Redding ROC Leiden nog geen gelopen race

6

Als er niet voor eind van de maand 18.000.000 euro beschikbaar is voor ROC Leiden, dan gaat de onderwijsinstelling voor middelbaar beroepsonderwijs in Leiden alsnog failliet. Dat zei minister Jet Bussemaker gisteren tijdens een debat met de vaste kamercommissie voor onderwijs. Bussemaker wil het ROC Leiden redden met een financiële injectie van maximaal 40 miljoen euro. De Tweede Kamer is echter uiterst kritisch en sluit nog niet uit dat een faillissement goedkoper is.

De Leidse onderwijswethouder Frank de Wit wil net als de minister geen faillissement: “We hebben ook gewoon een zorgplicht voor 9.000 studenten en het personeel”.

Bussemaker komt na het weekeinde met extra informatie over de verschillende opties die er voor ROC Leiden in beeld zijn. Daarna praat de Tweede Kamer opnieuw over de toekomst van ROC Leiden. Bussemaker toonde begrip voor de brede kritiek uit de kamer: “Maar,” zo hield ze de Kamerleden voor: “Er is geen goede oplossing”.

Delen

6 reacties

 1. Deze bodemloze put is het zoveelste teken van een maatschappelijk bestel dat niet meer deugt. Megalomane schoolgebouwen op basis van krediet en schuld, schaalvergroting, steriel massa onderwijs, rendementsdenken, ongebreidelde marktwerking, studieleenstelsel en dikke bonussen voor de zakkenvullende bestuurselite en projectontwikkelaars. De belastingbetaler is weer de pineut en dokt ongevraagd miljarden aan failliete schoolkolossen, corrupte banken, etc.Ten koste van de kwaliteit van onze samenleving en ons welzijn. Om maar niet te spreken van de vele, vele, hardwerkende vakleerkrachten die wegbezuinigd worden om op de loonkosten te besparen.
  Uiteraard gaat het mij aan het hart dat de scholier, leerkracht en zijn/haar toekomst door dit soort grootschalig mismanagement de dupe is. Zij verdienen beter! De gemeente en overheid keken de andere kant op (en nog steeds denk ik) en hebben een Mount Everest aan boter op het hoofd.
  Dit soort uitwassen is een “norm” geworden sinds het neoliberalisme de samenleving tot een groot casino heeft omgevormd. Een kleine overheid, een grote samenleving. Een Dikke Ik maatschappij zonder sociale cohesie waar een ieder (vooral de elite) goed voor zichzelf zorgt. “Onze” minister president Rutte grijnst ons cynisch toe om zijn eigen gelijk te bevestigen.
  De terminale fase en het bijbehorende laag morele karakter van dit neoliberalistische systeem is in zicht. Het is wachten op de finale nekslag van dit verachten systeem. Het zou binnenkort wel eens bij de Griekse School kunnen beginnen. Het zal een lange, hobbelige weg worden om de moraal weer te herstellen.

 2. een Leids burger op

  “Uiteraard gaat het mij aan het hart dat de scholier, leerkracht en zijn/haar toekomst door dit soort grootschalig mismanagement de dupe is.” zegt Hubert.
  En juist daarom is het goed dat Bussemaker nu 40 miljoen beschikbaar wil stellen. Alleen moet de prioriteit bij de besteding van dit geld dan dit keer dan wel bij het onderwijs komen te liggen en niet bij de te dure huisvesting. Kortom: een goede onderbouwing waaraan dit geld dan besteed mag worden.
  Ja, er hangt een flink prijskaartje aan dit mismanagement.(met alleen het ROC failliet laten gaan kom je er niet: diegene die zo denkt is straks weer een illusie armer….)

 3. Het ROC Leiden heeft deze maand dus al 18 miljoen euro nodig omdat de mbo-instelling anders op 1 juli failliet is. Een faillissement van het ROC Leiden zou naar de verwachting van het ministerie tussen de 60 en 90 miljoen euro kosten, onder meer vanwege het wachtgeld voor leraren. Daar denken ze blijkbaar dat een groot deel van die leerkrachten geen nieuwe baan kan vinden, bijv. bij het ID-college dat immers de onderwijsverplichtingen van het ROC wil overnemen.
  .
  Het ROC Leiden heeft zich onder de vorige leiding in rare financiële avonturen met vastgoed gestort en is daarbij verplichtingen aangegaan waar het niet zomaar onderuit kan. Daar moet dus aan worden voldaan (en ook de salarissen van het personeel moeten worden betaald). Het lijkt mij uitgesloten dat een groot deel van de noodhulp niet aangewend zal worden om aan die financiële verplichtingen te voldoen. Uiteraard moeten de belangen van de leerlingen op de eerste plaats komen en die van de leerkrachten op de tweede, maar dan hebben we het vooralsnog over de huidige leerlingen. Het afgelopen schooljaar scoorden volgens de MBO-keuzegids vrijwel alle opleidingen onder het landelijk gemiddelde. Nu is het wiskundig vanzelfsprekend dat er onder het gemiddelde wordt “gescoord”, maar het valt natuurlijk wel op wanneer dit het geval is bij vrijwel alle opleidingen van een onderwijsinstelling.
  .
  Wat nu is het beste voor toekomstige MBO-leerlingen in de regio? Misschien is een faillissement op de langere termijn wel de betere oplossing. Miljoenen in een bodemloze vastgoed- en schuldenput blijven storten is in ieder geval niet in hun belang.
  .
  (zie ook diverse artikelen op de websites van o.a. NOS en NRC Handelsblad afgelopen week).

  • een Leids burger op

   Als een faillisement 60-90 miljoen kost en het roc in een ander (goedkoper) gebouw laten voortbestaan “slechts” 40 miljoen kost, is een faillisement dus juist een duurdere oplossing.
   ——————————————————————————————
   Bij een faillisement moet het ID-college weliswaar (de onderwijsverplichtingen van) de ROC-leerlingen overnemen, maar dat betekent nog niet automatisch dat al die docenten dan ook mee kunnen naar het ID-college…..
   Bovendien kunnen 9000 leerlingen niet zomaar op straat komen te staan bij een faillisement als die 18 miljoen er deze maand niet komt. De Tweede kamerleden hebben uiteraard ook zo hun bedenkingen bij wat “de beste oplossing” zou zijn. Daarom komt Bussemaker met een brief naar de tweede kamer waarin zij moet uitleggen waarom zij denkt dat met 40 miljoen de problemen opgelost kunnen worden.

 4. Lester de B. op

  Wanneer worden de veranwoordelijken ( van financieel directeur in die periode tot de bestuursleden) nu eens aangepakt. Deze hebben vette salarissen verdient, leven nu in luxe, blijven megalomaat denken en wie weet wat ze nu weer uithalen dat de burger geld kost. Ja, via de achterdeur vertrekken vanaf april 2012 geeft tot nu toe de garantie dat je buitenschot blijft en niet aan gesproken/aangepakt wordt voor je veranwoordelijkheden tijdens het bouwen. Huidige leerleerlingen, burgers en leeraren zijn nu de dupe van een klein handje vol zakkenvullers

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline