Naturalis ontving vandaag op feestelijke wijze haar 300.000ste bezoeker van het jaar. (Foto: PR).

Recordjaar Leidse musea

De Leidse musea hebben dit jaar een recordaantal bezoekers getrokken. Naturalis, het Rijksmuseum van Oudheden en Museum Boerhaave haalden dit jaar een record.

Naturalis

Het museum Naturalis ontving vandaag haar 300.000ste bezoeker. Dit is een recordaantal sinds de opening van het Leidse museum in 1998. Edwin van Huis, directeur van Naturalis, is erg verheugd met het aantal bezoekers: “Dit is de kers op de taart na al het mooie nieuws dit jaar.”

Onlangs werd bekend dat de eerste Tyrannosaurus Rex buiten de Verenigde Staten naar Leiden komt. Een jaar geleden ging de crowdfundingactie ‘een tientje voor T.rex’ van start en nu is het geld binnen. Dankzij donaties en sponsorgelden is het gelukt om vijf miljoen euro bij elkaar te krijgen. Vanaf 2016 is de dinosaurus te bewonderen.

Rijksmuseum van Oudheden

Het Rijksmuseum van Oudheden heeft op 19 december de 200.000ste bezoeker in 2014 ontvangen. Mevrouw Marya van Empel uit Baarn werd, samen met haar echtgenoot Martijn, door directeur Wim Weijland onthaald met bloemen en cadeaus. Nooit eerder werd de grens van 200.000 gepasseerd. Het beste jaar tot nu toe was 2013, met een bezoekersaantal van 173.000.

Het succes van 2014 is volgens het museum te danken aan het veelzijdige tentoonstellingsprogramma en de vele activiteiten en evenementen. In 2014 waren er acht tijdelijke tentoonstellingen te zien, waaronder Petra, Wonder in de woestijn, Gouden Middeleeuwen en de huidige expositie Carthago.

Museum Boerhaave

Met ruim 90.000 bezoekers vestigde het rijksmuseum voor de geschiedenis van de natuurwetenschappen en de geneeskunde een bezoekersrecord. “De vernieuwing van het museum, gericht op publieksverbreding, werpt zijn vruchten af”, aldus directeur Dirk van Delft.

De nieuw geopende waterspeeltuin ‘Waterland’ zorgde voor de drukste zomer ooit voor Museum Boerhaave. Ook het vernieuwde Anatomisch Theater blijkt een publiekstrekker. Ook de aanwinst in de collectie: de eerste kweekburger trok aandacht. De hamburger is bijzonder omdat deze in het laboratorium is gekweekt.

Museum de Lakenhal

Museum De Lakenhal verwelkomde in 2014 ruim 65.000 bezoekers. Dit leverde het museum geen record op. Het jaar werd afgesloten met de presentatie van het definitief ontwerp voor de restauratie en nieuwbouw van het museum. Het ontwerp deed nogal wat stof opwaaien in Leiden.

Recordjaar

Voor alle Leidse musea samen is het ook een recordjaar. Wethouder Robert Strijk verwelkomde op 22 december in Museum Boerhaave de miljoenste bezoeker van een Leids museum in 2014.

Cultuur Leiden Nieuws


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×