Een 'ambitieschets' heet het ontwerp dat gisteren openbaar is gemaakt. Twee zaken zijn duidelijk anders dan in eerdere plannen. De Valkbrug wordt niet naar rechts verlegd en er komt geen bolwerk.

Groene Lammermarkt in 2017 klaar

Over ruim twee jaar is de parkeergarage onder de Lammermarkt klaar en moet ook het plein helemaal opnieuw zijn ingericht. Zo groen mogelijk, maar wel op zo’n manier dat er ook evenementen gehouden kunnen worden op een met klinkers bestraat deel van het plein dat qua omvang vergelijkbaar wordt met de Garenmarkt. “Ook prima geschikt dus voor bijvoorbeeld Leiden Culinair,” aldus wethouder Strijk die de plannen gistermiddag toelichtte. Of Leiden Culinair ook echt naar de Lammermarkt verhuist is nog niet bekend, maar het is wel duidelijk dat ze in elk geval voor enkele jaren zullen moeten uitwijken naar een andere plek. Namelijk als de bouw van de ondergrondse parkeergarage bij de Garenmarkt begint.

Het plein wordt zo ingericht dat de meeste evenementen er gehouden kunnen worden. Een paar keer per jaar, bijvoorbeeld rond de viering van Leidens Ontzet, worden er ook enkele grasveldjes verwijderd om extra ruimte te creëren. Die worden daartoe aangelegd op een demontabele constructie.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/191736809″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Over de Lammermarkt blijft de verbindingsweg lopen van de Langegracht naar het Schutterveld. De Molenwerf, zoals dat stuk weg heet, moet echt een ‘parkway-achtige uitstraling ‘ krijgen zegt Strijk. Eigenlijk worden het twee losse rijbanen met een flinke groene middenberm. Ook de nieuwe Valkbrug die wordt aangelegd, gaat uit twee losse delen bestaan met daartussen een open ruimte.

Die Valkbrug wordt overigens niet verplaatst. Dat was een wens, maar het blijkt niet te kunnen. Door de substantiële stroom auto’s en bussen die daar blijft rijden, worden de geluidsnormen overschreden bij de woningen aan de singel. Omdat de brug blijft liggen waar ‘ie ligt, kan ook het bolwerk niet. Die zitten elkaar in de weg. Bovendien neemt een bolwerk teveel ruimte in beslag en kunnen er dan geen mooie looproutes worden aangelegd.

Voor de herinrichting van de Lammermarkt heeft Leiden 11,3 miljoen euro uitgetrokken. Voor dat geld wordt ook de Nieuwe Beestenmarkt opnieuw ingericht. De auto’s verdwijnen daar van straat, wel blijven er bussen rijden. In twee richtingen zelfs. Bushaltes komen er ook, net als aan het begin van de Langegracht. Langs het plein zelf komt wel een plek voor touringcars, maar die mogen daar alleen passagiers ophalen of afzetten. Parkeren moeten ze elders doen.

Leiden Parkeergarage Lammermarkt Singelpark


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×