Op het braakliggende terrein bij de Ter Haarkade werd vanmiddag de eerste paal geslagen voor het islamische centrum 'Al Hijra'. (Foto's: Chris de Waard).

Eerste paal Al Hijra moskee geslagen

Honderden belangstellenden waren vanmiddag afgekomen op het feestje dat de Moslimgroep Leiden vanmiddag vierde op het terrein aan de Ter Haarkade waar een islamitisch centrum wordt gebouwd. Om 17.00 uur ging de eerste paal de grond een. “Een heel bijzonder moment,” vond de Marokkaanse ambassadeur in Nederland die de bijeenkomst bijwoonde: “Er wordt hier een monument van vrede en vriendschap gesticht. Zeker geen plek voor angst.”

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/155255767″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Audiofragment: Vice-voorzitter Said Kaamouch van de Moslimgroep Leiden over de komst van het islamitisch centrum Al Hijra.

Angst en boosheid zijn er overigens nog wel. Een aantal omwonenden weigert zich neer te leggen bij de komst van de moskee. Demonstratief hadden ze de vlag aan hun woning halfstok gehangen. Woordvoerder Mauk Kager kondigt bovendien een kort geding aan: “Zodra de eerste paal geslagen is vragen we de rechter via een voorlopige voorziening om een bouwstop.”

stopislam.jpg

De tegenstanders van de moskee lieten zich vanmiddag overigens niet zien. Wel was er als protest een spandoek op het terrein gehangen met de tekst ‘Stop de Islam, ook in Leiden’. Volgens een persbericht was dat een gezamenlijke actie van het ’Identitair Verzet‘ en de ‘Kritische Studenten Leiden’.

Naast honderden leden van de Marokkaanse gemeenschap in Leiden was er ook een handvol raadsleden op komen dagen. Ook oud-wethouder Pieter van Woensel liet zijn gezicht zien. Het was onder zijn bewind dat de plannen voor de moskee werden goedgekeurd door de gemeenteraad. “Ik ga bijna nooit naar projecten waar ik als wethouder verantwoordelijk voor was, maar deze mensen hebben zo ontzettend hard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen. Daar wilde ik graag een uitzondering voor maken.”

Advertentie

Leiden identitairverzet


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×