De gemeente haalt de foute zakken nog wel op, maar meestal pas een dagje later. "We gaan natuurlijk geen fout gedrag belonen," zegt wethouder Laudy die naarstig probeert om het evenwicht te bewaren tussen een schone stad en het bewerkstelligen van een mentaliteitsverandering bij een deel van de centrumbewoners. (Foto's: Chris de Waard).

Laatste vuilniszakken nog even bovengronds

De Witte Singel en een deel van de Zoeterwoudsesingel krijgen pas over enige tijd ondergrondse containers. Wethouder Laudy wil ook daar de zakken nu al van straat en komt met een bovengrondse – tijdelijke – oplossing. Tot die tijd staan de zakken nog langs de stoep.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/209830323″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Wethouder Laudy reed gisteren mee met de vuilnisophalers van de gemeente. (Foto: Collin van Gestel).

Gisteren ging Laudy een dagje mee met de medewerkers van de afdeling Stedelijk Beheer die de ondergrondse containers legen. Zo wilde hij met eigen ogen zien waar er nog problemen zijn en ook welke. Het leverde een aantal inzichten op. Zo zijn mensen blijkbaar erg gewend om hun vuilniszak op een vast moment in de week buiten te zetten. Bijvoorbeeld zondagavond na Studio Sport. Die zakken verdwijnen nu weliswaar in een ondergrondse container, maar omdat zoveel mensen op zondagavond hun vuilnis aanbieden, raken ze vol. Als mensen dat patroon doorbreken en het vuilnis meer verspreid over de week gaan aanbieden, lost dat probleem zich vanzelf op.

Een ander probleem doet zich voor met straten waar veel studentenhuizen zijn. Bijvoorbeeld de Hogewoerd en de zijstraten. Daar worden de vuilniszakken nog massaal op straat gezet. Laudy denkt dat veel studenten de post van de gemeente, dus ook die met het containerpasje, bij het oud papier hebben gemikt. De gemeente gaat in straten waar nog bovengemiddeld veel zakken worden aangeboden de bewoners huis-aan-huis informeren over de nieuwe manier van vuilnis aanbieden. Helpt dat niet, dan volgen er op korte termijn boetes.

Leiden Politiek vollecontainer


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×