Regionale retailvisie: 11 winkelgebieden afgewaardeerd

2

Afgelopen week presenteerde de gemeente Leiden samen met de regiogemeenten Katwijk, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude de ‘Retailvisie Leidse Regio 2025‘. Daarin speelt de regio in op het gewijzigde koopgedrag van consumenten. Dat consumentengedrag is daarbij leidend. Het conceptrapport wordt na de zomer vastgesteld. Tot die tijd kunnen alle belanghebbenden er hun zegje over doen.

De Leidse wethouder Robert Strijk (Economische Zaken) over de regiovisie op de winkelgebieden van de toekomst.

In bovengenoemde regiogemeenten zijn 41 winkelgebieden geïdentificeerd. Daarvan passen er 11 niet meer in het toekomstbeeld voor winkelgebieden in de regio. In Leiden gaat het om de Beatrixstraat, de Herenstraat, de Hoge Rijndijk, de Van ’t Hoffstraat en de Lammenschansweg. Winkels die daar nu zitten hoeven niet weg, maar hoeven niet meer te rekenen op investeringen van de gemeente die gericht zijn op het versterken van de winkelstructuur.

Centrummanager Erwin Roodhart over de retailvisie voor de Leidse regio.

De gebieden die buiten de in de visie vastgestelde detailhandelsstructuur vallen, zijn voor een deel nu nog leuke winkelstraatjes maar zijn volgens de opstellers van de visie niet opgewassen tegen de andere winkelgebieden in de Leidse regio. Die 11 gebieden kunnen in de toekomst het beste worden getransformeerd naar bijvoorbeeld woonstraten.

retailvisieNaast de locaties die afvallen zijn er vier gebieden aangewezen als ‘doelgericht winkelgebied’. Dat zijn de Baanderij en Wooon in Leiderdorp, ’t Heen in Katwijk en de Rijneke Boulevard in Zoeterwoude. Daar zijn grote winkel welkom van minimaal 1000 m2 meter verkoopoppervlakte. Een aantal categorieën is uitgesloten van vestiging op die terreinen. Dat zijn Levensmiddelen, mode en textiel. Bouwmarkten, autobedrijven en dergelijke zijn juist welkom.

Naast de zes gemeenten hebben ook de ondernemers uit de regio meegepraat over de visie. Dat kunnen winkeliers zijn, maar ook vastgoedeigenaren. Die laatste kunnen bij transformatie hulp verwachten van de lokale overheid. Bijvoorbeeld bij het wijzigen van de bestemming van een pand.

Delen

2 reacties

  1. Wat zonde ik vind de Herenstraat juist een leuke winkelstraat! Die straat staat vol winkels! Moeten die nu allemaal afsterven, is toch zonde..

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline