De containers voor glas, papier en textiel blijven voorlopig bovengronds. Alleen de containers voor de inzameling van kunststof worden de komende periode vervangen door ondergrondse perscontainers waar veel meer in kan. (Foto: Chris de Waard).

Huisvuil ondergronds, glas, papier en textiel nog niet

Nog een paar dagen en dan hoeft niemand meer zijn of haar volle vuilniszak op het balkon of in de schuur te zetten totdat de gemeente hem komt ophalen. Op vier na zijn alle 160 ondergrondse containers voor huisvuil in het centrum geplaatst. En die laatste vier locaties, het gaat om lastige plekken, krijgen tijdelijk een bovengrondse oplossing.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/207449319″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Deze week worden er voor het laatst vuilniszakken opgehaald in het centrum. Vanaf maandag kan de zak in de bak. Binnenstadbewoners krijgen de komende dagen allemaal een containerpas, waarmee men bij twee containers terecht kan. Die staan op maximaal 150 meter van de woning. “Althans, dat is in 98% van de gevallen gelukt,” zegt Laudy. Niet elke straat krijgt ondergrondse containers. Zo moeten bewoners van de Hooigracht bijvoorbeeld met hun zak naar de Middelstegracht lopen. Bewoners kunnen overigens hun pas zelf ook nog via de gemeente laten koppelen aan een derde container. Bijvoorbeeld als dat handiger is op weg naar werk. Wie geen 150 meter kan lopen met een vuilniszak is voortaan aangewezen op aardige buren of mantelzorgers.

Niet alle containers in het centrum verdwijnen onder de grond. De bakken voor glas, papier, plastic en textiel gaan op termijn wel uit het straatbeeld verdwijnen, maar dat komt pas later. Laudy: “Het allerbelangrijkste is dat er straks geen vuilniszakken meer op straat liggen die bijvoorbeeld door meeuwen worden opengepikt.” Dat het centrum er vanaf maandag spik en span bij ligt dat gelooft ook Laudy niet: “Er zal heus nog wel hier en daar wat mis gaan. Of omdat wij iets niet goed doen, of omdat mensen toch een zak naast de container zetten als ze hun pasje kwijt of vergeten zijn. Maar daar gaan we streng op handhaven.”

Laudy roept de centrumbewoners overigens op om losse zakken die naast een container staan toch vooral even met de eigen pas in de container te gooien: “Samen houden we de stad schoon en het kost niks extra. Je betaalt op basis van je huishouden, net zoals het altijd al is.”

Leiden Politiek vollecontainer


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×