De bevriende hoogleraren Paul Ehrenfest en Albert Einstein in Leiden. (Foto: museum Boerhaave).

Museum Boerhaave in teken van Einstein

Museum Boerhaave organiseert vanaf 18 september een tentoonstelling over de natuurkundige Albert Einstein onder de naam ‘Einstein & Friends’ over zijn Leidse tijd. De expositie is georganiseerd om te herdenken dat in 2016 het honderd jaar geleden is dat Einstein de algemene relativiteitstheorie publiceerde. Einstein werd met zijn theorie waarschijnlijk de bekendste wetenschapper ter wereld. Wat veel minder bekend is, is dat hij van 1920 tot 1930 (officieel tot 1946) gasthoogleraar geweest is aan de Leidse Universiteit.

836269004.972736-minigrail.jpg

De koperen bol van Frossati. (archieffoto: PR).

In ‘Einstein & Friends’ komen bijzondere voorwerpen die deels niet eerder in een museum te zien zijn geweest. Naast Einsteins vulpen, waarmee hij de Algemene Relativiteitstheorie schreef, zijn dat schilderijen van Lorentz en Ehrenfest, glas-in-loodramen van kunstenaar Harm Kamerlingh Onnes met een uitbeelding van het Zeemaneffect, correspondentie van Einstein met zijn Leidse makkers en uit het heden de koperen bol waarmee fysicus Giorgio Frossati zwaartekrachtsgolven – door Einstein voorspeld – wil aantonen.

Ter gelegenheid van de tentoonstelling verschijnt het stripboek Ehrenfest! Het tragische levensverhaal van Einsteins boezemvriend, getekend door Fred de Heij. Gerenommeerde wetenschappers, onder wie Robbert Dijkgraaf en Carlo Beenakker, gaan in een serie voordrachten dieper in op Einsteins Nederlandse vriendschappen. Verder staan op de rol Einstein-fietstochten door Leiden, met daarin opgenomen een bezoek aan het Ehrenfesthuis (met handtekeningenmuur) en een theatervoorstelling.

Stichting Tegen-Beeld, bekend van de Leidse muurgedichten, zal in de nabijheid van het museum Einsteins beroemde vergelijking uit de algemene relativiteitstheorie op de muur zetten.

De tentoonstelling in Museum Boerhaave loopt tot 3 januari 2016.

Nieuws Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×