Job Cohen pleit voor burgerpanels door loting

science071

Job Cohen hield afgelopen vrijdag zijn oratie aan de Universiteit Leiden waar hij als bijzonder hoogleraar de Thorbecke leerstoel bekleedt. Hij vertelde gisteravond in het nieuwe Sleutelstad-programma Science071 over zijn plannen voor de leerstoel en zijn idee van de ‘nieuwe democratie’. In het bijzonder het idee om burgers meer te betrekken door het organiseren van G1000-en. Daarbij wordt een representatieve groep burgers geloot om vervolgens met elkaar in gesprek te gaan over onderwerpen die hen bezighouden. Ook ging Cohen in op de aanslagen in Parijs.

 

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/186051546″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Aansluitend was in het wetenschapsprogramma anti-terrorisme expert Constant Hijzen te gast. Met hem werd gesproken over het dreigingsniveau in Nederland. Heeft Parijs ons onnodig bang gemaakt voor aanslagen in Nederland, of moeten we echt vrezen voor vergelijkbare gebeurtenissen hier?

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/186058034″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Tenslotte nam redacteur Tess een aantal opmerkelijke wetenschapsnieuwtjes door in de uitzending. Zo blijkt onder andere uit onderzoek dat mannen die veel selfies maken meer psychopathische trekjes hebben dan mannen die dat niet doen en blijken harde werkers vaak ook stevige drinkers.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/186051788″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Nieuws Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×