Vorige week was er een 'proefplaatsing' van de replica van het oorlogsmonument op het Pieterskerkplein. De kopie is kleiner dan het origineel en veel lichter. Vanmiddag wordt het op de sokkel gezet.

Doden bij Pieterskerk herdacht met speciale aandacht voor Cleveringarede

Op drie plaatsen worden vandaag de doden herdacht die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn gevallen in het belang van het Koninkrijk. De eerste bijeenkomst is om 15.00 uur bij het herdenkingsmonument aan de Haagsche Schouwweg. Die herdenking staat in het teken van 51 jonge militairen die daar zijn gesneuveld tijdens de inval van de Duitsers op 10 mei 1940. Oud-minister Stemerdink van Defensie zal er het woord voeren.

Om 17.00 uur is de herdenking bij De Naald in het Kooipark. Wethouder Marleen Damen zal daar het woord voeren en stilstaan bij met name omgekomen verzetsmensen uit De Kooi. Het gaat daarbij met name om leden van de voormalige Woningbouwvereniging De Eendracht. Ze werden destijds verraden.

DSC02734

De centrale dodenherdenking vindt dit jaar niet plaats bij Molen de Valk, maar op de Pieterskerkplein. Vanwege de werkzaamheden aan de Lammermarkt parkeergarage wordt uitgeweken naar een meer geschikte plaats voor de plechtigheid. Van het verzetsmonument – in 1956 gemaakt door Pieter Starreveld – is met een 3D printer een replica gemaakt. Niet zo groot als het origineel – dat paste niet in de printer – maar wel een exacte kopie. Vanmiddag rond 15.00 uur wordt dat beeld geplaatst op de sokkel die inmiddels op het plein is verankerd.

De dienst die aan de dodenherdenking vooraf gaat wordt dit jaar gehouden in de Pieterskerk. Daar kunnen circa drie keer meer mensen in dan in de Marekerk en in verband met de bijzondere herdenking wordt er gerekend op nog veel meer belangstelling dan in andere jaren.

 

Het is 70 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd, maar ook 75 jaar dat de Leidse professor R.P. Cleveringa zijn protestrede hield bij de Leidse universiteit. Samen met twee collega-hoogleraren – Van Holk en Barge – nam hij het op voor zijn Joodse collega professor E.M. Meijers die op last van de bezetter werd ontslagen. De rede leidde in 1940 tot een studentenprotest, waarop de universiteit werd gesloten.

Enkele kinderen en kleinkinderen van Cleveringa zullen vanavond bij de herdenking aanwezig zijn. Ook nazaten van Van Holk en Barge zijn aanwezig. De herdenkingsrede zal vanavond worden uitgesproken door rector magnificus Carel Stolker van de Universiteit Leiden. Het openingswoord is zoals gebruikelijk van burgemeester Lenferink. De muziek wordt verzorgd door Erik van Bruggen (orgel) en het Leids Studenten Koor en orkest van Collegium Musicum.

De bijeenkomst in de Pieterskerk begint om 18.30 uur. Dat is een half uur eerder dan gebruikelijk. Aansluitend begint om 19.40 uur de Stille Tocht. Tijdens die tocht vindt bij het Academiegebouw aan het Rapenburg ook een korte herdenking plaats voor de hoogleraren Barge, Cleveringa en Van Holk.

Om 20.00 uur wordt twee minuten stilte in acht genomen bij de replica van het oorlogsmonument op het Pieterskerkplein. Daar is verder muziek van het Podiumorkest van Concordia en stadsdichter Wouter Ydema schreef speciaal voor deze gelegenheid het gedicht ‘Twee minuten’.

 

Leiden Dodenherdenking


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×