De ruim 500 kilo wegende schedel van de Leidse T.rex is op dit moment onderweg naar Amsterdam. (Foto's: Naruralis).

Schedel T.rex gearriveerd in Nederland

De schedel van de in 2013 opgegraven T. rex van Naturalis Biodiversity Center is in Europa en wordt momenteel van Duitsland naar Amsterdam vervoerd. Het Fraunhofer-Entwicklungszentrum Röntgentechnik (EZRT) in Fürth heeft een scan gemaakt van het anderhalf meter grote en 66 miljoen jaar oude fossiel. Met de resultaten van deze scan worden alle details zichtbaar waardoor veel nauwkeuriger gewerkt kan worden bij de preparatie van het fossiel. Naturalis zal de resultaten op korte termijn presenteren.

Onderzoekers van Naturalis groeven het skelet op in Montana in de Verenigde Staten. Het bijna 13 meter lange fossiel bleek één van de meest complete en grootste skeletten van een T. rex die ooit gevonden zijn en bovendien is het skelet in zeldzaam goede staat bewaard gebleven. Tijdens de opgraving zijn alle botten van de T. rex in een stevig gips-juteverband gepakt om ze veilig van de vindplaats naar het laboratorium aldaar te verplaatsten.

Schedel-in-scan-_1_De scan onthult in hoeverre de schedel ook binnenin in tact is. Omdat de schedel – althans, voor zover aan de buitenkant is te zien – in de 66 miljoen jaar tijd niet verdrukt of vervormd is, is er een goede kans dat de allerkleinste delen intact tevoorschijn komen. Met de resultaten van deze scan kan veel nauwkeuriger gewerkt worden bij de preparatie van het fossiel. Bovendien wordt door middel van de scan de ligging van een aantal elementen binnen de schedel vastgelegd, voordat deze door preparatie worden losgehaald. Slechts drie T. rex-schedels werden in vergelijkbare conditie gevonden. De schedel van deze T. rex is de eerste die vanaf eind 2016 zichtbaar is buiten Noord-Amerika.

Schedel-in-scan-_2_Inclusief zand en gips weegt de schedel ruim een halve ton. Een object van dit formaat kan alleen door een industriële CT-scanner gescand worden. De röntgenbron van het Fraunhofer-EZRT heeft genoeg vermogen en de scan heeft voldoende resolutie voor verder onderzoek. Na de scan gaat de schedel, via Amsterdam, terug naar de V.S. voor preparatie. TNT zorgt voor veilig vervoer van de kostbare vracht.

De komende tijd worden de botten in het Black Hills Institute in de V.S. verder geprepareerd, verstevigd en in een metalen frame gemonteerd. In het tweede deel van 2016 is het skelet van T. rex gereed voor tentoonstelling.

Wanneer de bouw van het nieuwe museum is afgerond, krijgt T. rex hierin een ereplaats. Het skelet is van groot wetenschappelijk belang. Paleontoloog dhr. dr. Anne Schulp hoopt dan ook antwoorden te vinden op vragen over deze T. rex en de tijd waarin zij leefde: “We onderzoeken elk bot nauwkeurig. Wat is haar doodsoorzaak? Hoe oud was ze precies? En wat vertellen alle botbreuken ons over haar leven?”

Leiden Science T. rex


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×