Rode en zwarte stoeltjes zoals Dende ze tot voor kort had op de terrasboot in de Nieuwe Rijn zijn in de nieuwe regels uit den boze. (Foto: Restaurant Dende).

Burgemeester Lenferink over terrasregels, boomvalken en het Rijnsburgerblok

De gemeente Leiden start met een pilot rondom de nieuwe terrasregels. Twee jaar geleden werd een serie maatregelen vastgesteld die met name moeten zorgen voor een rustiger straatbeeld. De terrassen mogen in principe geen felle kleuren hebben, maar moeten kwaliteit uitstralen. Passend bij de historische binnenstad. Niet alle horeca-ondernemers zijn gecharmeerd van terrassen vol rotan stoeltjes en er is dan ook nogal wat weerstand. De gemeente gaat nu bij 20 terrassen kijken hoe de nieuwe regels in praktijk uitpakken en of ze zo nodig kunnen worden versoepeld.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/196331086″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Burgemeester Lenferink geeft een toelichting op de collegebesluiten van vandaag. Onder meer over de nieuwe Leidse terrasregels.

boomvalkboom

Langs de Ehrenfestweg in het Bio Science Park broedde vorig jaar mogelijk een boomvalk. In verband met allerlei ontwikkelingen in dat gebied worden daar momenteel honderden bomen gekapt. Waaronder die waarin de boomvalk mogelijk heeft gebroed. Overigens maken boomvalken zelf geen nest, maar ze kraken er eentje. Bijvoorbeeld kraaiennesten zijn populair. Het college denkt dan ook dat de Leidse boomvalk het aangrenzende Nieuw Rhijngeest in Oegstgeest ook wel een geschikte biotoop zal vinden. Of de boomvalkboom alsnog gekapt wordt is nu nog niet bekend. De gemeente is daarover in overleg met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland die over het afgeven van een eventuele ontheffing moet beslissen.

rbb.png

Ook heeft het college vandaag het zogenaamde ‘beeldkwaliteitsplan’ vastgesteld voor het stationsgebied. Als eerste komt daar over ongeveer een jaar het Rijnsburgerblok in ontwikkeling en in het vandaag vastgesteld plan staan de kaders waaraan die nieuwbouw moet gaan voldoen. Bijvoorbeeld zaken als materiaalgebruik zijn er in vastgelegd.

Leiden Politiek boomvalk


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×