Vernield kunstwerk Beelden in Leiden gerepareerd

12

De omgevallen scooter van keramiek die afgelopen weekeinde door onbekenden werd vernield is gerepareerd. “Nu zitten de pleisters er nog op, maar die kunnen er binnenkort af als de lijm hard is,” vertelt voorzitter Henriëtte van der Linden van Beelden in Leiden. Ze hoopt dat de gemeente Leiden haar organisatie te hulp schiet bij de bescherming van de beelden op de openluchttentoonstelling.

Deze diashow vereist JavaScript.

Het werk is een van de beelden van openluchtexpositie Beelden in Leiden op de Hooglandse Kerkgracht. De kunstenaars hadden dit jaar als opdracht meegekregen iets te maken dat niet alleen bestand is tegen de weersinvloeden, maar dat ook tot op zekere hoogte ‘hufterproof’ is. Dat laatste is een ingewikkeld opgave, blijkt dit jaar. Al meerdere beelden kregen te maken met vandalisme. De blauwe scooter werd zelfs finaal in stukken geslagen.

De maker van het kunstwerk van keramiek is kunstenaar Koos Buster. Bij maakte het beeld van een omgevallen scooter nadat hij op een winderige dag werd geïnspireerd door een rijtje omgewaaide scooters. Het nummerbord bestaan uit de initialen en de geboortedatum van zijn zoontje dat vorige maand ter wereld kwam.

 

 

Delen

12 reacties

 1. Marcellus_B op

  Ontwerpers en bouwers van gebouwen, van wegen en openbare inrichting, van speeltoestellen en speelterreinen moeten voldoen aan en heel stel regels voor wat betreft materiaalgebruik en -toepassing. Niet alleen regels die wettelijk zijn voorgeschreven, maar ook regels vanuit ervaring, eigen belang en veiligheid voor gebruikers en voorbijgangers.
  Waarom o waarom denken deze nog groene kunstenmakers dat zij daar niet aan hoeven te voldoen? Dat hun werken boven al die laag-bij-de-grondse beslommeringen uit kunnen zweven?

  • Bea Hoogheid op

   Beste Marcellus, het antwoord van de makers kan ik je niet geven maar voor mijzelf sprekend: omdat eenzijdige keuze voor cortenstaal of gewapend beton wel erg beperkend wordt en verder omdat hoop doet leven, omdat kunst reactie oproept (en dat kan ook vernielzucht zijn) en omdat alles van waarde nu eenmaal weerloos is. Wel betere camera’s bij zetten….

   • Marcellus_B op

    Bea, 3 punten:
    – Hoop schakelt de zwaartekracht niet uit;
    – Nog meer camera’s, nog minder persoonlijke vrijheid;
    – Op een positieve manier bekeken is hetgeen er is gebeurt -de reactie- een Duchampeske wijze van eren van wat er wordt voorgeschoteld.

  • Marcellus o marcellus. Waar haal je de wijsheid vandaan te weten dat het werk van de kunstenaars niet aan bepaalde regels / eisen moest voldoen ? En wat zou er mis kunnen zijn m.b.t. de veiligheid voor gebruikers (of bedoel je de vandalen?) en voorbijgangers (bedoel je dat de stukken van de vernielde scooter ze niet om de oren mogen vliegen?) Wat wilde je nou zeggen ? Of probeer je alleen maar boven laag-bij-de-grondse beslommeringen uit te zweven?

 2. Colin van Gestel-Messiaen

  Los van dat dit soort acties natuurlijk nooit goed te praten zijn….voorheen hebben de kunstwerken op houten sokkels gestaan die een barrière legde voor passanten en zorgde voor een betere verankering van de kunstwerken. Met een sokkel benadruk je het kunstwerk en leg je de passant een drempel op het kunstwerk te benaderen voor doeleinden waarvoor het niet is bedoeld.

 3. Een Leids burger op

  Hufterproof gerepareerd ? Dan maar kijken hoelang het deze keer heel blijft.
  Blijft de vraag waarom die openluchttentoonstelling van beeldend kunstenaars zonodig onder de bomen op de Hooglandse Kerkgracht moet. Hebben die kunstenaars zelf geen atelier?

  • Een Leids Burgeres op

   Waarom die openluchttentoonstelling hier zonodig moest is eenvoudig: er was een groepje Leidenaars die zulke dingen weleens in andere steden hadden gezien en die dachten: zou dat nou niet ook leuk zijn voor Leiden? Kunst van jonge kunstenaars op een mooie plek, dat levert vaak een bijzondere combinatie op. Zo gezegd, zo gedaan. En wat bleek? Een heleboel mensen vonden het ook leuk. Natuurlijk waren er ouwe brompotten die het allemaal maar onzin en lelijk vonden en weggegooid geld. Nou, die hebben een andere keer weer wat leuks.

   • Ouwe Brompot op

    Geef ons de schuld maar weer. Alsof wij die houtje touwtje kunstwerken aan gort geslagen hebben.

    • Een Leids Burgeres op

     Haha, dat ook weer niet. Maar als jullie ouwe brompotten een keer een evenementje met Ronnie Tober of de Rijnsons hebben dan gun ik jullie dat. Ga ik niet de stekker eruit komen trekken.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline