verwarmde luifel. En: Kerstmarkt op boten is wel hartstikke leuk op zich, maar ook wel erg klein, als je dat vergelijkt met elders. Volgend jaar dus maar eens goed overleg tussen alle partijen onder leiding van genoemde conflictmakelaar/mediator/bemiddelaar/scheidsrechter? De Leidsrechter dan maar ?

 14. een Leids burger op

  De vraag is of er überhaupt nog wat te bemiddelen valt hier. Want zoals eerder aangegeven……. ligt Rederij Rembrandt niet alleen dwars bij die ijsbaan.
  Misschien zou de ijsbaan|kerstmarkt later verplaatst kunnen worden naar de Apothekersdijk en Aalmarkt zoals mevr. Bierenbroodspot dat graag zou zien. Maar daar gaat de gemeente over en als de gemeente dat niet zou willen zal zo’n conflictbemiddelaar [al dan niet op voorspraak van een (gelukkig) niet in de gemeenteraad gekomen sleutelstadpartijtje] daar toch ook geen verandering in kunnen brengen.

  De besturing van een stad is geen taak van
  een "conflictbemiddelaar" maar van het college van B&W en de gemeenteraad. Soms moet men gewoon roeien met de riemen die men heeft of krijgt en dat binnen de door de gemeente vastgestelde grenzen.

  Ook de mogelijkheid van financiële compensatie heeft blijkbaar al eerder plaatsgevonden:
  http://www.sleutelstad.nl/nieuws/archief/2012/12/
  13000-euro-compensatie-voor-rederij-rembrandt

 15. Maarten Jansen op

  Beste Maarten Kersten,

  Jouw instelling hier verbaast me. Waarom geen referendum over wel of geen ijsbaan? Zou die de bemiddelaar niet overrulen?
  Nog meer verbaast het me dat deze bemiddelaar (scheidsrechter) in dienst zal zijn van de gemeente. Hoe lang gaat het duren voor deze bemiddelaar dan wordt beschuldigd voor het niet partijdig zijn?

  De term ‘scheidsrechter’ roept nog meer vragen op. Een ofhankelijke rechter heeft zijn oordeel namelijk gegeven, dit jaar en vorig jaar. En, in tegenstelling tot de door u voorgestelde ambtenaar, is deze écht onpartijdig. Waar zit hem dan het probleem nog?

 16. maarten kersten op

  Beste Maarten, referendum zou ook hier best wel kunnen hoor, maar het is niet zozeer een kwestie van ja/nee, zwart/wit. Dat online referendum heeft zin als er na bemiddeling nog een definitief oordeel van de burger over het bereikte onderhandelingsresultaat gevergd zou worden. Deze scheidsrechter fluit, geeft scheidsrechterballen, vrije trappen én gele kaarten, desnoods rode, maar roept liefst eerst de aanvoerders bij zich om de gemoederen te kalmeren. Ja, en is onafhankelijk, ook al wordt hij betaald door de gemeente. Dat is een bekende positie, net als die van de Leidse cultuurmakelaar en de nationale Ombudsman. Slechts de gemeenteraad zou, in het licht van het publiek, zo iemand kunnen berispen of zo, maar niemand zal dat willen of durven doen. Hij staat boven de partijen, net als de burgemeester. Een inderdaad eveneens onafhankelijke rechter gaat zich niet actief met mediation oftewel conflictbemiddeling in actieve zin bemoeien. Die geeft alleen een oordeel over een concrete vraag: dit/dat. Dit is zoals gezegd zo’n complexe materie geworden dat er door de Leidsrechter flink onderhandeld moet worden waarbij de hakken uit het zand gaan en veren gelaten worden. Samen met beide partijen tot een goed plan komen. En juridische kosten besparen. Overigens gaat het daarbij dus niet alleen over déze ruzie maar ook over de verstoorde verhoudingen in het algemeen.

