Gemeenteraadslid Tomas Kok van de Groep Kok laat weten dat er afgelopen nacht ook weer ruiten zijn ingegooid bij omwonenden van de moskee aan de Ter Haarkade. "Vervolgens hebben activisten het centrum bezet en er onder andere een Nederlandse vlag opgehangen. Het tweede wordt hier extreemrechts genoemd, en het eerste wordt genegeerd."

Bezetting moskee in aanbouw

Activisten van Identitair Verzet hebben vanmorgen enige tijd het in aanbouw zijnde islamitisch centrum aan de Ter Haarkade bezet gehouden. De Moslimgroep Leiden bouwt daar een nieuwe Al Hijra moskee die het huidige onderkomen in de Rembrandtstraat moet gaan vervangen. “De tijd van toekijken en hopen op doortastende daden van onze politici is voorbij,” zo stellen de actievoerders in een verklaring. De politie heeft de actievoerders van het dak gehaald. Dat ging probleemloos.

Op foto’s die de organisatie zelf heeft verspreid zie je een aantal onherkenbare mensen met fakkels op het dak staan. Naast de Nederlandse vlag hangen er spandoeken met teksten als ‘Stop de islam’ en ‘In Leiden begint de victorie’. De actie is volgens raadslid Tomas Kok een gevolg van het ingooien van ruiten bij omwonenden. Volgens één van de bewoners van de Ter Haarkade zou dat gisteravond zijn gedaan door vier Marokkaanse jongens.

Volgens de organisatie is Nederland  in oorlog met het salafisme. “Een stroming met duizenden gelovige militanten in ons land. Honderden in ons land ingeschreven extremisten zijn op jihad in het Midden Oosten onder de vlag van de Islamitische staat. Dit zal de eerste actie zijn in een serie van verzetsdaden tegen de islamisering van Nederland. In Leiden begint de victorie!”

Identitair Verzet is een relatief onbekende organisatie die is opgericht in het najaar van 2012. Het is een afsplitsing van het extreemrechtse Voorpost. In Leiden deed de organisatie eerder van zich horen bij de start van de bouw van de moskee. Ook toen werden er spandoeken opgehangen. In december liep een groepje aanhangers mee met de Zwarte Pietentocht van Bep Het Medium.

Nieuws identitairverzet


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×