Vorige week werd er tijdens architectuurcafé de Stand van de Stad ook over beelden in Leiden gesproken. Op twee manieren, over de expositie Beelden in Leiden en over beelden in de stad.

Botanische beelden in hortus en aan Hooglandse Kerkgracht

Beelden in Leiden staat komende zomer in het teken van botanica. De beelden van met name beginnende kunstenaars krijgen dit thema vanwege de samenwerking die de Leidse openlucht beeldententoonstelling dit jaar aangaat met de jarige Hortus Botanicus. Er komen dit jaar daarom ook een vijftal beelden te staan in de 425-jarige universitaire plantentuin aan het Rapenburg.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/191770756″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Voorzitter Joque Mulder van Beelden in Leiden over de komende tentoonstelling en over beelden in de stad in het algemeen. Daar mag volgens Mulder wel wat meer aandacht voor komen. deels gaat dat ook gebeuren. Bert Kienjet van de gemeente Leiden (rechts op de foto) houdt zich bezig met de ‘hier-kan-kunstkaart’ die op voorstel van GroenLinks is gemaakt. Op verschillende plekken in de stad mogen kunstenaars hun werken tijdelijk plaatsen. De gemeente faciliteert dat dan in de vorm van bijvoorbeeld een sokkel of de aanlichting van het kunstwerk.

Naast de beginnende kunstenaars is er ook voor de 2015-editie van Beelden in Leiden een ‘master’ aangetrokken. in dit geval een kunstenaar die haar sporen al heeft verdiend: Linda Nieuwstad uit Utrecht. De deelneemster aan BIL 2012 zorgt voor een stuk begeleiding van de overige kunstenaars. Ook zet ze een vijf meter hoog werk neer in de hortus. Aan de waterkant bij de Sterrewacht zal het metershoge bloemstuk goed te zien zijn vanaf de Witte Singel.

DSCF3961-1

In 2012 exposeerde Linda Nieuwstad zelf tijdens Beelden in Leiden. Ook voor de beeldentuin van het LUMC maakte ze al eens een kunstwerk. Het metersgrote Flores arte compositi.

 

Cultuur Leiden bil


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×