 17. Wat mij betreft heeft de Rechter geoordeeld. Daarmee is voldaan aan een uitspraak door een onafhankelijke partij.
  Vanwege de jurisprudentie van deze uitspraak zal het eventuele gesprek over volgend jaar waarschijnlijk een kort gesprek zijn.
  @ ELB, het is illusie om te denken dat deze stad alleen bestuurd wordt door B&W en gecontroleerd door de Raad.
  Er is hier een verschil tussen gezag en macht. Formeel ligt de macht bij de Wethouder, informeel ligt het gezag bij de ambtenaren die de Wethouder assisteren. Welke argumenten hierbij over tafel gaan onttrekt zich aan publieke controle, want ambtenaren hoeven zich niet te verantwoorden jegens de Raad. Die groep wordt daarom ook wel "de 4e macht" genoemd. Een sterke Wethouder biedt voldoende tegenstand, een zwakke Wethouder zonder kennis en visie loopt aan leiband bij zijn ambtenaren.

 18. een Leids burger op

  @Emile, dat een wethouder door ambtenaren wordt geholpen bij het bedenken (en uitvoeren) van beleid en daarom als een soort "4e macht" zouden kunnen worden gezien is, ook voor mij natuurlijk, helemaal geen nieuws hoor……
  Zelfs al zou een wethouder aan de leiband van zijn ambtenaren lopen dan nog geldt:een verantwoordelijk wethouder is zo goed of slecht als de gemeenteraad hem|haar dat toestaat te zijn. Overigens wil ik hier NIET a priori een wethouder of ambtenaren beschuldigen van "aan de leiband lopen", verkeerd handelen of iets dergelijks.

  Voor mij is alleen niet duidelijk waarom het voorstel van mevr.Bierenbroodspot niet zou kunnen. Overigens denk ik dus dat bemiddelen niet veel zin heeft als de gemeente vasthoudt aan de plaats voor die ijsbaan op de Nieuwe Rijn.

  On-topic: Hier gaat het er echter om dat de gemeente besloten heeft om het bestemmingsplan voor het water te veranderen, zodat de evenementen (die ijsbaan) niet steeds apart vergund hoeven te worden. (en daar dus niet steeds maar weer apart bezwaar tegen kan worden gemaakt.) Tegen die bestemmingsplanverandering had rederij Rembrandt nu bezwaar gemaakt en bij de rechter bakzeil gehaald. [En ik verwacht ook niet dat dat bij de bodemprocedure anders zal zijn.]

  Kortom, zoals gezegd: rederij Rembrandt moet gewoon roeien (of varen) met de riemen die men heeft of krijgt. En dat binnen de door de gemeente vastgestelde en door de rechter goedgekeurde grenzen. En niet altijd maar dwars liggen.

 19. wander waterdrinker op

  @Emile
  Je zegt: "Vanwege de jurisprudentie van deze uitspraak zal het eventuele gesprek over volgend jaar waarschijnlijk een kort gesprek zijn." en dan heb je een terecht verhaal over gezag en macht, vooral de 4de macht. Juist dat laatste speelt in Leiden altijd een grote rol (zie nog steeds de slecht opgeloste kwestie rond de ontslagen klokkenluidende vuilnismannen en de blunders bij de werkzaamheden aan Breestraat, Korevaarstraat, Zuidsingelbrug). Die jurisprudentie over het bestemmingsplan biedt Rembrandt volgend jaar weinig kans op een nieuwe rechtzaak. Maar juist een bestuur met gezag in plaats van macht zou in 2015 zijn blazoen eens kunnen oppoetsen door en gebruik kunnen maken van zijn eigen burgerplicht om te verbinden in plaats van scheiden. De constante vijandschappen die de gemeente heeft en niet op weet te lossen, zijn voor sommigen en sommige gemeentediensten contraproductief, verlammend, energie- tijd- en dus ons belastinggeld-vretend. Dus, Emile, liefst eens geen kort gesprek maar een aantal lange en open gesprekken. Ik vind Kerstens idee van die onafhankelijke Leidsrechter wel een poging waard.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline