Op 30 april staat Guy Forsyth geprogrammeerd in Concertzaal Qbus. dat is dus het laatste professionele optreden dat er plaats zal vinden aan de Uiterstegracht. BplusC schrapt per 1 mei de professionele concertprogrammering. (Foto: Facebook).

Muziekhuis definitief naar BplusC: college schuift reddingsplan terzijde

De gemeente Leiden handhaaft de huuropzegging aan de Stichting het Muziekhuis per 1 mei aanstaande. De exploitatie van het Muziekhuis wordt overgenomen door BplusC. Reden hiervoor is een langdurige en oplopende huurachterstand. Wethouder Strijk heeft onvoldoende vertrouwen in het verbeterplan dat de Stichting het Muziekhuis twee weken geleden presenteerde. Dat ging uit van een positief resultaat, omdat coördinator Hans van Polanen voortaan zou afzien van zijn salaris. Met die ‘winst’ zou dan ook de huurschuld worden afgelost.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/191788965″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Cultuurwethouder Robert Strijk vertelt bij Sleutelstad FM in de uitzending over de keuze voor BplusC.

Strijk neemt nu echter liever zijn verlies in plaats van het risico te lopen dat het toch weer niet lukt met de huidige stichting. De schulden zouden dan immers nog verder oplopen dan de ruim 90.000 euro die nu openstaat aan achterstallige huur. Strijk vindt het risico te groot, omdat het verbeterplan in zijn ogen te weinig toekomstbestendig is. “Wij beseffen dat dit heel slecht nieuws is voor een organisatie met heel betrokken mensen die er alles aan hebben gedaan om de exploitatie van het Muziekhuis vlot te trekken. Voor de huidige gebruikers en uit personele overwegingen hopen wij van harte dat Stichting het Muziekhuis kan blijven meewerken aan de overdracht van de activiteiten aan BplusC. Ook willen wij waar mogelijk mee denken aan alternatieven voor de professionele concertprogrammering,” aldus de wethouder.

In 2008 is het Muziekhuis verbouwd en geïsoleerd omdat de buurt veel overlast had. Ook is toen een convenant gesloten met de omwonenden. Met die convenantgroep wordt nu gesproken over nieuwe afspraken die moeten leiden tot een nieuw geactualiseerd convenant met BplusC. OOk die overlast is voor Strijk een reden om niet meer verder te gaan met de huidige stichting. “Al bijna tien jaar geleden is met de buurt afgesproken dat de concerten in de Qbus verleden tijd zouden zijn als De Nobel open zou zijn. Die afspraak kom ik nu na.”

In een verklaring laat de gemeente verder weten dat BplusC heeft aangegeven het Muziekhuis te willen exploiteren, binnen de geldende financiële kaders. Mondeling is er overeenstemming bereikt en de afspraken worden de komende tijd verder uitgewerkt. In het Muziekhuis wordt nu les gegeven, er oefenen bands en amateurmusici die elakar daar ook kunnen ontmoeten en worden er optredens gegeven. Door amateurmusici en beginnende bands, maar ook door professionele (pop)musici. BplusC neemt deze activiteiten over met uitzondering van de professionele concertprogrammering. De gemeente Leiden faciliteert professionele concertprogrammering ook al via de stadspartners Stadspodia en Gebr. de Nobel. Het Muziekhuis is in de gemeentelijke visie met name van belang voor de talentontwikkeling. Het podium blijft dan ook in de toekomst nog wel de mogelijkheid bieden voor optredens door beginnende bands.

Advertentie

Cultuur Leiden Muziekhuis muziekhuis123


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×