Bewoners praten mee over duurzaam Leiden

9

Op 8 juli kunnen inwoners van Leiden in Naturalis mee te denken over de ambities van de gemeente op het gebied van groen, afval, energie en verkeer in het kader van duurzaamheid.  Er zijn presentaties over plannen die de gemeente heeft opgeschreven in een ambitiedocument. Alle Leidenaars kunnen erover mee praten en ideeën meegeven aan de wethouder en zijn ambtenaren. De gemeente hoopt concrete tips van bewoners te krijgen om de stad duurzamer te maken. De plannen zullen vanaf 2016 worden uitgevoerd.

Wethouder Frank de Wit (duurzaamheid): “Met dit ambitiedocument voor Leiden Duurzaam 2030 laten we zien wat er nu en straks gebeurt voor een duurzame(re) stad. Dit ontwerp-ambitiedocument is bewust geen soloactie van de gemeente, maar is ontstaan in nauwe samenspraak met ‘de stad’.

De inloopavond op 8 juli over de duurzaamheidsagenda is in Naturalis. Voor meer informatie kijk op: //www.leiden.nl/themas/duurzaam2030/

 

Delen

9 reacties

 1. Laat me niet lachen, een “duurzaam Leiden” dat met parkeergarages binnen de singels ondubbelzinnig voor meer autoverkeer en tegen duurzaamheid heeft gekozen. Wat een schaamteloze huichelarij van de Leidse politici, die bovendien ook nog eens meer rotzooi verkopende winkels en nog een Mekdombo in de stad willen.

  • Jantje van Leiden op

   Heel goed, Frits. Dat college gebruikt alleen het woord ‘duurzaamheid’ als schaamlap om hun eigen wanbeleid te maskeren.

 2. Rijnlandroute, Leidse Wurgring, parkeergarages en mega winkels, opofferen van de laatste groene leidse polders, het lukraak kappen van bomen en bosjes en vooral het heilige fossiele blik en haar ondubbelzinnige bijdrage aan de stedelijke vervuiling en de broeikas staan centraal in dit neoliberale asfalt/beton college van VVD66, S(hit)P en PvdArmoede. Hierin gaat 250 miljoen neuro (zeuro’s zijn na zondag op) zitten, je mag blij zijn als dit college enkele tonnen investeert in z.g. duurzame stad. Meepraten, ja dat kennen we, genoeg gedaan in de Raadszaal. Je krijgt er volgens een beeldvullende schaterlachende politicus in deze stad zelfs een lintje ervoor. Ben je buiten de Raadszaal dan gaat de politiek zijn eigen hypocriete weg in de achterkamertjes aan de Bree (mee) en kun je doodvallen. Deze generatie business as usual gelegenheid politici en hun trawanten in Den Haag met hun opportunistische verkooppraatjes verdienen maar een lot: dumpen in de diepste ondergrondse afvalbak die in Leiden gegraven is.

 3. Ik moet bovenstaande bevindingen helaas onderschrijven. Duurzaamheid en andere mooie ecologische begrippen worden puur als schaamlap gebruikt. Tientallen bomen worden ongevraagd gekapt voor het aanleggen van riolering, groene gebieden worden volgebouwd en van enkele bomen voorzien en park genoemd. Het stemt me tevreden dat niet iedereen zich in de luren laat leggen door die mooipraterij van de gemeente.

 4. Ik ben benieuwd wat Wethouder de Wit verstaat onder “meepraten”. Als meepraten over dit ambitiedocument (wat een jeukwoord overigens) betekent dat bewoners van Leiden worden geraadpleegd als bron van ideeën, terwijl het bestuur daarna alleen uitvoert wat het zelf al van plan was, dan is dit pure misleiding,
  Als dat “meepraten” daarna wordt gebruikt als argument om te stellen, dat dit ambitiedocument in samenspraak met de burgers tot stand is gekomen, dan dank ik feestelijk voor de uitnodiging.

 5. Je kunt niet én de de leefomgeving vervuilende en natuurlijke hulpbronnen uitputtende consumptiemaatschappij, met haar steeds meer en nieuwer, omhelzen en autogebruik stimuleren, zoals de gemeente Leiden nadrukkelijk doet, én een duurzame samenleving of economie willen. Die komen er dus ook niet. Het meepraten wordt onbetekenend gebabbel in de marge, een zoethoudertje voor goedgelovige naïevelingen, en is zonde van de tijd en moeite. Het zogenaamde “ontwerp-ambitiedocument” is het papier en de harde schijfruimte waar het op staat niet waard, maar de wethouder vindt zo’n blablastuk en het pseudo-initiatief misschien mooi staan op zijn c.v. Zo’n man moet straks ook weer ergens aan de bak zien te komen.

 6. De heer Frank de Wit komt uit het onderwijs (niet erg succesvol daar geacht, dus in 66 stapjes naar de draaikonten macht) en weet als geen ander hoe je bij het leervolk de rijtjes erin moet stampen. Duurzaam, duurzamer, duurzaamst moeten we worden! En nu in koor, leidse leerlingen, 66 keer. Maar eerst zullen onze duurzame docenten Frank, Robert, Paul, Henry, Eric, Frederik, Gijs, Julian, Roel het nog even met jullie instuderen. “Met duurzaam, duurzamer, duurzaamst asfalt en beton met een beetje duurzaam groen leggen we hoog de lat, en maken we de Sleutelstad een duurzame stad. Nu nog 65x herhalen s.v.p.. Chris we verzamelen in het v.d. Werff park morgen om 9.00 uur, kom jij even een opname maken? Voor het nageslacht.

 7. een Leids burger op

  Citaat uit de berichtgeving;”Duurzaam 2030 laten we zien wat er nu en straks gebeurt voor een duurzame(re) stad.” Ja, ja regeren is 1+2+3+4+56= 66 keer vooruitzien. Ik vraag me af wat er van al die (ingebrachte) duurzaamheidsplannen uiteindelijk voor 2030 gerealiseerd zal zijn……..

 8. Met het richtjaar 2030 laat de politiek zien juist de problemen voor zich uit te willen schuiven. Uiteraard VVD66, ShitP, PvdArmoede regeren ons tot 2018. Daarna komt er weer een andere politieke constellatie die alle plannen weer naast zich neer zou kunnen leggen. De rode lijn van duurzaamheid ontbreekt op de langere termijn. Vandaag al moeten we af van de op veelal nutteloze waren gebaseerde consumptiemaatschappij, de uitstoot van de broeikasgassen van het fossiele verkeer (en dus de invloed van de olie industrie zoals sHELL) en last but not least de neoliberale schuldenmaatschappij buiten spel zetten. Griekenland is het topje van de ijsberg (we hebben 200 biljoen dollar schuld met allen dankzij de toobigtofail lobby). De burgers van Europa zouden zich moeten verenigen om het destructieve neoliberalisme de nekslag te geven. En de maatschappij echt duurzaam in te richten.
  Uiteraard zal de “business as usual” politieke elite graag de status quo willen handhaven desnoods per decreet. Duurzaam is weer het mode woord, ook in Leiden, maar in de praktijk een doodlopende weg. Alleen de bewuste burger kan in zijn eigen omgeving een kleine bijdrage leveren. Op de grote schaal is het slechts een druppel op de gloeiende plaat. Verwacht niets van die opportunistische politiek

Over de auteur

Je bent nu offline