Wethouder Paul Laudy en Vliko-directeur Louis Sciarli. (Foto: Buro JP).

Vliko gaat Leids bedrijfsafval inzamelen

De gemeente Leiden gaat de inzameling van bedrijfsafval uitbesteden aan Vliko B.V. De inzameling van bedrijfsafval wordt op korte termijn aan Vliko overgedragen. Vliko is volgens wethouder Paul Laudy een toonaangevende speler binnen de regio Leiden op de afvalmarkt die recycling en duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. “Met Vliko heeft de gemeente Leiden een betrouwbare partner gevonden die de inzameling van bedrijfsafval per 1 augustus 2016 van de gemeente Leiden overneemt. De overname brengt voor de klanten geen merkbare veranderingen met zich mee. De contracten worden onder dezelfde voorwaarden door Vliko overgenomen.”

Vliko eerder aan de kant gezet

Opmerkelijk genoeg nam de gemeente Leiden per april vorig jaar het legen van de vuilcontainers juist over van Vliko. Uit onvrede met de prestaties van het bedrijf dat er keer op keer niet in slaagde om in te spelen op drukke periodes, bijvoorbeeld aan het eind van het jaar rond de feestdagen. Daardoor bleven overvolle containers dagenlang staan zonder geleegd te worden. (Zie ook hier).

Vliko is volgens de gemeente als partij gekozen na een grondige procedure. Laudy: “Als gemeente vonden we het belangrijk dat de koper van de inzamelcontracten niet alleen een goed financieel bod deed, maar ook ook belang hecht aan duurzaamheid en het aantal verkeersbewegingen in de Leidse binnenstad.”

De medewerkers van de afdeling Beheer die het bedrijfsafval inzamelden, gaan niet over naar Vliko. Ze blijven in dienst van de gemeente Leiden en hebben vervangende werkzaamheden aangeboden gekregen.

Aanleiding voor de verkoop zijn de ontwikkelingen in de bedrijfsafvalsector die de laatste jaren een enorme vlucht genomen hebben. Er zijn inmiddels vele aanbieders in de markt en de concurrentie is toegenomen. Hierdoor wordt gewerkt met zeer scherpe prijzen en is het voor de gemeente lastig om op een concurrerende wijze bedrijfsafval te blijven inzamelen. Ook de komst van ondergrondse containers betekent een verandering. Bedrijven met weinig afval kunnen tegen betaling gebruik maken van ondergrondse containers.

De gemeente blijft wel zelf het huisvuil bij particulieren inzamelen. Door het ophalen van bedrijfsafval over te geven aan een andere partij, wil Leiden zich volgens Laudy focussen op het zo duurzaam, efficiënt en milieuvriendelijke inzamelen van het huishoudelijk afval.

Advertentie

Leiden Politiek vollecontainer


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×