Alsnog vergunning voor illegale bijenstal Oostvlietpolder

3

Bouwen mag niet in de Oostvlietpolder. Dat heeft de gemeenteraad in het verleden duidelijk vastgelegd toen werd besloten dat de polder groen moet blijven. Maar sommige bouwsels passen juist prima bij de natuur in de polder. Een bijenstal bijvoorbeeld. Eigenlijk had er een vergunning verleend moeten worden voor het bouwwerk dat in maart 2014 feestelijk werd geopend. Dat is destijds niet goed gegaan, omdat initiatiefnemer De Bijkerij dacht dat het gewoon mocht, omdat het zo goed in de omgeving past.

Na vanavond kunnen de imkers alsnog opgelucht ademhalen. De gemeenteraad legaliseert het bijenonderkomen alsnog. Alleen de VVD is tegen. Die partij vindt dat je je als gemeente aan je eigen regels moet houden. “Anders is het geen behoorlijk bestuur,” vindt fractievoorzitter Frederik Zevenbergen,

Delen

3 reacties

 1. een Leids burger op

  In een eerdere berichtgeving over dit onderwerp stond: “Ze(=de imkers) kregen er toestemming van gemeente en Zuid-Hollands Landschap.”
  http://sleutelstad.nl/2015/04/14/illegale-bijenstal-in-oostvlietpolder-moet-mogelijk-verdwijnen/
  Nu staat er in deze berichtgeving :”omdat initiatiefnemer De Bijkerij dacht dat het gewoon mocht, omdat het zo goed in de omgeving past.”
  Is het eerst geciteerde juist dan vind ik het dus terecht dat alsnog legalisatie gaat plaatsvinden. In het laatste geval niet.

 2. Worden daar ook geen vergunningen afgegeven voor vakantiehuisjes? Dat is dan toch ook in strijd met het beleid???

 3. Marcellus_B op

  de rechtsongelijkheid die er in Leiden heerst op het gebied van het verstrekken van omgevingsvergunningen en het medewerking verlenen aan het afwijken van bestemmingsplannen wordt hiermee nogmaals bevestigd.

  De uitbater van het restaurant in het parkje aan de Maresingel (bij nieuw leyden) had een minuscule groene afscheiding geplaatst om de vuilcontainers uit het zicht te houden. Deze mens kreeg een brief van de afdeling handhaving, want was niet volgens bouwvergunning, en heeft een volledige vergunningsaanvraag moeten doen.

  Diverse andere horeca-uitbaters hebben ook al de nodige ervaring met dit soort van futiliteiten die opeens niet meer mogen of aangevraagd moeten worden, met als laatste lachwekkende hoofdstuk natuurlijk het verplicht moeten vervangen van de terrasmeubels omdat de gemeente opeens andere kleuren verplicht stelt.

  Deze imkers daarentegen mogen zomaar een 3 meter hoge, zware houten constructie neerzetten zonder enige constructieve verantwoording of mogelijkheid tot inspraak. Zij hebben waarschijnlijk wel de goede vriendjes op het stad(-bouw)huis.

  Overigens staat dit bijenhok op een afstand van minder dan 30 meter van de openbare weg. Hiervoor is in Leiden een specifieke vrijstelling nodig om dat toe te staan. Ik ben benieuwd of die vrijstelling bij de vergunning is gevoegd.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline