Gemeente plaatst drie boomvalknesten

4

Goed nieuws voor de Leidse boomvalk. Vanmiddag zijn drie kunsthorsten geplaatst in de bomenrij aan de Wassenaarseweg. Vorig jaar broedde mogelijk een boomvalk in een boom aan de Ehrenfestweg – deze boom gaat echter gekapt worden. Men hoopt met de horsten een nieuwe broedlocatie voor de boomvalken te hebben gecreëerd.

Dick de Vos, raadslid voor de Partij voor de Dieren, is de gemeente dankbaar voor de plaatsing. “Het is een mooi gebaar van de gemeente, die natuurlijk hoopt dat ze niet op het oude nest gaan zitten. Maar nu hebben de valken de keuze op deze horsten te nesten, op een veel betere locatie; tussen de weilanden. Boomvalken eten namelijk uitsluitend vliegende prooien als libellen die boven de slootjes tussen de weilanden vliegen.”

“Het is natuurlijk vraag of ze niet zo eigenwijs zijn tóch op de oude plek te zitten. In elk geval mogen we erg trots zijn dat de boomvalk hier komt om te broeden. Het zijn namelijk prachtige beesten die maar weinig voorkomen in het westen van ons land”, besluit De Vos.

Delen

4 reacties

 1. F. Hagedoorn op

  Goed werk Dick de Vos.
  Dit soort kleine gebaren van de gemeente zijn indicatoren dat Leiden echt werk maakt om zich te presenteren als groene en ecologische stad.
  Je hebt volkomen gelijk. De boomvalk is een sierlijk prachtdier.

 2. Er zit ook een stelletje in de buurt van de Boshuizerkade/Churchilllaan. Ik zie ze regelmatig als ik de hond uitlaat. Ze jagen op de duiven daar op de voetbalvelden.

  • Clémens Koets op

   Dat zijn ongetwijfeld geen boomvalken. Duiven zijn veel te groot als prooi voor een boomvalk en ook de plek lijkt nogal ongeschikt. Zijn die roofvogels daar op de boshuizerkade geen sperwers?

   • F. Hagedoorn op

    Maar als het een sperwer is Clémens Koets, waar is dan hun nest/horst ?
    Je hebt gelijk dat een boomvalk geen duif aankan.
    Met een muis, een hagedis of een klein piepertje heb je het wel gehad.

Over de auteur

Je bent nu offline